FAQ: Windows 10 onderdelenupdate vragen en antwoorden

Wij zetten enkele veelgestelde vragen (FAQ: Frequently Asked Questions) over de halfjaarlijkse onderdelenupdates van Windows 10 op een rij.

1. Is een onderdelenupdate iets anders dan een maandelijkse update voor Windows 10?
Ja. Een onderdelenupdate (Feature Update in het Engels) voor Windows 10 verschijnt tegenwoordig twee keer per jaar - in april en oktober meestal - en brengt nieuwe functionaliteit. Een onderdelenupdate is een grote update waarin je dus nieuwe functies kunt verwachten.

Maandelijkse updates verschijnen elke tweede dinsdag van de maand en brengen pleisters voor beveiligingslekken en prestatie- en stabiliteitsverbeteringen, ofwel: er worden fouten gerepareerd. En ten slotte verschijnen er tussentijds vaak nog zogeheten 'kwaliteitsupdates' die problemen oplossen.

Maar grote updates (upgrades eigenlijk) kun je dus herkennen aan de benaming Onderdelenupdate naar Windows 10 versie .... (waarna een nieuw versienummer volgt, zie bij punt 6. meer informatie).

2. Hoe kun je onderdelenupdates voor Windows 10 binnenhalen?
Een onderdelenupdate krijg je via Windows Update aangeboden, net als de maandelijkse updates, alleen is de onderdelenupdate groter en duurt het installeren langer (en moet je allerlei instellingen doorlopen).

Een week voordat de onderdelenupdate automatisch via Windows Update wordt uitgerold kun je al zoeken naar de onderdelenupdate door te klikken op Naar updates zoeken in Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Windows Update.

Je kunt de onderdelenupdate ook handmatig downloaden via de website van Microsoft. Je krijgt dan de mogelijkheid om te upgraden via de Update-assistent of via het Media Creation Tool Hulpprogramma. Dit handmatig downloaden is alleen aan te raden voor gevorderden!

3. Waarom zie ik de onderdelenupdate niet in Windows Update staan terwijl deze voor anderen al beschikbaar is?
Dit is een belangrijk punt. Het kan inderdaad zo zijn dat de onderdelenupdate voor Windows 10 nog niet voor jouw pc aangeboden wordt via Windows Update. Dit betekent dat Microsoft informatie heeft dat jouw pc, componenten of drivers nog niet geschikt zijn voor de nieuwste versie van Windows 10 en problemen kunnen veroorzaken. Microsoft wil eerst deze problemen oplossen voordat de onderdelenupdate aan jouw pc wordt aangeboden (want anders zit je met niet-werkende onderdelen of in het ergste geval een niet-opstartende pc).

Dit is de reden dat het altijd aan te raden is om te wachten tot de onderdelenupdate via Windows Update aan je wordt aangeboden en niet zelf handmatig de nieuwste versie te downloaden en installeren: er kunnen problemen optreden!

4. Hoe lang kan het duren voordat de onderdelenupdate naar de nieuwste versie van Windows 10 wordt aangeboden via Windows Update?
Na de officiële beschikbaarheid van een nieuwe versie (onderdelenupdate) voor Windows 10 kan het tot wel vier maanden duren voordat je deze automatisch krijgt aangeboden via Windows Update. Microsoft probeert zoveel mogelijk fouten op te lossen die de installatie kunnen dwarsbomen op diverse pc's. Met name bij oudere computers kan het daarom soms enkele maanden duren.

Windows 10 versie 1803 werd trouwens na twee maanden al geschikt bevonden voor alle pc's en algemeen beschikbaar gesteld aan iedereen.

5. Hoe weet Microsoft of mijn pc (niet) geschikt is voor de nieuwste versie?
Microsoft verzamelt gegevens over je pc via diverse telemetrie functies in Windows 10. Informatie over hardware en software en foutmeldingen worden naar Microsoft gestuurd. Deze informatie wordt van miljoenen pc's verkregen en via machine learning ziet Microsoft welke hardware, drivers of software problemen veroorzaken bij een nieuwe versie.

Bij computers met de problematische hardware en/of software wordt de onderdelenupdate vervolgens geblokkeerd door Microsoft totdat de problemen opgelost zijn. Daarom kan het dus soms enkele maanden duren tot je een onderdelenupdate te zien krijgt.

6. Hoe zit dat met die versienummering van Windows 10?
De nummering geeft simpelweg het jaar en de maand weer dat de versie gereed was. Dus 1809 staat voor september 2018 dat de RTM (ready to manufacturing) build officieel klaar was. Verwarrend is alleen dat de vrijgave naar het grote publiek tot nu toe steeds de maand daarna is.

Dus Windows 10 versie 1809 heet daarom oktober 2018 update. En versie 1803 april 2018 update. In ieder geval is Microsoft afgestapt van namen als Lente Makersupdate... Zie hier een overzicht van alle namen en versies van Windows.

7. Ik wil niet twee keer per jaar upgraden kan ik de onderdelenupdates ook blokkeren?
Ja, lees hier hoe je kunt voorkomen of uitstellen dat onderdelenupdates voor Windows 10 automatisch geïnstalleerd worden. Zorg er natuurlijk wel voor dat je altijd de maandelijkse beveiligingsupdates van Windows 10 binnenhaalt!

8. Ik heb nog Windows 7 of 8.1, moet ik betalen voor Windows 10?
Het lijkt erop dat als je een geldige licentie voor Windows 7 of 8.1 hebt je nog altijd gratis kunt upgraden naar Windows 10 - ondanks dat Microsoft sinds 2016 officieel geld hiervoor vraagt. Microsoft lijkt het niet erg te vinden dat zoveel mogelijk gebruikers overstappen op Windows 10.

Lees hier hoe je gratis kunt upgraden van Windows 7/8.1 naar Windows 10

Deel dit artikel: 

Reacties

Alhoewel ik zeker geen gevorderde internetter ben, Heb ik zonder problemen zowel windows 1809 als de onderdelen update binnen gehaald. Toen ik zo'n 20 jaar geleden
begon met internet werd me direct ingeprent: gewoon durven en gewoon doen, daar leer je van. Een mens is nooit te oud om te leren. En dat klopt, ik ben nu 82 jaar en leer nog steeds bij!

Op vaste computer 1809 geplaatst zonder problemen, geen programma,s die verdwenen zijn, heb hetzelfde gedaan op 1 laptop ook zonder problemen, heb nog een laptop maar krijg voor het ogenblik de opdate niet binnen van windows, nochtans bij mij geen problemen

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
h_ngarije