Chrome 74: donkere modus en blokkeert drive-by downloads

Google Chrome 74.0.3729.108 is gisteren verschenen. Googles browser maakt met deze uitgave een versiesprong van 73 naar 74. Dit is in eerste instantie een beveiligingsupdate die 39 lekken dichtplakt.

Ook heeft Chrome onder Windows (in navolging van de Mac-versie) nu een donkere modus. Als je in Windows 10 de donkere modus aanzet (Instellingen | Persoonlijke instellingen | Kleuren - Kies een standaard app-modus: Donker) dan volgt Chrome automatisch. Je kunt het niet afzonderlijk voor Chrome instellen: heel Windows moet donker worden.

Update: de donkere modus in Chrome 74 wordt langzaam uitgerold voor Windows 10 gebruikers. Het kan dus nog enkele weken duren voordat je de dark mode krijgt te zien.

Verder wordt een belangrijke beveiligingsmaatregel geïntroduceerd in Chrome 74: extra bescherming tegen malvertising en drive-by downloads (dit zijn automatische downloads van malware als een website bezocht wordt - zonder dat de bezoeker ergens op klikt).

Veel drive-by downloads verstoppen zich in schadelijke advertenties in iframes op websites. Dit zijn een soort pagina's binnen pagina's op een website die geladen worden vanaf een ander domein. Chrome 74 zorgt ervoor dat deze schadelijke code in iframes niet meer automatisch uitgevoerd wordt als je een website bezoekt. En dus kan de download van malware ook niet plaatsvinden.

Deze extra bescherming kan malvertising (advertenties met schadelijke code) en andere drive-by downloads van malware van schadelijke websites voorkomen. Firefox had deze bescherming tegen drive-by downloads overigens al sinds 2016, volgens ZDnet. Voor op Chromium gebaseerde browsers als Opera, Brave en straks Edge is dit goed nieuws. Die kunnen deze drive-by download-bescherming dan ook invoeren.

Zoals gebruikelijk zijn er in Chrome 74 ook veel verbeteringen voor website-ontwikkelaars doorgevoerd. Ten slotte zijn fouten opgelost.

Google Chrome is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. De browser wordt automatisch bijgewerkt naar de nieuwste versie. Je kunt controleren welke versie je hebt onder het driepuntjes-menu (rechtsboven) | Help | Over Google Chrome. Er zijn ook versies van Chrome voor iOS en Android.

Download Google Chrome

Deel dit artikel: 

Reacties

Bij deze versie kan het in Linux Mint XFCE nodig zijn om de hardware-versnelling uit te schakelen om 'scheuren' in de menu's de voorkomen.

Ik heb de mei-update al via een MSDN-iso en heb sinds vandaag ook Google Chrome in het zelfgekozen 'donker' thema. Alleen de adres- en bladwijzerbalk bovenin zijn dan donker.

Sinds deze update worden buitenlandse pagina's niet meer vertaald en mis ik het icoontje daarvoor in de rechter bovenhoek.

Bij buitenlandse pagina's, klik rechts op de pagina en dan verschijnt 'Vertalen in het Nederlands'.

Zeer goede browser. Helaas, net als FF, vrij traag. Opera is op 1 na de snelste en blijft voorlopig mijn voorkeur houden. De snelste browser is, ik kan er niet omheen, Microsoft Edge Dev. Binnen een fractie van een seconde wordt een pagina geladen. Kijk reikhalzend uit naar de definitieve versie van deze browser.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
oosten_ijk