Firefox 59 met prestatie- en privacyverbeteringen

Firefox 59.0 is vanmiddag verschenen. Mozilla's browser maakt met deze uitgave een versiesprong, van 58 naar 59. In Firefox 59 zijn nog enkele snelheidsverbeteringen en wijzigingen aangebracht. Het grote vuurwerk kwam met Firefox 57, dat in november uitkwam en twee keer sneller was en een nieuw uiterlijk kreeg .

Firefox 59 laadt webpagina's weer een stukje sneller door verbeterde caching. Ook de nieuw tabblad-pagina in Firefox moet sneller openen. Voor de macOS-versie van Mozilla's browser zijn nu de optimalisaties doorgevoerd waardoor de grafische weergave vlugger is, net zoals voor de Windows- en Linux-variant in Firefox 58 is gebeurd.

Verder kun je de top websites op je nieuw tabblad-pagina nu slepen (drag and drop) om ze anders te ordenen. Handig om je favorieten (als je die al vastgepind hebt) snel in een andere volgorde te zetten. En de schermafbeelding-tool in Firefox heeft nu bewerkingsopties, zodat je kunt tekenen op gemaakte screenshots en ze kunt bijsnijden.


Top websites op nieuw tabblad-pagina kun je nu met drag and drop rangschikken (en vastpinnen)

Wat betreft privacy zijn er ook enkele vernieuwingen doorgevoerd. Zo geeft Firefox 59 in de privé-modus geen referrer-informatie (verwijzende website) meer door, zodat websites niet meer weten welke website je daarvoor bezocht. Ook kun je in de Opties bij Privacy & Beveiliging | Toestemmingen bij de Instellingen van Locatie, Microfoon, Camera en Notificaties nu inschakelen dat websites geen toestemming meer mogen vragen om toegang tot deze functies te krijgen.

In Firefox 59 worden ook diverse fouten gerepareerd en verbeteringen voor web-ontwikkelaars doorgevoerd. Zo worden de api's voor webextensies continu verbeterd en uitgebreid, zodat de nieuwe extensies (add-ons) in Firefox steeds meer mogelijkheden krijgen. Ten slotte worden 18 beveiligingslekken dichtgeplakt. Waarvan twee kritiek zijn.
 
Vanaf Firefox 57 zijn verouderde add-ons uitgeschakeld. Lees hier hoe je vervangers voor verouderde add-ons kunt vinden.

Firefox is te downloaden voor Windows, macOS en Linux. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder de Firefox-knop | Help | Over Firefox.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Deel dit artikel: 

Reacties

Update uitgevoerd, zoals het hoort snel en zonder problemen.

Blijf een grote sympathie koesteren voor deze eminente browser. Misschien wel de beste.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
wit-r_sland