Firefox 54 is sneller en stabieler door gebruik meerdere processen

Firefox 54.0 is gisteravond verschenen. Mozilla's browser maakt met deze uitgave slechts een kleine versiesprong, van 53 naar 54, maar een grote sprong voorwaarts wat betreft snelheid en stabiliteit, zo stelt Mozilla. Firefox 54 is namelijk de eerste uitgave waarbij de browser meerdere processen gebruikt om webinhoud weer te geven. En dat moet de browser een stuk sneller en stabieler maken.

Eén kwetsbaar proces
Mozilla is al jaren bezig om Firefox te moderniseren. Tot vorig jaar (Firefox 48) draaide Mozilla's browser als één, heel groot, proces in je besturingssysteem (Windows, Mac of Linux). Overzichtelijk, maar er zaten diverse nadelen aan verbonden. Als een onderdeel van Firefox, een plugin of een website haperde dan crashte de hele browser. Met name plugins als Flash en slechtgemaakte extensies zorgden regelmatig voor een crashende Firefox. Het gebruik van slechts één proces deed ook de snelheid en beveiliging van Firefox geen goed.

Meer processen: meer snelheid en stabiliteit en betere beveiliging
Vanaf Firefox 48 is Mozilla begonnen om de diverse processen, zoals bijvoorbeeld de browser interface, plugins en JavaScript - gescheiden van elkaar te laten werken. Voordelen van deze multi-proces benadering voor Firefox liggen op het gebied van beveiliging (elk afzonderlijk proces krijgt zijn eigen sandbox-beveiliging en malware kan daardoor minder makkelijk schadelijke invloed op andere processen uitoefenen), snelheid (Firefox wordt er sneller en responsiever door) en stabiliteit (als één proces vastloopt, crasht niet gelijk de hele browser).

Nu ook meer processen voor webinhoud van sites
Oorspronkelijk zouden vanaf Firefox 57 ook meerdere inhoudsprocessen (inhoud van websites) geheel gescheiden van elkaar draaien, zodat één haperende website niet de hele browser kan laten crashen. Maar deze vernieuwing is al geïmplementeerd in Firefox 54. Vanaf nu zijn er vier processen beschikbaar voor webinhoud, zodat ook het laden van zware sites met veel animaties, video's, webapplicaties en meer, een stuk soepeler moet verlopen. Dit zal op zijn beurt het laden van websites in andere tabbladen een stuk sneller en reponsiever maken, aldus Mozilla. Op den duur zullen waarschijnlijk nog meer processen voor webinhoud mogelijk worden.
 
Het multi-proces project van Firefox gaat namelijk nog altijd door. Zo rond Firefox 57 (uitgave in het najaar) zullen alle processen afgescheiden zijn en in hun eigen sandbox draaien (wat betekent dat ze afgeschermd worden van de rest van het systeem), waardoor besmette websites en kwaadaardige scripts veel minder schade kunnen aanrichten op je pc.
 
Firefox 54 betekent weer een grote stap in de modernisering van Mozilla's browser. Snelheid en stabiliteit moeten merkbaar verbeterd zijn. Aan het eind van het jaar is de aanscherping van de beveiliging voltooid met de implementatie van sandboxes voor alle processen. Firefox moet daarmee Chrome weer ingehaald hebben wat betreft snelheid en veiligheid. In ieder geval gebruikt Firefox veel minder geheugen dan Chrome, zo laten benchmarks zien.
 
Naast deze introductie van meerdere processen voor webinhoud worden ook diverse fouten gerepareerd in Firefox 54 en verbeteringen voor web-ontwikkelaars doorgevoerd. Ten slotte worden 24 beveiligingslekken dichtgeplakt, waarvan drie kritiek zijn.
 
Firefox is te downloaden voor Windows, macOS en Linux. In de komende dagen wordt je browser automatisch bijgewerkt. Je kunt ook zelf updaten onder de Firefox-knop | Help | Over Firefox.

Ga naar de downloadpagina van Firefox

Wat merk jij van de verbeterde snelheid en stabiliteit in Firefox 54? Laat je ervaringen weten in de reacties!

Deel dit artikel: 

Reacties

Net de update gedraaid. Loopt prima, maar dat deed het altijd toch wel.

Ik ben altijd tevreden over Firefox. Die Chrome vind ik trager worden en een geheugenvreter.

Draai op een i5, dual core generatie processor met 8Gb werkgeheugen de nieuwste windows 10 versie. Had geen klachten over firefox, maar bemerk nu bij versie 54 echt wel dat de browser vlotter reageert. Het fijne vind ik altijd de stabiliteit van FF in vergelijking met Chrome; de snelheid bij chrome maakte het vaak wat "hakkerig" bij openen en vertraging bij updaten op de achtergrond...
Kortom, FF blijft!

Inderdaad veel sneller als vroeger duidelijk te merken
Ik verwacht toch nog meer.
Met 14 addons en 1 tab open gebruik Fiferox 64 bits ongeveer 650 Mo ?

Nog een goede free vpn ingebouwd zoals Opera zou perfect zijn

oeps Addon Speed Dial FDV gebruik op zijn eentje 300 Mo
Dus weg ermee en nu is Firefox op ongeveer 330 Mo

Bij die laatste update (los van het feit dat jij alle plug inns opnieuw ging installeren inclusief alle bij behorende werkbalken en icoontjes die ik niet hoef, maar gewoon back up van profiel teruggezet en dan is dat ook verholpen) heb ik nu bij mijn Bladwijzers plotseling een map 'Mobiel-bladwijzers' die ik a niet nodig heb en b niet kan verwijderen.

Iemand een oplossing hoe je van die (overbodige) map afkomt?

Ik ben een liefhebber van Firefox, de laatste tijd vind ik dat Firefox traag is, met name als ik op Facebook zit loopt ie regelmatig vast. Dit probleem heb ik met Chrome niet. Ik hoop dat met deze update Firefox wat vlotter reageert, blijft toch m´n favoriete browser.

Tjeeminee zeg, ik weet niet wat me overkomt. FF is veel en veel sneller dan vóór deze update. Ben weer helemaal terug bij FF. Is wel weer even wennen want Opera was tot een half uur terug m'n grote favoriet.

Na de update en deze informatie hier gelezen te hebben heb ik het gelijk uitgeprobeerd. Op mijn favoriete site is "mijn" FireFox inderdaad merkbaar sneller geworden.

en waarom is-ie bij mijn erg langzaam? Langzamer dan vivaldi en edge.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Controlevraag tegen spam
griekenlan_