Stekker misschien uit Apache OpenOffice, gebruik jij het pakket nog?

Sinds de overname in 2009 door Oracle en daarna de afsplitsing van LibreOffice is het eigenlijk nooit meer goed gekomen met OpenOffice.org - dat in 2011 geschonken werd aan de Apache Foundation en nu dan ook Apache OpenOffice heet.

Ooit was OpenOffice hét gratis alternatief voor Microsoft Office, maar tegenwoordig leidt het een kwijnend bestaan en wordt het kantoorpakket nauwelijks meer verder ontwikkeld. LibreOffice heeft het stokje overgenomen en de meeste gebruikers én ontwikkelaars zijn overgestapt naar dit populaire gratis office-pakket.

En afgelopen donderdag meldde de vice-president van Apache OpenOffice dat wellicht binnenkort de stekker uit het project wordt getrokken. Na jaren van verwaarlozing en met nog maar een 'half dozijn' ontwikkelaars over is de situatie nijpend geworden. Er is geen mankracht meer om updates uit te brengen en zelfs beveiligingslekken worden niet meer tijdig dichtgeplakt. Dit jaar is er nog geen uitgave van Apache OpenOffice geweest, in 2015 was er één update en in 2014 twee. LibreOffice kende in die periode 29 updates! Ondanks dat Apache OpenOffice bijna tot stilstand is gekomen wordt de software nog door miljoenen mensen wereldwijd gebruikt.

Tijd om over te stappen op een ander kantoorpakket. Onze vraag is:

Gebruik jij Apache OpenOffice nog?

In de reacties horen we graag welk kantoorpakket je nu gebruikt en waarom!

Reacties

OpenOffice mag dan wel "obsolete" aan het worden zijn, maar het is wél stabieler dan LibreOffice. Al méér dan eens is LibreOffice (Writer) gecrasht - en dat zowel in Windows als in Linux - waardoor ik (de laatste versie van) mijn tekst kwijt was...
In mijn nieuwe Linux-installaties vervang ik nu zelfs meteen LibreOffice door OpenOffice.
Ik zal zolang ik kan OpenOffice blijven gebruiken.

OpenOffice lijkt stabieler te zijn dan LibreOffice. Sinds versie 5.0 van LibreOffice doet zich het probleem voor dat - bij gebruik onder Ubuntu 14.04/16.04 - LibreOffice Writer crasht wanneer je de complete tekst selekteert en dan het font verandert. Ik heb dus LibreOffice verwijderd en OpenOffice geïnstalleerd.

Ik gebruik ApacheOffice omdat die beter is (vind ik) dan LibreOffice. In LibreOffice heb ik altijd problemen met de spelling controle in de spreadsheets, en die is bij ApacheOffice gewoon beter, m.a.w. bij ApacheOffice werkt de spellingscontrole en bij LibreOffice niet! Ook kan ik in een spreadsheet bij LibreOffice bv geen tijd notatie van 1:12 uur of een 1:11 uur invullen, ik moet dan 1:14 of wat anders invullen, en die dan weer veranderen, rechtstreeks gaat niet, stomme fout die er al jaren inzit, en voor mij, omdat ik die tijden heel vaak in mijn hardloopschema in moet vullen, heel vervelend.

Het ontgaat me waarom een tekstverwerker zou moeten worden "onderhouden" (bedoeld wordt waarschijnlijk: vierkante knopjes in plaats van ronde, etc etc).

afbeelding van redactie

In dit geval omdat beveiligingslekken niet tijdig dichtgeplakt worden. Als je dan een besmet Word-bestand  oid opent ben je niet blij.

Gebruik Microsoft Office Professional 2010 en op mijn kleine nootboek Mcrosoft Office 2013 voor thuis. Heb wel eens OpenOffice geprobeerd en later nog eens Libreoffice, maar geen enkele Officesuite biedt het gemak en comfort dat Microsoft Office biedt. Wellicht was ik ook te lui om me twee office pakketten eigen te maken. Op mijn werk wordt Microsoft Office gebruikt dus waarom zou ik dat thuis niet doen? En zolang Microsoft nog steeds het voortreffelijke meelprogramma Outlook blijft leveren ook geen enkele reden om over te stappen.

Aangezien LibreOffice al zo compleet is, eigenlijk een beetje onzinnig om Open Office (wat uit dezelfde fabriek komt) nog langer voort te zetten.

Ik kan me ergens lang geleden ergens iets herinneren dat er in OpenOffice.org ook nog zoiets zat als een schil over Windows heen en een mail programma of zo, maar dat was toen erg buggy en beviel me eigenlijk niet.

Dan ben ik overgestapt naar MS Office tot en met versie 97, maar 2 jaar geleden toen ik mijn nieuwe computer heb gekocht wou ik niet meer betalen voor die dure MS Office waar ik veel dingen toch niet van gebruikte, behalve Word en voornamelijk Publisher, die wou ik er steeds bij omdat ik daar veel mee deed.

Toch heb ik uiteindelijk beslist om alles eens te proberen met LibreOffice, en tot mijn grote verwondering kon ik de dingen die ik ook in Publisher deed ook doen in Draw.
Soms moest ik hier en daar de Publisher sjablonen wel wat aanpassen maar nu werkt alles zoals ik het wil, toch tot hiertoe.

OpenOffice zal ik nooit meer gebruiken, de ontwikkeling ligt eigenlijk al jaren zo goed als stil en LibreOffice is ondertussen vele malen beter en wordt constant bijgewerkt.

Aan wie antwoordt "ik gebruik Apache OpenOffice nog en blijf dat voorlopig ook doen"
Waarom?
Waarom Apache OpenOffice blijven gebruiken nu duidelijk is dat er veel te weinig ontwikkelaars zijn om Apache OpenOffice te onderhouden, en zelfs beveiligingslekken niet meer tijdig worden verholpen?
Waarom niet overstappen naar LibreOffice?
De overstap naar LibreOffice is eenvoudig, en de programma's lijken nog erg op elkaar, dus je hoeft nauwelijks te wennen.
(Het overstappen naar een ander pakket dan LibreOffice is natuurlijk ook een optie.)

De spelling controle in LibreOffice spreadsheet werkt niet! En in ApacheOffice wel! Ook het getal 1:11 of 1:12 uur in mijn spreadsheet kan ik in LibreOffice NIET invullen, deze veranderd dat in iets geks met blokjes, andere tijden 1:15, 1:16 enz gaat weer wel. Heet vervelend omdat ik deze tijden heel vaak in mijn sportschema moet invullen. Zolang LibreOffice de spelling niet op orde heeft komt die niet meer op mijn computer. Ik heb nu Corel Office erbij staan, die is goedkoper dan Microsoft Office.

Nee, heb de twee: libre office en Microsoft office 365

In het verleden libre office gebruikt; vind deze te traag.
Ik gebruikte deze naast MS office Prof.97, de laatste gebruik ik nu uitsluitend (word & excel)bevalt mij nog steed prima.

Ik heb vroeger OpenOffice gebruikt en na de overnameperikelen ben ik direct overgestapt naar LibreOffice. Uitstekend pakket.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
nieuw-zee_and