Firefox 61 met verbeterde prestaties en beveiliging

Firefox 61 is vanmiddag verschenen. Mozilla's browser maakt met deze uitgave een versiesprong, van 60 naar 61. In Firefox 61 zijn prestatieverbeteringen doorgevoerd. Ook zijn de instellingen van je Startpagina verplaatst en kun je zoekmachines toevoegen via pagina-acties (drie stipjes in de adresbalk).

Firefox 61 gaat door op de weg die Mozilla's browser sinds vorig jaar al ingeslagen is: met het verbeteren van de prestaties en snelheid. Pagina's worden sneller weergegeven door geoptimaliseerde css. Ook kun je sneller tussen tabbladen wisselen in Firefox onder Windows en Linux. En onder macOS draaien web-extensies nu ook in hun eigen proces.

Verder is de beveiliging in Firefox 61 aangescherpt door ondersteuning voor het nieuwe TLS 1.3 (Transport Layer Security dat zorgt voor beveiligde communicatie op internet) en het blokkeren van onbeveiligde ftp-inhoud op https-pagina's.

Het pagina-acties-menu (de drie stipjes in de adresbalk) is verder uitgebreid: zo kun je makkelijker zoekmachines toevoegen op pagina's die OpenSearch plugins ondersteunen en kun je onder macOS een Delen-menu gebruiken.

Een andere wijziging is dat de instellingen van de Startpagina (of nieuwe tabblad-pagina) in Firefox verplaatst zijn naar de algemene Instellingen. Ga naar Instellingen | Startpagina of typ about:preferences#home in de adresbalk en je kunt de startpagina aanpassen.

Ten slotte worden 26 beveiligingslekken dichtgeplakt, waarvan twee kritieke geheugenlekken zijn. 
 
Vanaf Firefox 57 zijn verouderde add-ons uitgeschakeld. Lees hier hoe je vervangers voor verouderde add-ons kunt vinden.

Firefox is te downloaden voor Windows, macOS en Linux. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder de Firefox-knop | Help | Over Firefox.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Deel dit artikel: 

Reacties

Firefox 61.0.1 is verschenen

Jarenlang heb ik Netscape Navigator gebruikt, toen gedwongen overgestapt op IE. Daarna ben ik in 2005 Firefox gaan gebruiken. FF is stabiel, uitgebreid en meestal redelijk snel (op enkele geheugenvretende versies na). De vernieuwingen van de interface zijn niet altijd een succes, zeker niet in een Win 10 desktop omgeving. Maar ik heb toch liever FF dan Chrome of Edge. V.61 werkt bij mij goed, net als de oude ESR v. 52 release.

Firefox 61 werkt bij mij niet goed, sommige websites zijn maar gedeeltelijk zichtbaar en zoeken met Google geeft veel foutmeldingen. Weer terug naar versie 60.02 en alles werkt weer normaal.

Gebruik ook al weer een paar jaar firefox, zonder flash. Alles wat ik zien wil tijdens browsen wordt prima weergegeven. Met u block origin zie ik zelden advertenties. Voor mij de perfecte browser. Ik kijk tv via ziggo, zowel de app onder windows als in de firefox browser werken prima. Gmail is van google en mijd ik graag. Kortom houden zo.

Firefox vindt ik niet bijzonder
Kan geen online tv bekijken met Telfort/Kpn
Gmail komt heel anders over met FireFox
Mits je de bovenstaande programma's niet gebruikt dan is het perfect.

KPN maakt nog gebruik van de verouderde Silverlight plugin, die door producent Microsoft niet meer verder ontwikkeld wordt. In Chrome, Firefox, Opera en Edge kun je daarom geen Silverlight meer gebruiken. Alleen in Internet Explorer (en Safari) nog.
https://en.wikipedia.org/...

Het zegt meer over KPN dat ze nog zo'n verouderde plugin vereisen die niet meer ondersteund wordt door de meeste grote browsers.

Wow, Firefox wordt almaar beter en beter. Dit is echt de meest effectieve, efficiënte en stabiele browser die er momenteel op de markt is. Verdient zonder meer een ereplaats.

Helemaal mee eens. FF laat de concurrentie achter zich wat betreft snelheid en stabiliteit. Jammer dat door de ingenieuze marketing van Google (stiekem 'verpakt' in te installeren software) veel mensen, zonder dat ze het beseffen, Coogle Chrome (laten) installeren.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
span_e