Windows 9 krijgt platter uiterlijk en nieuwe interactieve taakbalk

Windows 9 moet in het voorjaar van 2015 verschijnen en veel onvolkomenheden in Windows 8 corrigeren. De tegelinterface zal op pc en laptop grotendeels - of geheel - verdwijnen, het startmenu keert terug en het hele besturingssysteem zal geoptimaliseerd worden voor muis en toetsenbord (en niet voor aanraakschermen, zoals Windows 8). Back to the basics in feite.

Gisteren is via Neowin.net meer bekend geworden over de desktop van Windows 9. Het uiterlijk van het bureaublad zal afwijken van Windows 7 en 8 en moderner en platter worden. Ook zal de taakbalk interactiever worden en zullen programma-iconen meer informatie geven - wellicht als 'mini live tiles' (de actuele info die de tegels in Windows 8 geven). Ten slotte zal de digitale assistent Cortana uit Windows Phone zijn opwachting maken in Windows 9. Mobiel en desktop zullen daardoor beter moeten overlopen in elkaar.

Een publieke proefversie van Windows 9 moet in het najaar verschijnen.

Als je moest kiezen zou je dan voor Windows 7, 8 of 9 gaan? Laat je mening weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

Eindelijk weer een normale pc?
Latenwe het hopen

Ik vind Windows 7 een prima systeem als volwaardige opvolger van Windows XP. Windows Vista was een miskleun net als nu Windows 8 dat ook blijkt te zijn. Het is net als met een nieuwe auto, het basisprincipe is en blijft al decennia hetzelfde, alleen onderhuids worden de nodige aanpassingen gedaan om aan de eisen van de tijd te voldoen. De tijd zal leren of er lessen uit getrokken worden, maar ik ben bang dat er weer personen opstaan om het wiel weer overnieuw uit te vinden en daardoor zo nodig willen scoren.

Ik heb de afbeeldingen van Windows 9.0 gezien. De GUI komt nogal retro over. Het doet me denken aan de oude Windows 3.x versie en aan GEM (Graphical Environment Manager) dat als schil op het CP/M operating system draaide. Er zijn GUI's voor 8.1 die ergonomischer zijn. We hebben niks niet aan veranderingen om de veranderingen vanuit de marketing.

Ik hoop op substantiële verbeteringen onder de motorkap, compatibiliteit en echte snelheidsverbetering. Win 8.1 is op zich zo traag traag, dat het niet goed werkt zonder SSD of hybride schijven.

Als ik mag kiezen, dan ga ik voor Windows 8.0. Op zich is Win8 een prima besturingssysteem, vele malen sneller dan 7 en heeft als voordeel dat het de juiste drivers voor wat oudere hardware aan boord heeft. Maar zo'n snelle opvolging van versies heeft m.i. als nadeel dat inventieve oplossingen door de gebruikers niet van de grond komen. Dan moet je een besturingssysteem hebben dat net zo lang als XP op de markt is geweest en is gebruikt. Nadeel van bijvoorbeeld 8.1 is de integratie van Sky/Onedrive. Maar de stugheid van Microsoft blokkeert voor de meeste gebruikers een eenvoudig uitschakelen daarvan. Neemt niet weg dan win8/8.1 heel goed is en prettig werkt. Nadeel blijft de werking van het eveneens geïntegreerde IE11, dat maar blijft crashen. Aan de andere kant is het dankzij het Smartscreen filter wel de veiligste browser die er momenteel op de markt is.

Windows 7 = het nieuwe XP

dat is Windows Vista, de lifecycle eindigt op 11.4.2017, dus Windows Vista is het 'nieuwe' XP. Je kunt je beter eerst informeren voordat je reageert.

Ik denk dat hij/zij bedoeld dat 7 net als XP destijds, een heel populair OS is bij thuisgebruikers en bedrijven. Het is maar net op welk vlak je de vergelijking maakt.

En nu maar hopen dat de vertrouwde werkomgeving van Windows 7 inderdaad zodanig terugkeert, dat overstappen van bijvoorbeeld Windows XP (denk aan onze rijksoverheid) naar Windows 9 en naar de belangrijkste toepassingen zo logisch is, dat bijna alles als vanzelf gaat. Vernieuwen mag en moet, maar dan wel zoveel mogelijk onder de motorkap en zonder dat dit ten koste gaat van prima bestaande toepassingen.

Ben zelf nog altijd fan van Windows 7, ben een tijd terug op Windows 8 overgegaan en werk nu alweer enige tijd met 8.1. Windows 8.1 vind ik een enorme verbetering t.o.v. Windows 8, ik gebruik echter geen apps in Windows en het startscherm gebruik ik nauwelijks, als ik dat doe is het om een desktopapplication op de starten. Wil graag altijd up-to-date blijven, en 8.1 vind ik heel fijn werken.... dus ben benieuwd naar Windows 9 of dat de overstap waard zal zijn.

Wat is er mis met Windows7?
Kan nog jaren mee!

Er is niets mis met Windows 7, integendeel, en het kan inderdaad nog mee tot 2020. MS kennende zullen de
systeemvereisten in Win9 met allerlei flauwekul gadgets dusdanig worden opgeschroefd dat je aan een nieuwe PC vast zit, wat ook de bedoeling is van MS en de PC makers, die spelen onder één hoedje.
Daarom voor mij Win7 tot 2020, bevalt mij uitstekend.

Windows 7 is prima, maar een opstartsnelheid bij Windows 8 van 10 sec zou wel lekker zijn. Als gebruiker van Windows 8.1 heeft mij die software eigenlijk niets gebracht. Die grove tegels kunnen niet op tegen het fijne snelle 'muiswerk'.

MS zal met echte vernieuwingen en verbeteringen moeten komen, willen ze w7 gebruikers overhalen om over te stappen naar een W9. W7 is een goed systeem. En dat gaat nog jaren mee. W8 zal wel een dubieuze reputatie blijven houden en dat is al sinds de introductie, dus deze gebruikers zullen makkelijker overstappen.
Ook open-source zit niet stil. En die zullen ook steeds meer terrein gaan winnen (misschien niet spectaculair, maar toch), ondanks dat MS een leidende rol zal blijven vervullen.

Ik denk inderdaad dat MS een leidende rol zal blijven houden, vooral door hun aandeel in de bedrijfs-ICT (software voor servers etc.) Denk ook dat open-source Operating Systems (linux) meer terrein zal winnen, maar vooral bij de huis- tuin- en keukencomputers. Gezien de speciale software die bedrijven laten schrijven zal Windows daar nog altijd über blijven, wat ook zo geldt voor Mac OS in de grafische industrie. Die verdeling zal het worden denk ik.

Ik gebruik geen zog. smartphone voor mij is een gewone gsm voldoende daarom is het hele app verhaal niet aan mij besteed. Een W7-achtige interface is perfect. MS kan misschien eens te rade gaan bij Linux Mint mocht het onvoldoende inspiratie hebben voor een nieuwe Windows.

Dan hoop ik maar dat de goede kanten van W8.1 blijven bestaan, zoals apps: die zijn t.o.v. W7 wel een hele goede aanvulling.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
o_stenrijk