Chrome 73 fixt 60 lekken en ondersteunt multi-media toetsen

Google Chrome 73.0.3683.75 is gisteren uitgebracht. Googles browser gaat met deze uitgave van versie 72 naar 73. Dit is een grotere update die in eerste instantie  60 lekken dichtplakt.

Update 15 maart
Google heeft in een verrassende stap DuckDuckGo toegevoegd aan het rijtje standaardzoekmachines die meegeleverd worden met Chrome! Naast Google, Bing en Yahoo! staat DuckDuckGo hier ook bij. Je kunt nu dus nog makkelijker de privacyzoekmachine instellen als je standaardzoekmachine in Chrome.

Oorspronkelijke bericht:
Met Google Chrome 73 kun je gebruikmaken van de multimedia-toetsen op je toetsenbord om audio en video op websites te bedienen. Dus de bijvoorbeeld de Afspeel-, Pauze-, Vooruit- en Terug-toetsen voor filmpjes (YouTube) en muziek. (Bij ons werkte het trouwens nog niet, misschien hebben anderen meer geluk? Laat het weten in de reacties!)

Voor mensen die Chrome op macOS gebruiken is er nu de mogelijkheid om Chrome ook in donkere modus weer te geven. Als je de donkere modus aan hebt staan op je Mac (Systeemvoorkeuren | Algemeen | Weergave: Donker) dan doet Chrome ook een donker jasje aan.

Update 13 maart ZDnet heeft abusievelijk gemeld dat de drive-by download-bescherming in Chrome 73 zit, maar dit blijkt waarschijnlijk pas in Chrome 74 te komen!

Ten slotte wordt een belangrijke beveiligingsmaatregel geïntroduceerd in Chrome 73: extra bescherming tegen drive-by downloads: automatische downloads van malware als een website bezocht wordt - zonder dat de bezoeker ergens op klikt.

Veel drive-by downloads verstoppen zich in schadelijke advertenties in iframes op websites. Dit zijn een soort pagina's binnen pagina's op een website die geladen worden vanaf een ander domein. Chrome 73 zorgt ervoor dat deze schadelijke code in iframes niet meer automatisch uitgevoerd wordt als je een website bezoekt. En dus kan de download van malware ook niet plaatsvinden.

Deze extra bescherming kan malvertising (advertenties met schadelijke code) en andere drive-by downloads van malware van schadelijke websites voorkomen. Firefox had deze bescherming tegen drive-by downloads overigens al sinds 2016, volgens ZDnet. Voor op Chromium gebaseerde browsers als Opera, Brave en straks Edge is dit goed nieuws. Die kunnen deze drive-by download-bescherming dan ook invoeren.

Zoals gebruikelijk zijn er in Chrome 73 verder veel kleine wijzigingen en verbeteringen voor website-ontwikkelaars doorgevoerd. Ook zijn fouten opgelost.

Google Chrome is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. De browser wordt automatisch bijgewerkt naar de nieuwste versie. Je kunt controleren welke versie je hebt onder het driepuntjes-menu (rechtsboven) | Help | Over Google Chrome. Er zijn ook versies van Chrome voor iOS en Android.

Download Google Chrome

Reacties

Ik ga me pas zorgen maken als ze geen (nieuwe) lekken meer dichten.....

Geef mij maar Opera! Niet elke dag lekken dichten zoals Chrome.

Sorry maar opera is ook gebaseerd op chromium de basis van Chrome

En weer wordt er een vracht aan lekken dichtgeplakt in chrome, aan de ene kant natuurlijk zeer goed van google dat ze er boven op zitten. Aan de andere kant begin ik dus twijfels te hebben over de competentie van google, daar ze constant bezig zijn om te repareren. Ik gebruik daarom al jaren firefox, ook zij zijn niet foutloos, maar als ik alleen al kijk hoe vaak chrome en beveiligingslekken voorkomt op deze site, zou ik toch maar eens nadenken over chrome en alle browsers die daar op gebaseerd zijn

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wit_rusland