GIMP 2.10 heeft nieuw uiterlijk en heel veel verbeteringen

GIMP 2.10 - hét gratis programma voor fotobewerking - is zes jaar in ontwikkeling geweest. Versie 2.8 verscheen in 2012. En de laatste kleinere update (GIMP 2.8.22) kwam een jaar geleden uit. Hoog tijd voor deze uitgave dus. En GIMP 2.10 brengt de nodige vernieuwingen.

Met GIMP 2.10 is de nieuwe beeldbewerkingsmodule GEGL (Generic Graphical Library) voor non-destructive editing (bijna) geheel ingevoerd in GIMP, zodat alle bewerkingen hiermee plaatsvinden. GEGL maakt niet-lineaire bewerking met hogere kleurendiepte mogelijk. GEGL maakt verder gebruik van multithreading (opsplitsen van taken) en hardwareversnelling om sneller bewerkingen uit te voeren.

Behalve deze ingrijpende verandering onder de motorkap zijn nog de volgende vernieuwingen doorgevoerd:
- verbeterd kleurenbeheer
- laagmaskers
- verbeteringen aan bijna alle werktuigen in GIMP
- nieuwe werktuigen zoals warp, unified en handle transformaties
- canvas rotatie
- MyPaint brushes
- ondersteuning voor nieuwe afbeeldingsformaten zoals OpenEXR, RGBE, WebP en HGT
- importeren van PSD-bestanden sterk verbeterd
- en nog heel veel meer verbeteringen, vernieuwingen en foutoplossingen (alle details kun je nalezen in de uitgaveopmerkingen)

Ook heeft GIMP 2.10 een nieuw monochroom uiterlijk, met lichte of donkere varianten. Je kunt het thema aanpassen onder Bewerken | Voorkeuren | Interface - Thema.

Nieuw uiterlijk GIMP 2.10 (klik voor groter)

GIMP 2.10 is een grote uitgave met vooral onder de motorkap ingrijpende wijzigingen. Verder zijn de zichtbare vernieuwingen aan het uiterlijk en de vernieuwde werktuigen welkome verbeteringen aan het uitstekende gratis fotobewerkingsprogramma.

De installatie en de eerste keer opstarten van GIMP kunnen vrij lang duren.

GIMP 2.10 kun je hier downloaden

Reacties

Als ik Gimp 2.10 opstart, krijg ik de mededeling dat er enkele .dll bestanden niet te vinden zijn. Het gevolg is dat ik bijvoorbeeld Gmic Qt niet zie nadat ik die heb geinstalleerd. Wie weet een oplossing?

Enige maanden geleden GIMP 2.10 gedownload maar bij het opstarten bleek dat sommige bestanden niet konden geopend worden. Ben dan maar naar Gimp 2.8 terug gekeerd. Ondertussen zijn we bij Gimp 2.10.6 en dan vraag ik mij af of die problemen er nog steeds zijn?

Hoe kan ik een foto van een externe schijf importeren naar Gimp

Ik kan geen fotos van mijn externe schijf importeren.
Wie weet hier de oplossing voor

Ik was aanvankelijk niet enthousiast over GIMP, onterecht blijkt nu. Het is wel degelijk een prima beeldbewerkingsprogramma. Mijn enige kritiek betreft de interface, met van die losse dingen. Gimpshop probeerde dat op te lossen.

afbeelding van redactie

Je kunt de een-venster-modus aanzetten onder menu Vensters. 

Is er geen versie voor Windows 32bits?

Dit is nog altijd maar een R.C. versie en geen finale uitgave ! Zie hierboven, BRON: Gimp nieuws. Dus nog altijd oppassen geblazen !

afbeelding van redactie

Dit is wel de definitieve uitgave. De link naar de nieuwspagina is nu gecorrigeerd, daar stond nog een verkeerde pagina. 
Je kunt GIMP gewoon downloaden. Deze versie is (nog) niet gesigneerd waardoor sommige scanners aanslaan. Maar dat is vals alarm. 

Ik had geen problemen met Avast met deze versie van Gimp, wel werkte een paar oudere plug-ins niet meer, deze verwijderd en alles werkt weer prima, zonder die plug-ins natuurlijk.

Volgens Virus Total hebben Avast, AVG, CMG en McAfee-GW-Edition problemen met deze nieuwe versie van Gimp. Ik heb Avast uitgeschakeld en de internetverbinding verbroken en kon toe Gimp 2.10 installeren.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
oos_enrijk