Windows 10 al tweede besturingssysteem in Nederland

Windows 10 maakt nog altijd een onstuimige groei door in Nederland: in ruim twee maanden is Microsofts nieuwe OS al nummer twee op de ranglijst van besturingssystemen. Bijna 17% van de Nederlanders gebruikte vorige week Windows 10.

Windows 7 is nog veruit de grootste met bijna 42%, maar is in twee maanden toch 8% kwijtgeraakt. Windows 8.1 is dus al gepasseerd door Windows 10 en heeft nog een marktaandeel van 16,5%. Mac OS X is nu vierde in Nederland met een respectabele 13,5%.

Wereldwijd heeft Windows 10 een iets bescheidener marktaandeel van 8,35% volgens StatCounter. En de andere statistiekboer NetApplications houdt het op 6,63%. Op GratisSoftware.nl gebruikt al een verbluffende 28,5% van de bezoekers Windows 10!

Deel dit artikel: 

Reacties

PS. Jullie dachten toch niet dat MS ook maar iets gratis weggaf? Je gaat dik betalen voor 10!

slimme manier van microsoft om verloren inkomsten van afgelopen fiascos (sp3 op xp waar computers van in een opstart-lus terecht kwamen, vista, 8...) terug te verdienen. eerst gratis weggeven dan komt de rekening achteraf wel. vergeet niet dat microsoft een commercieel bedrijf is.

Niet zo gek. Die zooi wordt je door je strot gedrukt. Mijn vrouw heeft zich ook laten verleiden en zit geregeld tegen een grijs scherm aan te kijken, nu kan ik de rotzooi weer opruimen. Tevens verzamelt Micro sht heeeeel veeeel gegevens van je. Privacy??
Denk dat ik binnenkort alles vervang en overstap naar Ubuntu.

En hoeveel ellende en schade heeft dat al aangericht bij "overstappers" naar W-10?
Gisteren logde ik eens in bij het Support Forum van MS en wist niet wat ik las over al die vastgelopen/gechrashte Laptops en PC"s.Meestal net buiten de garantie.Zelfs komt het voor dat MotherBoards totaal ongeschikt zijn voor W-10.
Wie zal dat betalen al die schade?
Ik denk dat hiervoor zoiets als de Consumentenbond moet worden opgericht.
Wat Windows/MS doet is onverantwoord.
Maar reken niet op 1 cent begreep ik op dat forum.
Schande.

Eeuhhh???

Windows 10 is gratis. Niemand dwingt je om over te stappen.
Waarom zou je dan een schade vergoeding moeten kunnen claimen? Je doet het zelf....

Het is net als met die aandelen hypotheek, iedereen dacht "geld verdienen" en zolang het goed ging hoorde je niemand, nu is het fout gegaan en nu mekkert men dat de overheid moet ingrijpen en dat ze hun geld terug willen..... Waarom? Je hebt er toch zelf voor gekozen omdat je dacht makkelijk geld te verdienen? Je bent toch zelf gaan updaten? Omdat het gratis was of omdat je dacht dat... (vul maar in)

Verder lees je alleen wat fout gaat, die miljoenen waarbij geen enkel probleem is lees je niets over. Lees de reactie hoer een stukje boven, ben ik helemaal mee eens!

slip of the pen, hoer moet natuurlijk zijn hier.... sorry

En daarna 15 Updates per maand.

eerst upgraden voor je nieuwe licentie
daarna schone installatie uitvoeren

Dank voor je bijdrage, Zu Dir,

Je was me net voor.

Anoniem heeft dissociatieve identiteitsstoornis

Wat heb je dat toch weer mooi gezegd Choky! Het openbaart overigens wel de extreem middelmatige miezerigheid van je eigen persoon wat je nu op een ander (of anderen) probeert te projecteren. Dure woorden uitten, maar de plank zo compleet mis slaan!

Er zijn meerdere ´´Anoniemen´´ hier, dus de vraag rijst welke anoniem je bedoelt? Weet je wat? Genoeg zo! Zoek voortaan liever je toevlucht tot het onderwerp! Ter herinnering voor zover je het vergat; het ging hier over Windows 10, Siegmund Freud!

Ja! In zoverre; als je, zoals in mijn voorbeeld, een Enforcer p.c. koopt, van het ´´huismerk´´ Paradigit, andere merken zullen die aanbiedingen inmiddels ook al hebben, dan is Windows 10 al voor geïnstalleerd. Maar inderdaad; wil je geen problemen met Windows 10 hebben, zo begrijp ik, en je hebt al een sterke computer, jong, die 10 aankan en je wilt die nieuwste besturing, dan zul je inderdaad een volledig Windows 10 pakket moeten kopen voor 150 euro. Een aardige som geld, helaas.

Maar ja... Voordeel is wel dat je dan - neem ik aan - geen problemen zou moeten verwachten, anders dan dat je een upgrade van Windows 10 over een bestaande Windows 7 of 8.1 besturing heen gaat installeren? Ik denk dat het mij dan wel die 150 euro waard zou zijn als dat frustratie voorkomt. Toch zit je nog met 1 probleem, denk ik?

