Microsoft verzamelt nu ook privacy-gevoelige gegevens van Windows 7 en 8.1 gebruikers - hoe voorkom je dit?

Windows 10 is over het algemeen goed ontvangen, maar de privacy van Microsofts nieuwe besturingssysteem is wel een heikel punt. Microsoft verzamelt allerhande persoonlijke gegevens (zoals getypte en gesproken teksten) en andere data over je systeem. Windows 7 en 8.1 gebruikers die vanwege privacy-redenen niet wilden upgraden moeten echter oppassen: ook van deze twee oude Windows-versies gaat Microsoft nu data verzamelen.

De afgelopen weken zijn er namelijk vier updates voor Windows 7 en 8.1 verschenen die bedoeld zijn om data te verzamelen en zogeheten telemetrie-functies te introduceren, waarmee diagnostische gegevens over een systeem vergaard worden:

  • KB3068708 Update for customer experience and diagnostic telemetry - This update introduces the Diagnostics and Telemetry tracking service to existing devices. By applying this service, you can add benefits from the latest version of Windows to systems that have not yet upgraded. The update also supports applications that are subscribed to Visual Studio Application Insights. (Windows 8.1, Windows Server 2012 R2, Windows 7 Service Pack 1 (SP1), and Windows Server 2008 R2 SP1)
  • KB3022345 (replaced by KB3068708) Update for customer experience and diagnostic telemetry - This update introduces the Diagnostics and Telemetry tracking service to in-market devices. By applying this service, you can add benefits from the latest version of Windows to systems that have not yet been upgraded. The update also supports applications that are subscribed to Visual Studio Application Insights. (Windows 8.1, Windows Server 2012 R2, Windows 7 Service Pack 1 (SP1), and Windows Server 2008 R2 SP1)
  • KB3075249 Update that adds telemetry points to consent.exe in Windows 8.1 and Windows 7 - This update adds telemetry points to the User Account Control (UAC) feature to collect information on elevations that come from low integrity levels. (Windows 8.1, Windows RT 8.1, Windows Server 2012 R2, Windows 7 Service Pack 1 (SP1), and Windows Server 2008 R2 SP1)
  • KB3080149 Update for customer experience and diagnostic telemetry - This package updates the Diagnostics and Telemetry tracking service to existing devices. This service provides benefits from the latest version of Windows to systems that have not yet upgraded. The update also supports applications that are subscribed to Visual Studio Application Insights. (Windows 8.1, Windows RT 8.1, Windows Server 2012 R2, Windows 7 Service Pack 1 (SP1), and Windows Server 2008 R2 SP1)

Als je deze verzamelwoede van Microsoft wilt inperken, dan zul je deze updates moeten verwijderen. De eerste twee zijn aanbevolen updates (waarbij KB3022345 vervangen is door KB3068708) die geïnstalleerd worden als je automatische updates hebt aanstaan. De laatste twee zijn optionele updates.

Updates verwijderen
Je verwijdert deze updates door naar Configuratiescherm | Programma's te gaan en vervolgens onder Programma's en onderdelen te klikken op Geïnstalleerde updates weergeven. Selecteer de genoemde updates en klik op Installatie ongedaan maken.

Updates blokkeren
Om te zorgen dat deze updates later niet alsnog geïnstalleerd worden, kun je ze blokkeren. Ga naar Configuratiescherm | Systeem en beveiliging | Windows Update, selecteer de genoemde updates (onder Aanbevolen en Optionele updates), klik rechts en kies Updates verbergen.

Deel dit artikel: 

Reacties

wat houdt 'diagnostic telemetry' precies in?

De term is hier eigenlijk ongepast omdat die normaliter gebruikt wordt bij ziekenhuispatiënten. Het gaat dan om een situatie waarbij iemand permanent gemonitord wordt waarbij de wetenschappelijke medische gegevens over grote afstand worden doorgestuurd ter interpretatie van de toestand van de patiënt. Het gaat in de praktijk meestal om hartpatiënten maar het kan ook patiënten betreffen met neurologische problemen.

