CCleaner 5.46 draait omstreden veranderingen terug

CCleaner is een van de populairste pc schoonmakers die wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt wordt. In 2017 is CCleaner overgenomen door Avast.

CCleaner 5.46 is uitgebracht. Deze uitgave moet enkele veranderingen herstellen die in de vorige versie tot veel ophef leidden. Moederbedrijf Avast had CCleaner 5.45 teruggetrokken na vele klachten van gebruikers over actieve bewaking (monitoring) die na een herstart automatisch weer ingeschakeld werd als je die uitgezet had.
 
Naar later bleek diende deze actieve monitoring echter niet alleen om te kijken wanneer je systeem weer een schoonmaakbeurt nodig had, maar ook om CCleaner - anonieme - gebruikersgegevens te laten verzamelen. Dit leidde tot zoveel protesten dat Avast zich genoodzaakt zag om de uitgave weer terug te trekken.

CCleaner 5.46 moet tegemoetkomen aan de vele klachten van gebruikers. Zo is Monitoring (in het Nederlands Actieve bewaking genoemd) hernoemd naar het vriendelijker klinkende Smart Cleaning (nog niet vertaald) en zou je deze functie weer uit moeten kunnen schakelen onder Opties | Smart Cleaning door de vinkjes weg te halen bij Tell me when there are junk files to clean en bij Enable Smart Cleaning. Ook zouden deze instellingen nu wel bewaard moeten blijven na een herstart.

Dataverzameling over je systeem kun je nu uitzetten onder Opties | Privacy door het vinkje weg te halen bij Help improve CCleaner by sending anonymous usage data. Je kunt hier nalezen welke gegevens CCleaner over je pc doorstuurt als je het vinkje laat staan.

Minimaliseren van CCleaner is ook weer zoals voorheen: naar de taakbalk in plaats van naar de systeembalk. Ten slotte zijn in CCleaner 5.46 nog enige stabiliteitsverbeteringen doorgevoerd.

Deze update voor CCleaner is te downloaden voor Windows 7, 8.1 en 10. Er zijn ook aparte versies voor macOS en Android.

Let op dat je tijdens de installatie van CCleaner voor Windows extra software krijgt aangeboden. Haal de vinkjes weg als je hier niet van gediend bent. Voorheen werd meestal Chrome aangeboden, maar tegenwoordig kun je ook Avast als 'extraatje' krijgen. Een eerste zichtbare wijziging sinds de overname van CCleaner door Avast! CCleaner toont nu ook een pop-up vanuit het systeembalk-icoon waarin reclame wordt gemaakt voor de betaalde versie.

Wat vind jij van de ophef over de vorige versie van CCleaner met zijn dataverzameling en wat vind je van de nieuwe uitgave waarin veel van de omstreden vernieuwingen teruggedraaid lijken te zijn? Geef je mening over CCleaner in de reacties!

Ga naar de download-pagina van CCleaner

Reacties

tot vanmorgen gebruikte ik nog altijd de oude 5.35 versie. Zie nu dat er opeens de nieuwe versie 5.46 is geïnstalleerd, geen vraag door ccleaner, geen enkele actie van mij, geen optie om automatisch te installeren.
Zijn er nog mensen met waarbij de nieuwe versie ongevraagd is geinstalleerd?

Ja bij mij, ook vandaag,ik gebruik versie 5.19
ZoneAlarm vroeg wel 4x om een verbinding,steeds geweigerd.
Misschien stond die nieuwe versie er toen al op.

Op wat de redactie "downloadpagina" noemt,heb ik het ook al eens gemeld.
Op 24-4-2018 14.02 hier dus:
https://www.gratissoftwar...

Die optie voor updates schakel ik ook altijd uit,maar toen ik System Ninja
een keer testen zag ik toch een update-regel,staan die laat CCleaner natuurlijk niet zien.
Hier een afbeelding(als dat lukt):
http://nl.tinypic.com/r/1...

Ik heb ook Avast Free op mijn PC staan misschien heeft dat er mee te maken.
Dat is versie:11.2.2260 uit 2016,die geeft geen problemen.

