Opera stapt over op WebKit engine van Chrome en Safari

De Noorse browser-bouwer Opera heeft bekendgemaakt dat het overstapt op WebKit, de rendering engine van Google Chrome en Safari. Opera stopt met de ontwikkeling van de eigen Presto weergave-machine en gaat meer tijd en energie steken in nieuwe functionaliteit voor zijn browser.

In de loop van dit jaar zal als eerste Opera voor smartphones en daarna de desktop-versie gebaseerd worden op de Chromium-browser (de open source versie van Google Chrome). Door gebruik te maken van de WebKit rendering engine zullen veel websites ook beter weergegeven kunnen worden in Opera - iets wat nu af en toe voor problemen zorgt.

Ook zal Opera meer mankracht kunnen vrijmaken voor het verbeteren van zijn browser, nu niet meer een eigen rendering engine hoeft te worden onderhouden (hoewel het wel actief zal bijdragen aan WebKit). Wellicht dat daardoor de kwaliteit van de browser ook hoger wordt. Het afgelopen jaar klaagden veel Opera-gebruikers regelmatig over crashes en andere onvolkomenheden als er een update was geweest.

De eens zo innovatieve browser heeft nooit een substantieel marktaandeel weten te verwerven en is altijd rond de twee procent blijven steken. Overigens blijven er door de overstap van Opera nog drie grote rendering engines over: Trident (Internet Explorer), Webkit (onder andere Google Chrome, Safari en Opera) en Gecko (Firefox en afgeleide browsers).

Wat vind jij als Opera-gebruiker van deze overstap? Laat je mening weten in de reacties!

Bron: Opera

Reacties

Ik weet niet wanneer Opera precies is overgestapt en of er daadwerkelijk een causaal verband is, maar sinds een dag of wat doen zowel Chrome alsOpera raar. Geen instellingen meer onthouden, een nieuwe zoekmachine pagina ongevraagd als startpagina aannemen. Dat soort dingen. Het lijkt allemaal op een kaping van mjn laptop door Google Chrome en/of Opera. Ik heb uit arren moede beide browsers maar verwijderd en werk nu verder met PaleMoon. Iemand ook dit soort ervaringen?

Ik verwacht dat Opera, wellicht, nog veiliger (minder periodieke ´´lekken´´) zal krijgen met die nieuwe techniek hoewel Opera weinig last heeft van kritieke lekken, valt op! Wellicht dat de snelheid nog winst kan boeken?

(Tenzij je gaat forceren met de ´´Turbo-optie´´. Maar die gebruik ikzelf niet. Firefox werkt, overigens, nog sneller, lijkt mij. Dus laat die nieuwe Opera maar komen! Dan komen we er vanzelf achter waar de voordelen (extra voordelen) komen te liggen.

Ben een enthousiast Opera gebruiker. Vind die Noorse browser heel erg inovatief. De vele diagrammen (speed dial) waaruit je direct een van de vele klaargezette sites die je vaak bezoekt kan openen vind ik nog een van de mooiste kenmerken van Opera. Dat maakt ´t allerminst ´n saaie browser!

Klein puntje van kritiek om eerlijk te zijn! Ik merkt dat als ik marktplaats opga, Opera en Marktplaats elkaar niet liggen. De samenwerking van die site (en wellicht sommige andere sites) en Opera mag wat mij betreft geoptimaliseerd worden.

Firefox en Google Chrome hebben geen probleem met Marktplaats en andersom. (Dit geeft genoemde site dan ook zelf aan!) Dus ik hoop dat Opera, na die verandering, met alles sites overweg kan!

Als fanatiek Opera gebruiker van het eerste uur hoop ik dan wel dat het een verbetering wordt en niet de zoveelste kloon wordt van Google Chrome, want die interface vind ik totaal niets en veel te minimalistisch.
Bij Opera zit er bijna zowat alles standaard in en heeft vele mogelijkheden om van alles aan te passen.
Gaat het die kant toch uit dan zal ik afhaken, ik ben nogal een liefhebber van nuttige toeters en bellen.

En inderdaad, het gebeurde bij Opera nogal regelmatig dat bij een nieuwe update of versie er allerhande crashes en andere problemen opdoken, voornamelijk de laatste versie 12 is in dat bedje ziek.
Toch vind ik dit nog steeds de beste browser die er is, Firefox is ook wel goed geworden maar geef mij toch maar Opera.

En ook hoop ik dat het niet de gewoonte wordt om aan die race mee te gaan doen om om de zoveel weken te gaan updaten naar een nieuwe versie want anders zitten binnen de kortste tijd misschien al aan Opera v250.0 ;-)

Yep,
exact mijn idee.
Fijne Browser maar
Opera 12.14 is helaas
zo minimalistisch saai nu
om tegenaan te kijke.
Jammer!
Mirage Aprice (oid, zwart) bijvoorbeeld was TOP.

Ik bedoel wel dat ik de interface van Chrome saai en minimalistisch vind, en NIET Opera.
Het is wel zo, als je voor de eerste keer Opera installeert de interface wel nogal kaal is, maar dat kun je compleet aanpassen naar je voorkeur bij de instellingen.

Vraagje:

Heeft de open source versie van Google Chrome
gevolgen voor de privacy

Lijkt me wel een goede zet. Ben een verwoed opera-fan maar de laatste tijd vond ik wel dat ze precies wat stil stonden en niet meer zo vernieuwend waren. Hopelijk wordt opera nu ook met een metro-interface uitgebracht zoals chrome.

Opera is voor mij nog steeds de beste browser, hopelijk blijft dat ook.

Ik ben al jaren en jaren zeer tevreden over Opera.
Staat bij mij op nr 1.
Craches??? geen last van, nergens last van trouwens.
Hopelijk zal het een verbetering zijn.
Waarom iets drastisch veranderen dat al jaren bewezen heeft goed te zijn?
Ben benieuwd.

Als het een verbetering is/wordt, dan stap ik over op Opera

Opera staat al jaren bij mij op 1 !

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
span_e