Hier wordt natuurlijk wezenlijk iets anders bedoeld.

maar wat wordt hier dan wel bedoeld?

diagnostic telemetry is gewoon een dure term voor hacken. al je persoonlijke mappen worden gescant. dit zijn bijvoorbeeld je foto's, muziek en videos. muziek zal waarschijnlijk wel verwijderd worden omdat daar copyright op zit.

de updates zijn al verwijdert zie. Microsoft geeft geen zaken met wat ik op mijn computer allemaal doe.

Windows 7: Alle 4 genoemde updates moeten worden verwijderd, indien gewenst. Na herstarten Windows opnieuw naar updates laten zoeken, waarna er 1 belangrijke update en 2 optionele updates worden getoond, die je dan kunt verbergen.

Gen enkele update van Windows is derhalve meer te vertrouwen! Een trieste aangelegenheid!

veel mensen stappen over op linux. wat is daar het nut van? *sarcasm*

Al deze updates vandaag verwijderd en zet de Microsoft Updates niet meer op Automatisch,
maar ZOEK NAAR UPDATES maar laat mij bepalen of ik ze download en installeer!
Moet dit wel elke dag doen en zeker op de 2e dinsdag van de maand als MS met nieuwe beveiliging updates komt.

of gewoon negeren. meeste updates van ms zijn data mining tools. windows begint op facebook te lijken.

En zelfs dat hielp hier niet,alleen de onderste (Geen Updates)hielp.
Gewoon die Updates laten komen maar direct VERBERGEN. (Rechts op klikken)

Ik was al iets langer op de hoogte van het slechte nieuws maar ben nog steeds geschokt. Het is moeilijk te bevatten dat de Windows computergebruiker nu bescherming nodig heeft tegen Microsoft, de softwareontwikkelaar van de spyware removal tool en de ontwikkelaar van de maandelijkse update om potentieel schadelijke software te verwijderen. En dan is er nog de wijze waarop de spyware op de computers terecht is gekomen: door de gebruiker wijs te maken dat het gewone updates betrof “om problemen in Windows op te lossen.” Soms betrof het zelfs een aanbevolen “update.”

Onwillekeurig denk ik terug aan Google die enige jaren geleden zijn privacy beleid veranderde: tot vervelens toe werd de gebruiker van de diensten van Google op de situatie attent gemaakt en verwezen naar nadere informatie over de inhoudelijke kant van de veranderingen. Ik ben toen Google zoveel mogelijk gaan mijden maar kon me aan de andere kant wel voorstellen dat een bedrijf dat zijn diensten gratis aanbiedt op enigerlei wijze zijn geld moest verdienen. Vergelijk dat eens met Microsoft: haar producten zijn niet gratis, het bedrijf heeft te maken met betalende licentiehouders, en zonder enige eerlijk voorlichting en zonder toestemming van de licentiehouder besluit het bedrijf om spyware op de computers van de licentiehouders te plaatsen om voortaan in de gaten te kunnen houden wat iemand precies op zijn computer doet.

Ik ben geen jurist maar ik neem aan dat Microsoft niet in strijd handelt met de Amerikaanse wetgeving, waarschijnlijk ook niet met internationale wetgeving maar ik vraag me af hoe dit zich dit verhoudt tot het Europese en het Nederlandse recht. Het zou me niet verbazen als een dergelijke inbreuk op iemands privacy bij ons strafbaar is. Wellicht kan een andere bezoeker van GratisSoftware hier nadere informatie over geven.

