Chrome 66 blokkeert auto-play filmpjes en fixt 62 lekken

Google Chrome 66.0.3359.117 is gisteren verschenen. Googles browser maakt met deze uitgave een versiesprong van 65 naar 66. Dit is in eerste instantie een beveiligingsupdate waarin maar liefst 62 lekken gerepareerd worden. Twee daarvan zijn kritiek. Verder worden enige vernieuwingen geïntroduceerd.

In Chrome worden steeds meer storende elementen op websites geblokkeerd om de gebruikerservaring te verbeteren. In vorige uitgaves van Googles browser waren dat al irritante advertenties (maar niet die van Google zelf natuurlijk...) en pop-unders (automatisch openende tabbladen met advertenties).

In Chrome 66 wordt het automatisch afspelen van filmpjes op websites geblokkeerd, zodat je niet opeens lawaaierige video's krijgt als je naar een webpagina gaat. Filmpjes die zonder geluid spelen worden trouwens niet geblokkeerd.

Verder is het in Chrome 66 mogelijk om je wachtwoorden te exporteren naar een csv-bestand (onder Instellingen | Geavanceerd | Wachtwoorden en formulieren | Wachtwoorden beheren).

Om de beveiliging van Chrome verder aan te scherpen begint Google een proef door onder een aantal gebruikers website-isolatie in te schakelen. Door de isolatie kunnen websites niet meer gebruik maken van processor-lekken als Spectre om toegang te krijgen tot opgeslagengegevens van andere websites (wachtwoorden!). Als de proef goed uitpakt zal website-isolatie breed worden uitgerold onder Chrome-gebruikers.

Ten slotte zijn er in Chrome 66 met name onder de motorkap diverse wijzigingen en verbeteringen voor website-ontwikkelaars doorgevoerd. Ook zijn veel fouten opgelost.

Google Chrome is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. De browser wordt automatisch bijgewerkt naar de nieuwste versie. Je kunt controleren welke versie je hebt onder het menu Over Google Chrome. Er zijn ook versies van Chrome voor iOS en Android.

Download Google Chrome

Deel dit artikel: 

Reacties

Sinds update last van zwarte vlakken op websites. Uitzetten van extensies of het opnieuw installeren van Google Chrome helpt niet. Weet iemand hoe dit verholpen kan worden?

Is inmiddels verholpen. Heb de hardwareversnelling uitgezet.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
nede_land