Chrome 70 waarschuwt tegen http en heeft uitlog-optie

Google Chrome 70.0.3538 is gisteravond uitgebracht. De browser van Google maakt met deze uitgave een versiesprong van 69 naar 70. In eerste instantie is dit voornamelijk een beveiligingsupdate, waarin 23 lekken worden gerepareerd.

Verder kun je nu een instelling terugdraaien die tot enige consternatie leidde. Vanaf Chrome 69 werd je automatisch ingelogd bij Chrome (lees hier wat er dan gebeurt) als je bij een Google-dienst inlogde. Dat kan best handig zijn - zo kunnen je bladwijzers, geschiedenis en wachtwoorden gesynchroniseerd worden met al je apparaten - maar voor mensen die ook binnen Chrome nog iets meer privacy willen hebben (voorzover dat mogelijk is...) en zelf willen controleren waar ze ingelogd zijn was dat niet prettig.

Nu is er een aparte instelling gemaakt onder Instellingen | Geavanceerd | Privacy & Beveiliging en daar kun je Inloggen bij Chrome toestaan uitschakelen (zie afbeelding). Zoals gezegd: dit is voor mensen die nog enige controle willen hebben over waar je ingelogd bent in Chrome en wat Google bijhoudt (maar mensen die om hun privacy geven kunnen sowieso beter een andere browser gebruiken).

Nu kun je wel ingelogd zijn bij Google-diensten zonder dat je gelijk bij Chrome bent ingelogd. Je ziet als je uitgelogd bent bij Chrome dat je afbeelding of beginletter rechts naast de adresbalk in Chrome verandert in een grijs poppetje.

Verder is in Chrome 70 de aanduiding van niet beveiligde verbindingen van websites veranderd. Een http-website (zonder beveiligde/versleutelde verbinding) wordt in de adresbalk in het grijs aangeduid met Niet beveiligd


Niet beveiligde verbinding

Als je gegevens intypt op zo'n site zonder beveiligde verbinding dan wordt die aanduiding rood met een rood uitroepteken ervoor. Dit om aan te geven dat je zoekopdracht, gebruikersnaam of wachtwoord via een onbeveiligde verbinding verstuurd worden en dus onderschept kunnen worden door kwaadwillenden.


Niet beveiligde verbinding waar je gegevens invoert

Websites met https, ofwel met beveiligde/versleutelde verbindingen, zorgen ervoor dat de gegevens die je invoert (zoals wachtwoorden, credit card gegevens etc.) altijd veilig verstuurd worden en niet onderschept kunnen worden. GratisSoftware.nl gebruikt - net als de meeste sites tegenwoordig - zo'n beveiligde verbinding tussen je computer en onze server. Dit kun je in Chrome 70 zien aan het zwarte slotje en de https voor het adres.


Beveiligde verbinding met zwart slotje

Voor Chrome 69 werden beveiligde verbindingen nog aangeduid met een groen slotje en het woord Beveiligd ervoor, maar tegenwoordig zie je alleen nog een zwart slotje. Hiermee wil Google aangeven dat een beveiligde https-website tegenwoordig de norm is en dat een onbeveiligde site een uitzondering is waar nog wel de woorden Niet beveiligd en een rode waarschuwing getoond worden (als je gegevens intypt).

Als je klikt op het zwarte slotje zie je nog wel in het groen staan dat de verbinding beveiligd is.


Verbinding is beveiligd

Ten slotte zijn er in Chrome 70 onder de motorkap diverse wijzigingen en verbeteringen voor website-ontwikkelaars doorgevoerd. Ook zijn veel fouten opgelost.

Google Chrome is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. De browser wordt automatisch bijgewerkt naar de nieuwste versie. Je kunt controleren welke versie je hebt onder het menu Over Google Chrome. Er zijn ook versies van Chrome voor iOS en Android.

Download Google Chrome

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik kan die niet uitschakelen ( ingelogd bij chrome )staat is het grijs .

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
ned_rland