Verkiezing: Wat vind je de beste web browser van 2015?

Op pc's en laptops zijn web browsers het venster op de wereld. En ook op tablets en smartphones bieden browsers de vrijheid om - buiten de gebaande paden van de apps om - nog veel te ontdekken op het wereldwijde web. Browsers blijven dus essentieel, maar wat is de beste browser van 2015?

Microsoft heeft met Windows 10 een nieuwe browser geïntroduceerd: Edge. Hoewel Edge nog niet helemaal af is (extensies ontbreken bijvoorbeeld nog) is de browser wel sneller dan Internet Explorer en voldoet hij ook beter aan de webstandaarden.

Google is nog altijd niet te stuiten met Google Chrome en zijn browser is beschikbaar voor bijna alle platforms: Windows, Mac OS X, Linux, Android en iOS. Google Chrome is inmiddels in Europa en Amerika de grootste browser volgens StatCounter.

Mozilla richt zich met Firefox ook in 2015 sterk op de privacy van zijn gebruikers. Toch wordt de browser door steeds minder mensen gebruikt - hoewel veel bezoekers van GratisSoftware.nl trouwe Firefox-aanhangers blijven. Lichtpuntje voor Mozilla is dat Firefox nu ook op iOS te gebruiken is. En natuurlijk op Windows, Mac OS X, Linux en Android.

Apple levert Safari alleen voor zijn eigen besturingssystemen (Mac) OS  X en iOS (iPad en iPhone), maar maakt daardoor wel een browser die naadloos aansluit op je iPad, iPhone en Mac. Op iOS is Safari daarom de grootste.

Opera is in 2013 overgestapt op Chromium als browsermotor. Een controversiële stap, maar wel een waardoor de Noorse browser veel sneller werd. De afgelopen twee jaar heeft Opera hard gewerkt om alle functionaliteit weer terug te brengen in zijn browser. En dat is aardig gelukt. Ook heeft Opera zijn eigen smoel weten behouden en is de browser niet de zoveelste Chrome-kloon.

Naast de grote vijf, zijn er nog heel veel kleine browsers, zoals Maxthon, Pale Moon, SRWare Iron en meer. Bekijk hier alle browsers die op GratisSoftware.nl besproken worden.

Onze vraag is:
Wat vind je de beste browser van 2015?

We zijn ook benieuwd naar je motivering: geef uitleg in de reacties hieronder, waarom jij een bepaalde browser de beste vindt!

Internet Explorer (Windows, Windows Phone)
6% (53 stemmen)
Edge (Windows 10)
6% (47 stemmen)
Google Chrome (Windows, Mac OS X, Linux, Android en iOS)
23% (190 stemmen)
Firefox (Windows, Mac OS X, Linux, Android en iOS)
46% (376 stemmen)
Safari (Mac OS X en iOS)
1% (8 stemmen)
Opera (Windows, Mac OS X, Linux, Android en iOS)
8% (65 stemmen)
Pale Moon (Windows, Linux en Android)
4% (29 stemmen)
Maxthon (Windows en Mac OS X)
1% (10 stemmen)
SRWare Iron (Windows, Mac OS X en Linux)
1% (6 stemmen)
360 Secure Browser (Windows)
0% (1 stem)
Avant Browser (Windows)
0% (0 stemmen)
Chromium (Linux)
0% (4 stemmen)
Comodo (Ice)Dragon (Windows)
1% (5 stemmen)
ChromodoPrivate Internet Browser (Windows)
0% (1 stem)
Tor Browser (Windows, Mac OS X en Linux)
0% (2 stemmen)
Epic Privacy Browser (Windows en Mac OS X)
1% (5 stemmen)
SeaMonkey (Windows, Mac OS X en Linux)
0% (0 stemmen)
SlimBrowser (Windows)
0% (3 stemmen)
Een andere browser, namelijk... (laat in de reacties weten)
2% (14 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 819
Deel dit artikel: 

Reacties

geef mij maar pale moon, gewoon omdat de browser op elke site die ik bezoek, werkt zoals hij moet

Misschien ga ik wel over op Google chrome.

Firefox is een goede browser van wegen het feit dat Firefox veel instel opties heeft. Bijvoorbeeld adblocker,prvtie. Enzovoort.

2016

Firefox

UC browser zeer snel

Baidu is de snelste browser

Waterfox, zeer snel

ik bedoel wel Google chrome blijft de snelste

Blijft de snelste!

Ik gebruik Iceweasel ,die standaard de webbrowser in Linux-Debian is, lijkt op Firefox.Maar er is een verschil.

Soory, ik zie dat ik een foutje gemaakt hebt; Het alternatief voor Chrome is natuurlijk niet PaleMoon, maar SRWa\re Iron .....

Firefox is al een eeuwigheid mijn favoriet. Maxtor met zijn drie engines aan boord (dus ook internet explorer) gebruik ik als tweede, zo kaal mogelijk geïnstalleerd, voor als in FF iets op een site hapert of ik bijvoorbeeld geen video kan afspelen en geen zin heb om dit (tijdelijk) op te heffen. Als ik Chrome zou gebruiken, zou ik de PaleMoon kloon kiezen, gezien mijn wantrouwen voor alles uit de Google-stal.

onzin deze peiling of niet? enorm verschil, de resultaten komen dus niet in de richting van de browsermarktaandelen op de desktop in procenten wereldwijd ( StatCounter) en op GratisSoftware.nl: september 2015 GSS zie http://www.gratissoftware...

