Browserstatistieken: Internet Explorer in de lift, Opera fors gezakt

Wij bespreken elke maand de browsermarktaandelen aan de hand van de cijfers van GratisSoftware.nl.

De meeste bezoekers van GratisSoftware.nl gebruiken nog Internet Explorer - en hun aantal groeit voor het eerst sinds lange tijd met bijna een half procentje tot 38%.

Firefox levert in augustus fors in, vergeleken met een maand eerder: Mozilla's browser verliest 1,5% en komt uit op 25,7%. Misschien vakantie-effect: thuis Firefox en op het werk weer Internet Explorer. Google Chrome groeit ruim een procent en is Firefox tot op 0,3% genaderd.

Dan de kleintjes. Safari stijgt licht naar meer dan 5% en Opera verliest een half procent en daalt naar 2,0%. Het lijkt een klein verlies, maar in juni had de Noorse browser nog 3% op GratisSoftware.nl: dat is een teruggang van meer dan 30% in een paar maanden! Negatieve reacties op de overstap van Opera naar Chrome als browser-engine lijken een rol te spelen.

Browsermarktaandelen in procenten op GratisSoftware.nl: juli en augustus 2013

    Juli 2013 Augustus 2013
1 Internet Explorer 37,6 38,0
2 Firefox 27,2 25,7
3 Google Chrome 24,2 25,4
4 Safari 4,9 5,2
5 Opera 2,5 2,0
Deel dit artikel: 

Reacties

Heb jarenlang Opera als standaardbrowser gebruikt ,de versie 15 geinstalleerd en direct weer verwijderd.Ik gebruikt nu Firefox 23 als standaardbrowser.Van de laatste versie 12.16 heb ik het installatiebestand opgeslagen om te kunnen installeren op eventuele andere pc.Na installatie zal ik de automatische update van het programma uitschakelen.Als Opera terugkeerd naar het oude systeem zal ik deze graag weer uitproberen en misschien weer in genade aannemen.

Toen ze met Google in zee gingen (chrome)
heb ik meteen Opera van mijn PC verwijderd...
Jammer, want voordien was het een goede browser.

Het is te hopen dat ze daar bij Opera zich snel zullen herpakken, want anders kan het wel eens slecht aflopen, en dat zou voor mij een zeer groot verlies zijn.
Het is een grote stommiteit geweest om klakkeloos over te stappen naar de Chrome versie zonder eerst alles goed werkend over te hevelen naar de nieuwe versie.
Kale Chrome klonen kun je overal vinden, en gewoon Chrome met het Opera-logo, daar zitten we niet op te wachten.

In deze zwarte Opera is het laatste bedrijf -Opera Exit- met de aria 'zwanenzang' begonnen. De verrader, het Google-gedrocht, is aan het zwaard geregen, binnenkort valt het doek. En er volgt geen applaus, alleen boehhh-geroep en hoongelach.
Op de naar de 0 procent marktaandeel, daarna werd nooit meer iets van deze Noorse schone vernomen.

De cijfers in de vakantieperiode zouden ivm de vakantie eigenlijk niet besproken moeten worden omdat zoals in het artikel al staat, tijdens de vakantie vaker IE wordt gebruikt.
Het komt er dus op neer dat bij de volgende bespreking over dit onderwerp het marktaandeel van IE weer zal zakken. Soort jojo - effect voor IE

Ik denk dat IE in de vakantie juist minder gebruikt wordt, omdat op het werk IE vaak nog standaardbrowser is en thuis lang niet altijd. Als mensen weer aan t werk gaan, zal IE-gebruik toenemen.

Ink denk dat de cijfers v.w.b. Google Chrome heel vertekend zijn. Er is veel - gratis - software, die, als je niet oplet, bijna ongevraagd Google Chrome mee installeert. Tot mijn stomme verbazing is dat ook al het geval bij betaalde software; ik merkte het bij de installatie van een proefversie Corel Paintshop Pro X6.

Maar ja, mensen gaan dan wel internetten met Chrome nadat die op hun pc geïnstalleerd is.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
nede_land