Firefox 64 is sneller en heeft nieuw deelmenu

Firefox 64 is zojuist uitgebracht. Mozilla's browser maakt met deze uitgave een versiesprong van 63 naar 64. Diverse verbeteringen zijn doorgevoerd.

Firefox 64 is sneller geworden voor macOS- en Linux-gebruikers vanwege 'Link Time Optimization' - een optimalisatie die voor Windows-gebruikers in Firefox 63 al is doorgevoerd. Door deze verbetering kan Firefox zo'n 5% sneller worden.

Je kunt nu meerdere tabbladen selecteren (gebruik daarvoor Ctrl Shift toetsen en klik - terwijl je ze ingedrukt houdt - op de gewenste tabbladen) en ze dan verplaatsen, vastmaken, bladwijzer van maken of ze delen.

Als je een website-adres in Firefox 64 onder Windows 10 wilt delen dan maak je nu gebruik van het deelmenu van Windows 10 zelf. Klik drie puntjes aan het einde van de adresbalk in Firefox 64 (pagina-acties) en kies dan Delen.


Delen...


... in Firefox 64 onder Windows 10

Je kunt nu ook direct extensies verwijderen in Firefox door rechts te klikken op een icoontje van een extensie in de werkbalk (klik Extensie verwijderen). Dan hoef je niet meer eerst naar het Add-ons menu.


Rechtsklik op icoontje om extensie te verwijderen

Ook is het Taakbeheer menu vereenvoudigd. Je kunt hier zien hoeveel energie-impact tabbladen en add-ons hebben en websites hier sluiten. Tik about:performance in de adresbalk om er heen te gaan.

RSS feeds zijn van Firefox 64 niet meer direct te zien in de browser. Daarvoor heb je nu aparte add-ons nodig.

Ten slotte worden onder de motorkap verbeteringen doorgevoerd en 11 beveiligingslekken dichtgeplakt, waarvan twee kritiek zijn. 
 
Vanaf Firefox 57 zijn verouderde add-ons uitgeschakeld. Lees hier hoe je vervangers voor verouderde add-ons kunt vinden.

Firefox is te downloaden voor Windows, macOS en Linux. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder de Firefox-knop | Help | Over Firefox.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Reacties

Ook hier even een koude douche aangaande live-bladwijzers gehad. Eerst al menigeen van de vertrouwde extensies al kwijtgeraakt (want geen of zwaar ondermmaatse alternatieven).

Nu dit weer. Alternatieve feedreaders geprobeerd, maar zodra deze worden geactiveerd is FireFox niet vooruit te branden. Want tabs die door deze feedreaders zijn geopend claimen bijna all CPU resources en schandalig veel RAM op.

Op naar Opera dan maar. Ben al trouwe gebruiker van Firefox sinds de dagen dat het nog Phoenix heette. De paginas mogen dan wel sneller laden, maar met de extensies die eerst geinstalleerd waren, was mijn workflow veel sneller en prettiger.

Maar het is wel goed zo.

Vergeef me het zware woord, maar FF is en blijft het nec plus ultra onder de browsers. FF zou door iedereen een keer geprobeerd moeten zijn/worden. Doen!

Dat artikel heb ik natuurlijk gelezen NADAT ik FF ge-update had.

Je verwacht als je update een verbetering en niet dat er zomaar wat uit gehaald word.

Dit staat overigens in die link over die "aparte add-ons":

"Wat gebeurt er met mijn bestaande livebladwijzers?

Firefox zal u laten weten wanneer de ondersteuning voor livebladwijzers wordt beëindigd en het volgende doen:

Automatisch alle bestaande livebladwijzers exporteren naar een OPML-bestand op uw bureaublad met de naam firefox feeds backup.opml dat u in een andere feedlezer kunt importeren.
Als Firefox de URL kan herkennen, worden livebladwijzers naar reguliere statische bladwijzers omgezet. Als de URL niet bestaat, wordt de oorspronkelijke livebladwijzer verwijderd."

Firefox heeft mij niets laten weten en ook geen mogelijkheid geboden om de update simpel terug te draaien,je moet het allemaal maar zelf uitzoeken.

Klantenbinding heet dat.

Na Help-> Over Firefox had ik geen feeds meer,wel een Firefox feedsbackup.opml bestand op mijn bureaublad.
Wat ik daarmee kan doen is me een raadsel :-)

Weer teruggezet naar 63.0.3,kreeg wel een foutmelding Microsoft Register Server,maar dat had geen gevolgen.
Moest ook mijn bladwijzers terug zetten met de bladwijzer herstelfunctie,daarna had ik mijn feeds weer terug.
Weer een hele verbetering dat FF64 :-(

afbeelding van redactie

Lees in het artikel de tekst daarover:
RSS feeds zijn van Firefox 64 niet meer direct te zien in de browser. Daarvoor heb je nu aparte add-ons nodig.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
hon_arije