Ik ben ook al jarenlang een liefhebber van de browser Opera. Ik hoop dat die Noren zich nog eens twee keer bedenken voordat ze hun geesteskindje ooit van de hand doen. Vooral die snel kiezer waarin je je favoriete sites in diagrammen kan onderverdelen, vind ik prachtig. Ook grafisch zit het mooi in elkaar. De zg. turbo optie is handig, voor oudere computers met minder processorkracht. (Toch minder nut bij snelle pc´s.)

Vroeger vond ik Safari ook erg mooi en grafisch gezien, heel eerlijk, NOG mooier, werkend met draaiende diagrammen en daarin je voorkeur sites, net als bij Opera.

Prachtige vondst! Chrome heeft ook zoiets, waarin je je voorkeur sites goed kan ´´voorzetten´´. Firefox heeft zo zijn eigen engine, heet dat meen ik? Die werkt inmiddels ook heel snel. Ze varen al jarenlang hun eigen koers. Doen het ook goed!

Maar Safari, daar nog even op terugkomend, is nu niet meer voor Windows in updates verkrijgbaar. Opera heeft de mooie werking van eigen systeem verfijnd. Ik weet niet wie er als eerste mee begon?Opera of Safari met die snel kiezers met voorkeur sites. Ach; er is zo voor ieder wat wils en het mooiste van alles is dat het gratis blijft.

Voor zover ik weet was Opera de eerste, zo waren ze ook eerst met echte tabbladen terwijl het nog lang heeft geduurd voordat Firefox ze standaard overnam, en over IE zullen we maar helemaal zwijgen.
Tabbladen waren wat later wel mogelijk met allerlei add-ons en aanpassingen in Firefox.
Pas een paar jaar later had Firefox ze dan eindelijk ook.

Opera vanwege de snelheid en mogelijkheden; beter dan Chrome en geen kloon meer daar van.
Daarnaast Pale Moon vanwege de vele aanpasbaarheden.

Een browser moet strak, functioneel en snel zijn. Zoals hierboven vermeld; overdreven vernieuwingsdrift dat wekt irritatie. Voorbeeld; bij Edge en Opera ( toch een van de beste) krijg je op het bureaublad, wanneer je de browser standaard maakt, het icoontje van Edge en Opera te zien ipv het origineel. Dat zijn van die toepassingen die totaal geen toegevoegde waarde hebben.

Google chrome voor mij nog steeds de snelste

Na jaren firefox nu waterfox. Snel en goed

1. Firefox 64-bit version for Windows
2. Opera
3. Chrome

Comodo Chromodo

Ik ben echt helemaal overgestapt op Pale Moon - prachtige, klassieke GUI, en ( voorlopig ) zeer snel op Windows 10.

Opera, al ongeveer 18 jaar blijft hij mijn favoriete browser.
Even heel wat minder geweest toen ze overstapte op de Chrome engine en de eerste versies gewoon uitgeklede klonen waren van Google Chrome, maar sinds Opera v23.0 toch zelf ook overgestapt tot grote tevredenheid.
Ondertussen vele malen beter dan Chrome en helemaal geen kloon meer.

Ene... ook op mijn smartphone staat Opera Mini.
Zeer goed en zeer snel.

VIVALDI splising van Opera

Correctie VIVALDI Splitsing van Opera

BlackHawk Browser

Nog nooit van gehoord, maar ja, er zijn er zoveel!
Lijkt me wel interessant maar erg weinig info vind je daar op die site.

Firefox WAS mijn geliefde browser, maar sinds ik weet, dat Firefox zich, net zoals Microsoft, schuldig maakt aan telemetrie, ben ik overgestapt op Pale Moon, hetwelk mij prima bevalt.

Chrome als eerste browser vanwege de snelheid, de hoge mate van aanpassing aan je wensen, de vele plugins, de snelle en goede updates. Zeker niet onvriendelijk voor privacy als je geen Chrome-login gebruikt en diverse privacy plugins installeert (adblock, ghostery, noscript).
Internet Explorer als tweede browser voor wanneer een website niet lekker werkt met Chrome (mede door de privacy beschermende plugins). Dit kan zijn bij bankensites of overheidssites (DigID).
Edge is misschien wel snel maar nog erg lomp en onvriendelijk in gebruik. Momenteel geen optie.

Standaard draai ik al vele jaren Firefox.
Af en toe probeer ik eens een andere browser, gewoon om mijn horizon breed te houden, maar Firefox blijft mijn favoriete browser.

Firefox. Maar misschien zijn er wel webbrowsers die ik (nog) prettiger zou vinden.
Je went aan een bepaalde browser en blijft hem gebruiken totdat er ergernis ontstaat bij het gebruik, bijvoorbeeld door overdreven "vernieuwingsdrift" van de GUI bij de makers.

Gebruik Firefox al jaren, eigenlijk naar volle tevredenheid. Daarnaast is Pale Moon voor mij een zeer goede nummer twee!

Firefox al enkele jaren mijn favoriete browser, de meest aanpasbare hetzij met plugins of add-ons en thema's.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
nie_w-zeeland