Zeven virusscanners foutloos in test AV Comparatives, Symantec en Kaspersky laten steken vallen (real-world protection maart 2017)

AV Comparatives test meerdere keren per jaar de real-world protection die virusscanners bieden. Dus: hoe goed beschermt je anti-virus programma je in het dagelijkse leven als je op het web surft en bestanden downloadt? In maart keek AV Comparatives welke virusscanner de beste was op Windows 7 Home.

AV Comparatives zoekt voor de tests op internet naar schadelijke sites die malware op je pc proberen te zetten. In maart 2017 werden 329 kwaadaardige websites die malware aanboden via drive-by downloads gebruikt in de test. Gekeken werd hoeveel bedreigingen geblokkeerd werden door de virusscanners in deze periode. Hieronder de resultaten.


Bron: AV Comparatives

In maart waren er maar liefst zeven virusscanners die alle malware blokkeerden: Avira, Bitdefender, Fortinet, F-Secure, Panda, Trend Micro en Vipre. In vals positieve meldingen zat echter wel een groot verschil. Zo meldde F-Secure maar liefst 43 keer onterecht dat er een virus was gevonden. Deze vals alarm-meldingen zijn natuurlijk funest voor de bruikbaarheid van een virusscanner. TrendMicro en Avira hadden 5 vals positieven, Fortinet 4, Panda 2 en Bitdefender en Vipre gaven slechts één keer vals alarm. Bitdefender en Vipre waren dus de beste virusscanners in deze test.

Symantec en Kasperky, meestal bij de top in dit soort tests, deden het iets minder deze keer. Norton Anti-Virus van Symantec miste 0,3% van de malware en had maar liefst 14 vals positieven. Kaspersky liet 0,6% van de virussen door (twee exemplaren), maar gaf geen vals alarm.

Microsoft Security Essentials (MSE) doet het weer steeds beter en miste maar 0,3% - net als Symantec - en had slechts drie vals positieven. Het is lang geleden dat Microsofts virusscanner zo'n goede score haalde. Kortom: voor goede bescherming lijkt MSE weer een serieuze optie te worden op Windows 7 die niet of nauwelijks onderdoet voor betaalde anti-virus producten.

AVG en de gratis versie van Avast lieten 0,9% van de malware door. McAfee miste 1,8% en Adaware 2,4%. Emsisoft blokkeerde alle bedreigingen maar vroeg in maar liefst 5,5% van de gevallen aan de gebruiker wat er moest gebeuren met een virus. Bekijk de afbeelding voor de overige resultaten.

Voor geïnteresseerden zijn hier alle resultaten van alle soorten tests van AV Comparatives van de afgelopen jaren te vinden (je kunt bovenaan de verschillende tests selecteren voor de verschillende tijdvakken)

Deel dit artikel: 

Reacties

Lees ik dat goed: Windows 7?
We zijn toch al aan versie 10 toe.
Is daar ook iets over te melden?

De titel zegt real-word. Artikel zegt echter real-world. Wat is juist ?

afbeelding van redactie

World. Typ-foutje, bedankt voor het melden.

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
_uid-korea