Anti-virus test: gebruikelijke namen weer foutloos

Het Duitse test-instituut AV-Test doet verschillende keren per jaar een onderzoek naar de kwaliteit van virusscanners en kijkt naar bescherming, systeemvertraging en het aantal keren vals alarm.

In maart en april voelde AV Test 19 anti-virus producten aan de tand. Voor de test werden 277 zero-day malware-exemplaren (nieuwe bedreigingen) en 6500 al bekende virussen losgelaten op de virusscanners.

1. Bescherming

Elf van de 19 anti-virus programma's haalden de maximale score van 6 punten op Bescherming bij AV Test. Dat betekent dat ze (bijna) alle virussen stopten.

Als je de gedetailleerde rapporten bekijkt zie je dat de volgende zeven overal een 100% score behalen en echt alle virussen blokkeren: Bitdefender, F-Secure, Kaspersky, McAfee, Norton (Symantec), TrendMicro en Windows Defender. De door Microsoft standaard meegeleverde bescherming voor Windows 10 presteert dus ook uitstekend!

Onder andere Avira en Comodo hadden enkele slippertjes maar kregen toch 6 punten van AV Test. Deze virusscanners stopten ook minstens 99,8% van de malware.

Avast en AVG stopten bijna alle wijdverbreide virussen maar hadden enkele missers bij zero-day aanvallen en kregen daarom 5,5 punten van AV Test.

Malwarebytes behaalde ook 5,5 punten: van wijdverspreide virussen werd 99,5% gestopt, wat behoorlijk goed lijkt, maar de concurrentie blokkeert meer dan 99,9%. Bij de nieuwe, zero-day-bedreigingen ging het beter dan bij de vorige test: nu werd in april alles onderschept en in maart 99,2%. Er zit dus vooruitgang in de prestaties van Malwarebytes, maar de concurrentie doet het nog altijd beter.

Resultaten van de geteste virusscanners nalezen

Bron: AV-Test

2. Systeembelasting

Elf virusscanners, waaronder bijna alle grote namen, kregen zes punten voor systeembelasting en vertragen je pc dus nauwelijks.

Avira, Comodo, TrendMicro en Microsoft Windows Defender doen het iets minder goed en halen 5,5 punten op performance. Maar ook met deze virusscanners wordt je computer dus niet heel veel trager.

3. Vals alarm

Op 'bruikbaarheid' (usability) behalen veertien virusscanners de maximale zes punten. Dat betekent dat ze niet of nauwelijks vals alarm geven en (bijna) niet ten onrechte legitieme software als virus aanduiden. Ook blokkeren ze geen acties van normale software.

Comodo en Malwarebytes doen het hier minder goed en halen maar vijf punten. Malwarebytes duidde in maart 15 keer een legitiem programma als virus aan - wat natuurlijk niet acceptabel is. In april was de score wel foutloos.

En de beste virusscanner is

Bitdefender, F-Secure, Kaspersky, McAfee en Norton behaalden de perfecte score van 18 punten bij AV Test. De gebruikelijke namen dus.

AVG, Avast, Avira en Windows Defender zitten daar vlak achter met 17,5 punten. Malwarebytes is eennalaatste met 16 punten.

Windows Defender had zes punten op bescherming (100% score) en Bruikbaarheid (maar twee vals positieven) en 5,5 punten voor prestaties (iets meer vertraging - maar alleen bij het installeren van software). Microsofts ingebouwde virusscanner in Windows 10 doet het dus heel goed! Een andere virusscanner is eigenlijk niet meer nodig.

Wij bevelen Windows Defender dan ook aan voor mensen die bescherming willen hebben van hun pc zonder zich te willen verdiepen in allerlei instellingen. Windows Defender biedt tegenwoordig prima beveiliging out of the box.

Van veel van de geteste virusscanners zijn er ook gratis versies:
> Bekijk hier alle gratis virusscanners

> Bekijk hier recente tests van virusscanners voor Windows 7, 8.1 en 10 van AV-Test en AV Comparatives

Deel dit artikel: 

Reacties

Al de beste traditionele antivirusprogramma's vroeger eens gebruikt, maar nu Windows Defender!!! werkt schitterend en geen enkele storing van reclame

Ik gebruik kpn veilig, is eigenlijk F-Secure en deze werkt erg goed.
Is gratis voor 2 apparaten.

Ik werk al 7 maanden met Windows Defender en is tiptop in order.