Een harde schijf met Windows 7 of 8.1 leegmaken om Windows 10 erop te zetten, zou nog steeds een probleem kunnen veroorzaken, veronderstel ik, dat tot een crash kan lijden, immers; bij de installatie van Windows 7 of 8.1 wordt er, diep op de schijf, altijd een soort van unieke code gezet? Die kun je niet wissen en blijft op schijf.

Dat kan dan ook weer conflicteren met Windows 10, want volgens mij wordt die Windows 7 of 8.1 code niet overlezen, door de code van Windows 10? Ik denk dus, van voren af aan geredeneerd, dat het beter is om Windows 10 op een brandschone schijf te zetten, waar nog helemaal niets op stond?! Dan zou je geen enkel probleem moeten verwachten? Of is deze redenatie niet juist? Zouden die verschillende codes soms conflicten geven? Het is maar een idee? Weet het niet. Ik opper slechts en vraag het me af.

Mooiste gevalletje klok en klepel wat in maanden heb gelezen. Ik ga het niet allemaal in detail beantwoorden (ik ben geen leraar) dus ik geef even antwoord in hoofdlijnen.

In principe is het heel simpel. Je win 7 of 8 die je hebt ga je upgraden. Helaas heb jij in de loop der tijd allerlei rotzooi en rommel geïnstalleerd (al of niet bewust, even die software proberen, nee da's niks, o wacht dit lijkt wel leuk etc) en stuurprogramma's van ouwe meuk (die oude printer kun je nog gebruiken als je die en die truuk uithaalt) enzovoort. Dat werkte goed onder win 7 of 8. Nu installeer je win 10.
Dat win10 gebruikt een stuurprogramma net even anders, de instructie wordt net even later uitgevoerd, en de poppen zijn aan het dansen.
Dat heeft niets te maken geheimzinnige codes op schijven of weet ik wat je allemaal verteld.

De oplossing is simpel, heb je hier last van na een upgrade dan kun je eenvoudig de hele schijf opnieuw installeren met een schone versie van 10 (als je eenmaal geupdate hebt staat je licentie sleutel bij MS op de server dus kun je zo weer opnieuw installeren) Dit doe ik bij alle machines die ik heb geupgrade, standaard. Omdat je nooit weer wat er in die oude installatie is blijven hangen.
Wat je als alternatief ook kan doen in Win 10 de reset uitvoeren waarmee je alles schoonpoets en naar verluid, windows helemaal kaal schrobt van software en noem maar op (zie bv optie 2 in http://www.tenforums.com/...). Zelf heb ik dat eenmaal gedaan als test maar ik prefereer de eerste methode (noem me ouderwets maar die geeft me net een wat beter gevoel)ook al om dat de drivers , oorzaak van de meeste ellende, niet worden verwijdert.

Overigens, ik werk in de ICT, ik werk met Windows, Linux en Sun systemen vanaf 1995 en heb dagelijks met gebruikers te maken. Ik weet dat het aantal verhalen eindeloos is. Iedereen kent wel iemand die iemand kent en die heeft meegemaakt dat.....
Wat ik maar wil zeggen is dat je elkaar niet gek moet maken. Besef wel dat veel gevallen waarin er problemen zijn dit meestal (niet altijd maar heel vaak wel)door gebruikers zelf wordt veroorzaakt, vaak doordat ze hun eigen vaardigheden hoger inschatten dan de werkelijkheid is en als er dan problemen zijn is het altijd de schuld van iets anders maar nooit zelf veroorzaakt.
Geloof lang niet alles wat je leest, heb je er geen verstand van en wil je uit de problemen blijven laat het dan voor je doen door iemand die het wel kan en geef niet alles en iedereen de schuld als iets niet werkt door je eigen onkunde en gebrek aan kennis.

Ik heb Win10 inmiddels geïnstalleerd op meer dan 30 systemen van mezelf, kennissen en op het werk en ik ben zegge en schrijve 1 keer iets vreemds tegengekomen. Dat was een onverklaarbaar probleem en was op te lossen door uiteindelijk WIndows opnieuw te installeren. Ik moet nog ongeveer 20-25 systemen doen en mijn werkwijze is altijd hetzelfde, eerst upgraden en dan de schijf formatteren en helemaal opnieuw schoon Win 10 installeren. Bij voorkeur zet ik dan secure boot (als het UEFI is ) aan . Alle Hard disken vervang ik voor SSD (anders help ik niet meer, dat kost me allemaal veel te veel tijd anders) en met 2 of 3 uurtjes ben je weer up en running.
Is Windows 10 perfect? Nee, zeker niet. Zo heb ik op de zaak problemen met virtual desktops en 3 fysieke schermen, als hij in slaapstand valt dan kan ik de zoekfunctie niet meer gebruiken (heel vaag) en zo kan ik nog wel een aantal dingen noemen (Edge bijvoorbeeld, ook al hele vreemde dingen mee gehad).
Werkt het? Ja, 98% werkt. Is dat normaal zou je kunnen vragen? Wij hebben software pakketten die aanzienlijk lager scoren en dat schijnt men normaal te vinden. Ook anders Os-en zoals Linux en iOS scoren echt geen 100%, vergeet het maar. Kan het verbeterd worden? Ja, sterker, het MOET verbeterd worden. En MS streeft natuurlijk ook naar perfectie, het is hun brood tenslotte.....

