CCleaner 5.45 teruggetrokken na ophef over dataverzameling

CCleaner is een van de populairste pc schoonmakers die wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt wordt. In 2017 is CCleaner overgenomen door Avast. CCleaner 5.45 verscheen 25 juli, maar is door ophef nu weer teruggetrokken.

Update 5 augustus 2018
Moederbedrijf Avast heeft CCleaner 5.45 teruggetrokken na vele klachten van gebruikers over actieve bewaking (monitoring) die na een herstart automatisch weer ingeschakeld wordt als je die uitgezet had (zoals wij ook gelijk gemeld hadden, zie oorspronkelijke bericht hieronder).
 
Naar nu blijkt dient deze actieve monitoring echter niet alleen om te kijken wanneer je systeem weer een schoonmaakbeurt nodig heeft, maar ook om CCleaner - anonieme - gebruikersgegevens te laten verzamelen, zo meldt Security.nl.
 
Avast zegt dat het deze geanonimiseerde data gebruikt om CCleaner te verbeteren, maar na een storm van protest is nu besloten de functie opnieuw vorm te geven. In de tussentijd is CCleaner 5.45 teruggetrokken en wordt weer verwezen naar versie 5.44 als download. Een nieuwe versie zal de klachten moeten aanpakken. Interessant zal zijn om te zien of Avast de privacy van CCleaner-gebruikers meer zal respecteren.
 
Wat vind jij van CCleaner? Blijf jij de schoonmaker gebruiken? Laat weten in de reacties!

CCleaner 5.45 is gisteren uitgebracht. Deze uitgave van de schoonmaker brengt weinig nieuws. Er wordt een crash opgelost bij schijf analyse en kleine verbeteringen doorgevoerd. Verder wordt Windows.old niet meer opgeruimd. Wellicht omdat het opruimen van oude installatie-bestanden van Windows voor problemen zorgde (omdat je dan bijvoorbeeld Windows 10 niet meer kunt terugzetten naar de vorige versie).

Wel zijn er meldingen van diverse problemen met CCleaner 5.45 in het forum van de producent. Zo zou CCleaner 5.45 crashen als je het programma opent via het rechtsklik menu van de prullenbak. Verder wordt bewaking (monitoring) weer ingeschakeld, ook als je deze functie expliciet had uitgeschakeld. Ten slotte zijn er problemen met het minimaliseren van CCleaner naar de systeembalk.

Deze kleine update voor CCleaner is te downloaden voor Windows 7, 8.1 en 10. Er zijn ook aparte versies voor macOS en Android.

Heb jij ook problemen met CCleaner 5.45? Meld ze in de reacties hieronder!

Let op dat je tijdens de installatie van CCleaner voor Windows extra software krijgt aangeboden. Haal de vinkjes weg als je hier niet van gediend bent. Voorheen werd meestal Chrome aangeboden, maar tegenwoordig CCleaner kun je ook Avast als 'extraatje' krijgen. Een eerste zichtbare wijziging sinds de overname van CCleaner door Avast! CCleaner toont nu ook een pop-up vanuit het systeembalk-icoon waarin reclame wordt gemaakt voor de betaalde versie.

CCleaner voor Android 4.7.0
De Android-versie van CCleaner is bijgewerkt naar nummer 4.7.0. In deze uitgave van de app is onder het driestreepjesmenu linksboven een menu-item Advies opgenomen. Hier zie je wat je snel kunt opschonen, hoe je opslagruimte kunt vrijmaken, welke apps de meeste ruimte innemen, welke apps je het vaakst en minst gebruikt en welke apps het meeste RAM-geheugen opslurpen. Ook wordt reclame getoond in deze Advies-sectie.

Ga naar de download-pagina van CCleaner

Deel dit artikel: 

Reacties

Bij opstart al een foutbericht met betrekking tot C Cleaner. Met Revo Uninstaller verwijderd, en als er een foutloze versie komt kijk ik wel weer.
5.45 en miljoenen mensen, hoe bestaat het.

geen problemen op laptop en desktop

Eigenlijk ben ik er ook helemaal klaar mee en heb ccleaner van de PC verwijderd.

Ik heb deze tijdelijke oplossing , die vermeld werd op het Piriform Forum uitgevoerd , dit werkt .

1 Disabled alle monitoring in opties.

2. Verwijder CCleaner.exe / Monitor van opstartgegevens.

3. Schakel CCupdate-taak uit in Taakbeheer.

4. Start pc opnieuw

Nu blijft bewaking uitgeschakeld

Het probleem met minimaliseren blijft , CCleaner word afgesloten

top !! bedankt !

Nooit trammelant met CCleaner gehad, desalniettemin gebruik ik alleen nog maar Ashampoo WinOptimizer. Een bijzonder programma waar ik anders dan met bijv. Privazer (nog) geen moeilijkheden mee heb gehad. Tussen (), van CCleaner heb ik onlangs Drive Wiper z'n werk laten doen. Duurde verschrikkelijk lang, maar waarschijnlijk zijn nu alle restanten van de harde schijf verdwenen.