Ik ben nu ook een tweetal weken bezig met Windows defender uit te proberen en deze bevalt zeer goed, geen popups zoals bij avast en dergelijke en heeft een heel goede bescherming !

Geen Panda Dome. Vreemd, heel bekende virusscanner.

Windows, what else? (vrij vertaald naar de koffieman)

KPN veilig, of te wel F SECURE, Werkt prima, En geen pop ups.

Voor mij dus geen enkele reden om een extra bedrijf mijn pc te laten beveiligen.
Eventueel ook zonde van het geld ook.
Windows Defender en gezond verstand is voor mij genoeg.

Ach weet je wat het is, Albert? De een houdt van de vader, de ander van de moeder. Ik heb geen probleem met Bitdefender en vind die extra´s als een extra schil om je bankzaken heen zinvol. Vind ik prachtig werken. Keuze zat voor de beveiligingsapp van je eigen voorkeur. En zoals ik al schreef; Bitdefender heeft geen monopolie.

Er zijn dus ook zat andere goede pakketten. We hebben de vrijheid DAT pakket te kiezen, wat eigen keuze. Tenslotte; ik zie geen enkele relatie tussen ´´gezond verstand´´ en het gebruik van een professioneel Internet Security pakket van, bijvoorbeeld, Bitdefender, of Kaspersky.

Alsof je alleen met gezond verstand bezig bent als je Windows Defender gebruikt? Dat impliceert een beetje je conclusie?! En de duurte is het niet. Gewoon slim kopen, via Licence 2 Go. Scheelt flink geld!

De een houdt van de moeder en de ander van de dochter, de ander van allebei :-)
Natuurlijk hebben we alle vrijheid en laten we hopen dat we die verworvenheid houden.
Gezond verstand bedoel ik mee dat je niet zomaar alles (al dan niet illegaal) binnen haalt, klikt op links, foto, advertenties en meer van dat soort dingen, daar kun je al veel mee voorkomen, dan hoef je in mijn ogen geen extra programma te gebruiken dan de ingebouwde mogelijkheden.

Okay! ´´in mijn ogen´´ schrijf je, waarmee je je eigen mening aangeeft en dat is natuurlijk prima en acceptabel, zo. Maar omdat je eerder specifiek ´´het gezonde verstand´´ met Windows Defender leek te koppelen, vond ik dat een wat merkwaardige gedachten gang. Een link dat ik niet zag en er ook niet is, uiteraard. Nu geef je aan dat je bedoelde, dat je niet alles illegaal moet binnenhalen, etc. Ja. Logica! natuurlijk.

Nu snap ik wat je bedoelde met ´´gezonde verstand´´. Door schade en schande wordt men wijzer. Heb vroeger ook nogal eens op Pirat bay gezeten. (Wie niet?) Heeft mij diverse crashes opgeleverd, toen. (Besmette software, etc.) Dat zal ik dus niet meer in mijn hoofd halen! Goed. Genoeg off topic. Snap nu, wat je wilde aangeven.

Ik ben nog uit de tijd van eMule waar je Pc 2 dagen stond te draaien om een spel binnen te halen :-)
Toen ook wel eens een 4rusje opgelopen, maar die waren nog vrij onschuldig. Nu een stuk ouder en misschien wat dat betreft wel wijzer. ;-)

Dat is een der voordelen van het ouder worden. Je wordt wijzer. Daar kan ik als vorige maand geworden 62 jarige ook van getuigen. Alles op zeker. Geen risico´s.

Ik ben 4 maanden jonger. :-)

Zoals verwacht, ook weer ´n perfecte uitslag voor Bitdefender Internet Security. Een ideaal antivirusprogramma voor mij. De extra´s, zoals bankzaken doen achter een aparte ´´schil´´, vind ik perfect! Kaspersky heeft dat ook. Kortom; ik heb mijn draai ermee gevonden. Maar Bitdefender is niet monopolistisch. Concurrentie genoeg.

ik ben dik tevreden met windows security . en met normaal computer gebruik heb je ook niet veel meer nodig .

'Windows 10 doet het dus heel goed! Een andere virusscanner is eigenlijk niet meer nodig.' Dat kan volgende week weer anders zijn, maar overstappen naar steeds de zogenaamde best scanner is volkomen zinloos. Windows Defender doet het gewoon heel goed..soms een ander iets beter...risicoloos met Windows bestaat niet ..tenzij geen internetverbinding hebt en geen gebruikt maakt van je usb-sticks e.d. dingen..

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
o_stenrijk