CCleaner 5.50 met nieuwe update-opties en preview

CCleaner is een van de populairste pc schoonmakers die wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt wordt. In 2017 is CCleaner overgenomen door Avast.

CCleaner 5.50 is uitgebracht. Dit is de tweede update voor CCleaner in de maand november en dat is bijzonder. Nieuw in deze uitgave zijn uitgebreidere opties voor automatische updates van CCleaner.

CCleaner heeft vorig jaar een push-mechanisme voor belangrijke updates geïntroduceerd nadat de schoonmaker gehackt was en installatiebestanden besmet waren met een backdoor. Belangrijke updates voor CCleaner konden daardoor zonder tussenkomst van gebruikers geïnstalleerd worden. De vraag was echter of je daar blij mee moet zijn.

Nu krijg je in ieder geval meer mogelijkheden om dit update-mechanisme naar wens in te stellen. Als je naar Opties | Updates gaat dan kun je het vinkje weghalen bij Updates automatisch toepassen als je daar niet van gediend bent. Let op: dit betreft alleen 'belangrijke updates' die gepusht worden door CCleaner. De gewone maandelijkse updates moet je in de gratis versie handmatig blijven installeren.


Automatische push-updates (nood-updates) kun je desgewenst uitzetten

Verder kregen wij bij deze versie een 'Preview' te zien van een nieuw 'Snel schoonmaken' startvenster van CCleaner. Ons is niet duidelijk of iedereen deze preview krijgt of alleen sommige gebruikers, dus dat horen we graag van onze bezoekers in de reacties hieronder!

Het 'Snel schoonmaken' venster in CCleaner 5.50 is een vereenvoudigd scherm dat er zo uitziet:

Het normale startscherm van CCleaner vind je terug onder Aangepaste schoonmaak:

Als je dat prettiger vind kun je het oude, vertrouwde startscherm van CCleaner weer instellen onder Opties | Instellingen - CCleaner-welkomstscherm, kies: Geavanceerd schoonmaken. Wat geen consistente vertaling is, want in het menu heet het nog Aangepast schoonmaken, maar goed.

(Noot van de redactie: de schermafbeeldingen zijn wat geliger dan normaal, omdat de nachtmodus in Windows aanstond zien we nu...)

Deze update voor CCleaner is te downloaden voor Windows 7, 8.1 en 10. Er zijn ook aparte versies voor macOS en Android.

Hoe vind jij deze uitgave van CCleaner? Meld problemen of loftuitingen in de reacties!

Let op dat je tijdens de installatie van CCleaner voor Windows extra software krijgt aangeboden. Haal de vinkjes weg als je hier niet van gediend bent. Voorheen werd meestal Chrome aangeboden, maar tegenwoordig kun je ook Avast als 'extraatje' krijgen. Een eerste zichtbare wijziging sinds de overname van CCleaner door Avast! CCleaner toont nu ook een pop-up vanuit het systeembalk-icoon waarin reclame wordt gemaakt voor de betaalde versie.

Ga naar de download-pagina van CCleaner

Reacties

v5.50.6911 binnengehaald, dezelfde versie als in de printscreens van dit artikel. Heeft bij mij NIET de optie "snel schoonmaken". Niet in de rij met knoppen links, niet aan te vinken bij opties\instellingen.

En nog een toevoeging.. haal de slim versie binnen zonder eventuele andere software... https://www.ccleaner.com/...
En directe link > https://www.ccleaner.com/...

CCleaner heeft voirg jaar een push-mechanisme voor belangrijke updates geïntroduceerd nadat de schoonmaker gehackt was en installatiebestanden besmet waren met een backdoor. Belangrijke updates voor CCleaner konden daardoor zonder tussenkomst van gebruikers geïnstalleerd worden. De vraag was echter of je daar blij mee moet zijn.

Das wel op te lossen.. dat push gedrag van ccleaner updates.. dit alles in win7 32 bit:

Zet sowieso alles uit in die settings auto updates/upgrades + daarna in je folder c/program files /ccleaner ff de map ccleaner update lekker verwijderen..

"Snel schoonmaken" en "Aangepaste schoonmaak" zie ik niet staan in de portable versie 5.50.6911; ik heb de "oude" indeling: "Cleaner", "Register", "Gereedschap", "Opties". Het welkomstscherm zie ik dus ook niet, enz. Wel rechtsonder die reclames, nu nog voor Black Friday, die na-aperij uit Micro$of(t)-land.

En "Upgraden" staat ook niet in het menu in de linkerkolom.

Ccleaner heb ik van mijn pc verwijderd. Kan me niet vinden in welke kant het op gaat en gebruik de schoonmaaktools van windows 10 zelf en de firefox browser. Voorlopig kan ik prima zonder. Na overname door Avast ging het m.i. bergafwaards. Klaar ermee.

Helemaal mee eens, ik doe hetzelfde.

Hier ook klaar met CC na de overname dor Avast.

Sluit me aan, jaren gebruikt, maar nu "tot nooit meer ziens".

Helemaal mee eens. Overbodig geworden gereedschap en door de overname voor mij ongewenst programma geworden.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
s_anje