Jaren geleden CCleaner al verwijderd, net als andere overbodige programma's.
Zeker nu het van Avast is, zal ik het niet meer of alleen als laatste redmiddel nog gebruiken.

Sinds Avast CCleaner heeft overgenomen is de kwaliteit van dit programma er sterk op achteruitgegaan. Op mijn Android smartphone heb ik hem ook staan, en net zoals de Avast antivirusscanner zit deze nu vol met reclame die de app zeer onoverzichtelijk maakt.

Het wordt tijd om Ccleaner stilaan de deur te wijzen maar welke vervangers zijn echt zo goed en veilig als de vroegere Piriform Ccleaner?

Heel deze historie laat me denken aan de ooit schitterende programma's van Peter Norton en Powerquest die Symantec heeft verknoeid of massaal de nek heeft omgedraaid.

Update: CCleaner verwijderd van de smartphone en Ashampoo Droid Optimizer erop gezet.
Op de PC wordt hij voorlopig niet meer geüpdatet, (blijft bij versie 5.42) en later eventueel vervangen door een ander programma.

Helemaal mee eens. Vervangers? Niet nodig joh.
Peter Norton, dat waren nog eens tijden, toen waren dit soort programma's onontbeerlijk, nu hoofdzakelijk ellende.

Daar heb je eigenlijk gelijk in.
Veel van die programma's zijn niet echt meer nodig, maar soms gebruik ik zoiets toch nog eens om achtergebleven rommel te verwijderen in het register van iets dat zich niet goed heeft verwijderd.

Ik begrijp nog steeds niet dat dit programma nog steeds op 1 staat in het lijstje rechts op de voorpagina.

Top tien is door bezoekers meest gedownloade software. Niet per se onze keus. Staat nu voor de duidelijkheid ook vermeld bij de top tien.

Duidelijk, niets tegen in te brengen :-)
Maar blijft vreemd dat een programma dat er zeker niet beter op wordt, eigenlijk overbodig en misschien zelfs een negatieve invloed heeft op een systeem toch nog zoveel gedownload wordt.

Idd het probleem dat bewaking telkens weer aanstaat ook al wil je dat niet. Teruggegaan naar vorige versie.

Ik gebruik geen ccleaner
Ik gebruik geen enkele schoonmaker
Als het mis gaat begin ik met een Schoone installatie van Windows 10

Bug in deze versie is inderdaad dat Actieve bewaking elke keer opnieuw wordt geactiveerd, uitvinken helpt niet! Bij het eerstvolgende gebruik van ccleaner staat Actieve bewaking 'gewoon' weer aangevinkt. Hopen dat dit in de volgende versie is verholpen, want het is een uistekend programma.

Bewaking staat iedere keer aan bij opstart ???

Na uitvinken staat Actieve bewaking weer aangevinkt bij het eerstvolgende gebruik van ccleaner. Inmiddels terug naar v5.43.6522 in afwachting van nieuwe versie, met bugfix als het even kan.

Waardeloos dat na opstarten steeds de bewaking weer aangevinkt staat, heb ccleaner eraf gegooid en nu in afwachting op een nieuwe versie.

voor het monitor-probleem, lees de oplossing van Mickey, 25 jul 2018 - 18:47

dan blijft ie uitgevinkt !

Voor iedereen , lees ook deze informatie :
https://www.security.nl/p...

Ik had de laatste versie niet geïnstalleerd. Ik blijf CCleaner gewoon gebruiken.
Ik heb CCleaner in de firewall geblokkeerd, kan iedereen toch doen, wat is het probleem. Ik bewaak zelf de nieuwe versie en of ik die wil installeren.

Hoe heb je dit gedaan?
Welke poorten of IP-adressen heb je geblokkeerd?

HTTP poort 80
IP adres volgens de firewall log 172.217.17.142 (ams15s30-in-f142.1e100.net, dat is Google)
Wat of evil Google met CCleaner te maken heeft is mij niet duidelijk.
Er gaat bij mij in ieder geval geen bit de deur uit.

sedert de overname door avast had ik Ccleaner verwijderd !
Ik gebruik nu al een tijdje privacy eraser free.

Op mijn oude PC heb ik jarenlang zowel Avast Internet Security als CCleaner gebruikt maar ik kreeg steeds meer problemen met mijn PC en heb toen uit voorzorg beide programma's verwijderd, eerst Avast en na de overname ook CCleaner. Ik heb inmiddels een nieuwe PC met Windows 10 Pro en heb beide programma's nooit op deze PC geïnstalleerd en eerlijk gezegd mis ik ze ook niet. Ik laat mijn nieuwe PC met rust en tot nu toe heb ik de PC probleemloos kunnen gebruiken, inclusief alle Windows updates. In de VS zeggen ze "if it ain't broken, do"n't fix it" en dat is nu mijn motto voor de huidige PC.

Was tijdelijk nog bij een oudere versie van Ccleaner gebleven. Heb m nu definitief verwijderd. Helemaal klaar mee.

Met veel plezier CCleaner jaren lang gebruikt en geadviseerd. Helaas met versie 5.45 definitief verwijderd.

Ik gebruik nog steeds versie 4.04 van voor de overname door Avast

Pagina's

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
denem_rken