Internet Explorer wereldwijd minder gebruikt dan Firefox: nog maar derde op browser ranglijst

De browserstatistieken van september 2015 laten een verrassende ontwikkeling zien. Chrome blijft de grootste op de desktop met een marktaandeel van meer dan 56% wereldwijd volgens StatCounter - dat is niks nieuws. Wel interessant is dat Internet Explorer nipt voorbij is gestreefd door Firefox! Wie had dat tien jaar geleden ooit gedacht, toen IE nog door ruim 90% van de internetters gebruikt werd. Nu nog maar door 17%...

Browsermarktaandelen op de desktop in procenten wereldwijd ( StatCounter) en op GratisSoftware.nl:  september 2015

    StatCounter GratisSoftware.nl
    sep 2015 sep 2015
1 Google Chrome 56,51 39,2
2 Firefox 17,34 27,2
3 Internet Explorer 17,11 21,8
4 Safari 4,27 8,3
5 Opera 1,84 0,3

Bron: StatCounter en GratisSoftware.nl

Firefox is net iets groter dan IE: 17,34% vs. 17,11% - en het is niet zo dat Mozilla's browser zoveel gegroeid is de laatste tijd, integendeel, die is de laatste jaren ook marktaandeel kwijt geraakt. Het is puur dat Internet Explorer zoveel gebruikers verloren heeft de afgelopen jaren.

Safari (alleen op Mac OS X, cijfers van iPad zijn hier niet meegerekend) en Opera hebben een klein marktaandeel van respectievelijk 4,27% en 1,84%. Het marktaandeel van Microsoft nieuwe Edge-browser op Windows 10 is nog onbekend, maar zal niet meer dan een paar procenten bedragen.

Op GratisSoftware.nl is het beeld een beetje hetzelfde: Chrome is de grootste: al bijna 40% van onze bezoekers gebruikt Googles browser! Firefox, dat terrein verliest, is tweede met 27% en IE is de laatste jaren ook bij ons ver weggezakt met nog slechts een aandeel van 21%. En op GratisSoftware.nl gebruikt 8% van de bezoekers Safari en slechts 0,3% Opera (hoewel het zou kunnen dat Opera in de statistieken niet goed herkend wordt nu de Chrome-engine gebruikt wordt, want er is toch wel een trouwe schare Opera-liefhebbers actief bij ons).

Kortom, Google heeft sinds de introductie van Chrome zeven jaar geleden in razend tempo de nummer één positie bereikt. En Internet Explorer heeft een vrije val gemaakt: van ruim 90% tien jaar terug, naar een derde plek op de browser-ranglijst met minder dan 20%. Of Edge dat nog kan compenseren is de vraag.

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik gebruik nooit Internet Explorer, omdat Internet Explorer langzaam internetten. Ik gebruik vaak Pale Moon zoals Firefox. Pale Moon is zeer sneller internetten dan Firefox.

Ik vrees dat zowat alle op Chrome gebaseerde browsers ten onrechte worden gezien als Google Chrome.
Hier zijn veel Opera gebruikers, zoals mezelf, en 0,3% lijkt me inderdaad een vertekend beeld.

Kweet niet of dat allemaal zo waar is. Volgens mij kan je Comodo Dragon, Opera, SRWare Iron, etc, etc, etc ook als chrome zien en worden die gewoon mee geteld.

De nieuwe browser Edge van Windows 10 bevalt mij uitstekend.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
du_tsland