En dan de vraag hoe we verder moeten met de besturingssystemen van Microsoft. Het meest voor de hand liggende op dit moment is om de als update vermomde spyware weer van de computers te verwijderen maar ik vrees dat dit slechts een korte termijn oplossing is: het vertrouwen is geschonden en vanaf nu is het niet meer mogelijk om een nieuw aangeboden update klakkeloos te installeren. We hebben nu derde partijen nodig met eerlijke voorlichting over de updates van Microsoft alvorens we daartoe over kunnen gaan. En wat gebeurt er als andere aanbieders van belangrijke software zonder een sterke tegenreactie straks ook in de verleiding komen om hun producten middels “updates” van spyware te voorzien? Ik denk bij voorbeeld aan Adobe wiens flash-player op zeer veel computers aanwezig is of aan Oracle die de java technologie steeds verder ontwikkelt.

Het probleem is natuurlijk dat Microsoft op dit moment in een monopolie positie verkeert. We kunnen wel over gaan op één van de Ubuntu varianten maar bijna alle interessante software wordt voor Windows ontwikkeld. Wellicht dat de software fabrikanten gaan inspelen op de nieuw ontstane situatie en nu veel meer producten gaan maken die onder Ubuntu gebruikt kunnen worden. Mocht dat niet het geval zijn dan mogen we hopen dat een Mozilla-achtige organisatie een nieuw besturingssysteem ontwikkelt dat geschikt is om te gebruiken voor de software die tot nu toe alleen onder Windows kon werken: als dit laatste tenminste mogelijk is zonder bestaande octrooirechten van Microsoft te schenden.

En dan is er nog de laatste mogelijkheid: dat Microsoft zijn blunder inziet en een maximale inspanning levert om het geschonden vertrouwen terug te winnen. Ik wacht de ontwikkelingen af.

Ook hier heb ik al die updates nu verwijderd.
Niet te geloven dat ze dit nu ook al doen bij Windows 8.1 en 7.
Microsoft begint me steeds meer tegen te steken, het gaat ze geen bal aan wat ik doe op mijn computer en zal er alles aan doen om hun NSA praktijken tegen te gaan.
En dan te zeggen dat sommige van die updates al in mei geïnstalleerd waren, de andere pas eind augustus!

Internet Explorer gebruik ik al jaren niet meer en MS Office heb ik sinds een jaar vervangen door LibreOffice en Outlook is nu Thunderbird, en als ik de kans krijg om nog andere MS programma's te vervangen door andere zal ik het niet laten.
Helaas is het compleet vervangen van Windows (nog) geen optie voor mij, maar wie weet komt die tijd er nog eens.

Tot hiertoe installeerde ik elke update klakkeloos maar vanaf nu zie ik dat niet meer zitten.
Heb vandaag weer een optionele update klaar staan, namelijk... KB3083325.
Kan er mij iemand zeggen of deze update nuttig is?

weet je zeker dat je het kb nummer goed hebt overgetypt? op de ms site is ook al niets te vinden (de voorgaande zoekresultaten idem) https://www.microsoft.com...

Ik hoop dat er snel een tooltje komt (vergelijkbaar met ShutUp10 in W10) om deze verschrikkelijke privacy inbreuk uit te zetten.

LINUX LINUX LINUX. Wanneer worden mensen nou eens wakker en gaan ze over op een systeem dat veilig, stabiel en gratis is en de gebruiker niet continue bespioneert???

Ik heb op mijn laptop linux geïnstalleerd gehad.
Uiteindelijk blij dat ik terug op Windows kon terugvallen.

Linux met zijn veel te veel verschillende versnipperde varianten (Ubuntu, Mint, ....) is echt niet zo gebruiksvriendelijk als de adepten laten uitschijnen.
Daarbij, geen enkele serieuze software toepassing draait erop, mede wegens de versnipperingen.
Updaten van linux is als niet technicus een ramp.

Ben blij dat ik terug op Windows draai. De update van 7 naar 10 verliep alvast vlotjes.

