Firefox 62 met nieuwe privacy-knoppen

Firefox 62 is vanmiddag verschenen. Mozilla's browser maakt met deze uitgave een versiesprong, van 61 naar 62. In Firefox 62 zijn nieuwe privacy-knoppen ingevoerd en nieuwe mogelijkheden voor de startpagina en nieuwe tabbladen geïntroduceerd.

In het hamburger-menu (drie streepjes rechtsboven) zit een nieuwe knop waarmee je tracking protection ofwel bescherming tegen volgen door websites makkelijk aan en uit kan zetten. Zo kun je de bescherming snel aan- of uitzetten (als een website daardoor niet werkt bijvoorbeeld).

Ook is er een nieuwe knop onder de website-informatie (de i in de adresbalk voor het adres van de website). Klik op de i en dan op websitegegevens opschonen om snel cookies en data te verwijderen van de betreffende website.

In Firefox 65 zal de tracking bescherming in Firefox trouwens nog verder worden uitgebreid met maatregelen tegen volgen op meerdere websites (cross site tracking).

Ook zitten in Firefox 62 meer mogelijkheden om secties op je startpagina en nieuw-tabblad-pagina te beheren. Zo kun je in de instellingen bij Startpagina kiezen voor een tot vier rijen met sites bij Topwebsites en Highlights.

Verder bevat Firefox 62:
- verbeteringen voor weergave van graphics voor Windows-gebruikers zonder hardware-versnelling
- sandbox voor afspelen Flash-applets op Macs
- donker thema Firefox automatisch ingeschakeld bij donkere modus macOS

Ten slotte worden onder de motorkap verbeteringen doorgevoerd en beveiligingslekken dichtgeplakt, waarvan enkele kritiek zijn. 
 
Vanaf Firefox 57 zijn verouderde add-ons uitgeschakeld. Lees hier hoe je vervangers voor verouderde add-ons kunt vinden.

Firefox is te downloaden voor Windows, macOS en Linux. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder de Firefox-knop | Help | Over Firefox.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Deel dit artikel: 

Reacties

In het Belgische VRT-Journaal van gisteravond lieten hackers zien dat Firefox de e-mailadressen en wachtwoorden onversleuteld opslaat en voor vreemden duidelijk zichtbaar zijn. Aanbevolen wordt om via een twee traps methode via vingerafdrukken op je smartphone in te loggen. Graag meer informatie over deze methode, en is Firefox écht zo onveilig. Ik gebruik het al jaren.

Klopt dat de beveiliging wat dat betreft beter kan, maar bij alle browsers is dit zo, voorzover ik weet.
In Firefox kun je nog wel een hoofdwachtwoord instellen om je wachtwoorden te beschermen. Dat kan in de meeste andere browsers niet.
Verder hebben hackers dan al wel toegang tot je pc nodig om bij de wachtwoorden te kunnen.
Mozilla werkt trouwens aan een nieuwe wachtwoordbeheerder die veiliger moet zijn.

Ik zie op de pagina van GS twee gele vlakken met er boven de tekst Advertentie.
De bescherming tegen volgens is kennelijk ook een soort van AdBlocker.
Firefox wordt steeds beter. De Googletjes hebben het nakijken.

De snelheid met browserbench.org Speedometer bepaald. Deze is iets hoger dan bij de vorige FF versie. Dus da's mooi.
Echter de radarplaatjes op Buienradar.nl en de kaart + satellietbeelden op Google Maps vallen na een aantal keren openen van de pagina weg. Dus da's jammer.
Op naar FF 62.0.1 dan maar.

Aanvulling:
Bij gebruik van de knop 'van/naar volledig scherm' (rechtsboven tussen - en X) krijgt FF na een nieuwe opstart een andere afmeting en plaats op het beeldscherm als 'van volledig scherm' wordt gekozen.

Aanvulling:
Ik zet de Pocket extensie altijd uit en deze bleef ook altijd keurig uit. In FF 62 staat Pocket steeds weer aan na een nieuwe opstart.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
frank_ijk