Tks voor antwoord. Dit is op zijn minst een illegale praktijk,inbruisend tegen alle mogelijke Europese richtlijnen betreffende privacy. Ik beschouw vanaf nu alles wat met Avast te maken heeft als potentiële, zeer gevaarlijke spy en malware, en beschouwd ze tevens als een virus.
Redactie: hebben jullie verder info? Deze praktijken gaan echt veel te ver.

Daar begin je toch niet meer aan! Verandering van eigenaar betekent doorgaans andere financieële stromen voor de koper ten ongunste van de gebruikers. Ik heb de "oude versie 5.44 helemaal dichtgezet, dus clean er zo nu en dan mee, al kan dat ook prima met mijn McAfee total protection.

Kapersky en Huawei zijn door menig overheid op de zwarte lijst geplaatst vanwege verdenking van Trojaanse praktijken.
Tegen Avast en haar dochters (wo. AVG en CCleaner) stapelt de bewijslast zich op. Nota bene moest Talos/ Cisco het bedrijf op de infectie Floxif attenderen waarvan ik mij nog steeds afvraag of het een hack dan wel doelbewuste opzet betrof ?!
Onder security experts is inderdaad de gedeelde mening dat je – onder W10 – AV's ed. beter weglaat omdat deze apps meer lekken creëren dan dichten.

'PrivaZer' mannen - PRIVAZER!!!! Geweldige schoonmaker en geen gezeur zoals met CCleaner.....

Naar mijn idee ff teveel ophef.
Deze versie geïnstalleerd, hoef niets uit te vinken omdat er niets aangevinkt stond.
Verder nog steeds tevreden.

Ik twijfel; was fervent ccleaner gebruiker. Argwanend vanaf de overname door Avast. Na debakel ccleaner verwijderd, maar mis het vertrouwde programma wel. Doe het nu zonder, maar overweeg terug te keren naar wel gebruiken. Waarom niet nu ze lijken te luisteren naar de bezwaren, is Ccleaner betrouwbaar te gebruiken? Wat vinden anderen (de redactie) ervan?

Erg is dat men bij zogenaamde gratis software (wat ze niet is want betalen doe je met de vrijgave van je privacy en het toelaten van ongewenste rotzooi,dus ruilhandel ) men een site als deze hier nodig heeft om een dergelijk programma op een min of meer aannemelijke manier op je pc te krijgen, en een groot aantal valkuilen te ontwijken C.cleaner en Avast zijn uit den boze!
Ik probeer enkel nog rekening te houden met open source software.

Mijn vertrouwen is helemaal niet weg.!

Sterker; CCleaner luistert naar zijn gebruikers!

Dat kan ik niet zeggen van Msoft in oa Win 10 (en al die updates die je daar maar verplicht binnen geschoven krijgt ...)

CCleaner luistert(?) naar zijn gebruikers, of luistert hij ze af?

Grow Up Frank!

Tja, ik weet dat de waarheid hard is.

Al vanaf het moment dat CCleaner was overgenomen door Avast had ik al het gevoel dat het op den duur zo zou gaan.Ik gebruik de oudere versie 5.42 en ben niet van plan verder met CCleaner dan die versie te gaan, gebruik nu gewoon de ingebouwde opruiming
van Windows 10.CCleaner 4.52 gebruik ik alleen voor een analyse.
Het is ook nutteloos op smartphones die nieuwere android besturingssysteem na KitKat hebben het kan niet eens de cache opschonen.

Hier eveneens, gebruik nog steeds de oudere portable versie 5.42 op mijn pc en op mijn smartphone is het vervangen door Ashampoo DroidOptimizer.
Weet niet of ik daar nog echt mee ga doorgaan in de toekomst.
Een firma dat zulke louche praktijken bezigt is niet te vertrouwen.

Gooi die onzin programma's toch van je Android telefoon af. Nergens voor nodig. Net zoals een AV op je Android toestel, allemaal onzin.

Ook mijn vertrouwen in Ccleaner is volledig weg.
Ik zal hem dan ook nooit meer installeren.

Helemaal mee eens!

Ik ben e ook maar mee gestopt.

Meerdere malen hebben ze het liggen kloten, mijn vertrouwen in ze is weg.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
du_tsland