Er zijn inderdaad veel Linux varianten. Als je je bij Ubuntu of Mint houdt kan er weinig mis gaan. Ik vind Ubuntu eenvoudiger dan Windows. De updates gaan geheel automatisch, en je kunt kiezen wanneer je ze uitvoert in plaats van dat je pc gegijzeld wordt door de zoveelste eindeloze windows update. Bovendien komt het zelden voor dat een ubuntu machine opnieuw moet worden opgestart om een update te voltooien.
Ook hoef ik niet 6 verschillende extra programmas te draaien om mijn systeem veilig en schoon te houden. Wat zegt het over windows dat je antivirus, anti malware, cleaners enzovoort moet gebruiken?
Over de software:
Er is zeer veel goede software voor linux. Ook voor mij als ontwerper.
Gimp ipv Photoshop: prima
Scribus ipv Indesign: ook prima
Draftsight ipv Autocad: uitstekend
Blender ipv 3DS-Max of Maya: net zo goed
Libre office ipv Microsft office: prima

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb hier een stabiel en productief systeem waarmee ik nu twee jaar probleemloos werk. Bovendien is het open-bron en daarmee niet voorzien van Apple of Microsoft "call home" functies. Het is gemaakt door de eindgebruiker, en niet door een bedrijf wat er miljoenen mee wil verdienen. Dit komt de gebruiksvriendelijkheid en veiligheid ten goede.

Gebruik gewoon MakuluLinux Unity, MakuluLinux Aero of Zorin OS.
Met MakuluLinux heb je in ieder geval al een geïntegreerde antivirus en firewall met daarnaast nog eens andere handige tools waaronder wine en playonlinux.
http://makululinux.com/un...

Gewoon ONGELOOFLIJK dat men in dit soort onzin trapt. Microsoft heeft helemaal niet de intentie om privacy gevoelige informatie te verzamelen. Van GEEN ENKEL systeem. Dus óók niet van Windows 10.

Dus het registeren en opsturen van al mijn toetsenbord aanslagen is niet privacy gevoelig? Microsoft heeft helemaal niks te maken met wat er in mijn pc staat. Die data hebben ze ook echt niet nodig om de "gebruikerservaring" of wat dan ook te verbeteren.

Hoe onnozel kun je zijn. Maar Microsoft is vast content met je.
Net als met die sukkels die alles aan Google prijsgeven of aan
social mediasites. Slaap maar rustig verder.

Een bijscholingscursus voor jou Rob:

"30 Ways Your Windows 10 Computer Phones Home to Microsoft"
http://www.howtogeek.com/...

Denk eens goed na waarom Windows 10 gratis is en het je enorm opgedrongen wordt!!!

De update van vandaag voor Windows 7 is: KB3083324 en betreft volgens Microsoft: "Windows Update Client for Windows 7 and Windows Server 2008 R2: September 2015". En nu maar hopen, dat het veilig (genoeg) is...

...en ondertussen geloven hele volksstammen dat wanneer je het een "beveiligingslek" noemt en direct geüpdatet moet worden. Angst, angst en nog eens angst. Ik stop met dat soort zaken, werk en blijk werken met mijn niet geüpdatet winXP. Geen virussen, spyware or whatever. Machine werkt sneller en soepeler dat menig win 7 of 8 laptoppie:-) Ben wel blij met win 7/8/10, het levert namelijk bergen werk op, dat dan weer wel natuurlijk:-) Niemand die het begrijpt of aanneemt, maar ik lach me dood :-)Google "repareert 29 lekker", tuurlijk, google maakt echt rotzooi....ja, en mijn vader is een tovenaar...Het maar wat je wilt geloven en/of beleven.

Beste vriendjes, in windows10 internet browser ,,EDGE'', kan men diverse privacy instellingen uit zetten.

of edge niet gebruiken. hoef je ook niets uit te zetten.

MicroSoft begint behoorlijk streken te krijgen!

"Microsoft verzamelt nu ook privacy-gevoelige gegevens van Windows 7 en 8.1 gebruikers - hoe voorkom je dit?" Updates uitzetten, komt toch niets interesants binnen via windows update. Alles werkt prima.

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
frankri_k