Ubuntu Edge smartphone met Ubuntu en Android te bestellen

Canonical, moederbedrijf van het populairste Linux-besturingssysteem Ubuntu, heeft zijn eerste smartphone aangekondigd. De Ubuntu Edge moet in mei 2014 te verkrijgen zijn en zal zowel Ubuntu als Android aan boord hebben. En gekoppeld aan een beeldscherm en toetsenbord zal Ubuntu Edge de desktop-versie van Ubuntu kunnen draaien. Om de high end Ubuntu Edge smartphone mogelijk te maken is een crowdfunding campagne gestart, waarbij 32 miljoen dollar opgehaald moet worden.

Ubuntu Edge krijgt indrukwekkende hardware specificaties, met 4 GB werkgeheugen en 128 GB opslag:

 • Dual boot Ubuntu mobile OS and Android
 • Fully integrated Ubuntu desktop PC when docked
 • Fastest multi-core CPU, 4GB RAM, 128GB storage
 • 4.5 inch, 1280 x 720 HD sapphire crystal display
 • 8mp low-light rear camera, 2mp front camera
 • Dual-LTE, dual-band 802.11n Wi-Fi, Bluetooth 4, NFC
 • GPS, accelerometer, gyro, proximity sensor, compass, barometer
 • Stereo speakers with HD audio, dual-mic recording, Active Noise Cancellation
 • MHL connector, 3.5mm jack
 • Silicon-anode Li-Ion battery
 • 64 x 9 x 124mm

De telefoon zal dan ook zowel de mobiele versie van Ubuntu, Android én de desktop-versie van Ubuntu moeten kunnen draaien. Behalve de dual boot van Android en Ubuntu for phones is het onderscheidende kenmerk van de telefoon dat de Edge in een dock - aangesloten op monitor en toetsenbord - kan dienen als volledige desktop-vervanger. De volledige desktop-versie van Ubuntu is namelijk ook ingebakken. Zo heb je dus telefoon én pc in je broekzak.

De Ubuntu Edge zal geheel uit metaal vervaardigd worden en krijgt een vrij hoekig uiterlijk (zie afbeelding). Of de Ubuntu Edge er komt, hangt af van het succes van de crowdfundig campagne die moederbedrijf Canonical gestart is. Je kunt doneren of gewoon de telefoon alvast bestellen, zodat je die als eerste ontvangt in mei 2014. Zolang de aanbieding geldt kun je Ubuntu Edge kopen voor bedragen vanaf 655 dollar (inclusief verzendkosten), ofwel: ruim 500 euro.

Als binnen een maand 32 miljoen dollar opgehaald is, dan zal Canonical de Ubuntu Edge in eigen beheer uitbrengen. Mocht dit doel niet gehaald worden dan zullen Ubuntu smartphones er ook komen, maar alleen in samenwerking met commerciële partijen waar Ubuntu een verbond mee is aangegaan. En waarschijnlijk zullen de telefoons dan veel mindere specificaties hebben, of door providers en fabrikanten aangepast worden.

Je kunt hier doneren of de Ubuntu Edge telefoon alvast bestellen, zodat je deze in mei 2014 als eerste krijgt. Als de crowdfunding campagne mislukt dan krijg je vanzelfsprekend je geld weer terug.

Lees hier meer over de eerste Ubuntu Edge smartphone

Deel dit artikel: 

Reacties

Hallo,
Ik werk voor een groot liften bedrijf waar de liften reeds met een linux versie bestuurd worden. Thuis maak ik reeds enkele jaren gebruik van Ubuntu dus deze nieuwe ontwikkeling zou nog wel eens verstrekkende interessante ontwikkelingen kunnen omvatten.
De nodige tools voor het ' uitlezen/programmeren' van liften zou een eitje worden met een linux gebaseerde telefoon.
GA DOOR, GA DOOR !!!!!!
De inleg van zo'n bedrag is voor mij helaas te groot, maar zie zeer veel potentie in deze ontwikkeling.

Reageren

Plain text

 • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
 • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
 • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
ni_uw-zeeland