Tot slot, maak elkaar niet gek, als je niet weet waar je het over hebt zeg dan niets en praat elkaar niet de put in.
Gegroet, ik heb genoeg geschreven (toch beetje leraar gespeeld)

Dank voor je reactie, Anoniem! Las het net pas. Paar dingen als aanvulling; 1: ik heb mij niet in stelligheid geuit, doch e.e.a. was slechts in vragende wijze. 2. Het betrof niet een ´´gevalletje van mijzelf´´. Een kennis van mij zijn dure laptop met Windows 10 was gecrasht. Dat voorbeeld was het wat ik in eerdere bijdrage hier gaf.

Jij bent IT´er, las ik, dus respecteer ik (iedereen hier) ten volle je vakkennis en daaruit voortvloeiende standpunten. Ik gaf slechts een praktijkvoorbeeld van iemand uit mijn kennissenkring die een gecrashte computer heeft opgelopen door een upgrade van Windows 10 over Windows 7 heen. (Schreef eerder Windows 8, maar was Windows 7.)

Vervolgens opperde ik voorzichtig een aantal mogelijkheden maar mijn schrijfstijl, in deze, was - dat las je - er een van twijfel. Tja... logisch dat iemand zoals jij, een IT´er, tot de conclusie komt dat het een ´´typisch geval de klok en de klepel´´ betreft. (Logisch als feitenkennis ontbreekt!) Maar vermoedens mag je best uiten. Dat is de functie van deze blog. In de hoop dat mensen met feitenkennis reageren.

Je hoeft je niet te verontschuldigen, dat je ´´voor leraar´´ speelt. Graag zelfs! Maar doe het geduldig en niet te belerend. We kunnen er alleen maar ons voordeel mee doen. Jij weet vanuit je vak professie e.e.a. erg goed aan te geven en heel precies!

Maar besef wel dat het normaal is dat ´´leerlingen´´ hier met minder kennis over de materie, in deze, op zich het recht hebben hun eigen gedachten hier te ventileren. Eigenlijk zijn het stuk voor stuk constateringen van mensen. Men uit hierover hun frustratie, want het is ook niet bepaalt erg prettig als Windows 10, door wat voor oorzaak dan ook, niet voldoet aan een eerder gestelde hoopvolle verwachtingswaarde.

Tenslotte opperde ik eerder iets over codes die door besturingssoftware zou worden weggeschreven op harde schijf. Ja! Dat had ik ooit gehoord. Dus bracht het te berde. Niettemin rest mij je te bedanken voor wat je, vanuit je professie, ons liet weten.

Ik heb pas iemand gesproken die Windows 10 over Windows 8.1 had gezet. Gevolg? Totale crash van zijn laptop. Windows 8.1 en Windows 10 stoorden elkaar geweldig. Met andere woorden. Ik heb nu begrepen dat Windows 10 alleen goed lijkt te werken als deze besturing al ´´voorgekookt´´ op een lege harde schijf wordt aangeboden.

In een nieuwsbrief aan mij van PC store Paradigit worden inmiddels al hun enforcer computers voorzien van Windows 10, op lege harde schijf. Dan lijkt het wel goed te werken? Dus de remedie, mijns inziens, om Windows 10 probleemloos te gebruiken is geen installatie over een pre-installatie van Windows 7 of 8, maar op een geheel nieuwe /lege harde schijf zetten. Klinkt dit logisch? Is dat de enige oplossing?

Dat kan wel maar dan zal je een lysentie voor window 10 moeten kopen 150 euro want dan is het geen upgrade en alleen een upgrade is gratis.

@ Anoniem : Dit is zeker niet de regel - bij mij ging werkelijk alles van een zgn. leien dakje ( van 8.1 naar 10 op de laptop ). Problemen : geen enkele. Hier op Google een aantal oplossingen en tips hiervoor - https://www.google.nl/#q=...

J.

Dit vind ik niet zo gek, omdat Windows 10 een jaar lang gratis kan worden verkregen als vervanger voor Windows 7 en Windows 8.1. Bovendien kun je gratis testversies gebruiken als deelnemer aan het insider programma. Zelf wacht ik zeker nog tot 2016, voordat ik mij aan Windows 10 waag. Niet alleen Windows 10 bevat ongetwijfeld nog veel fouten, maar ook zullen toepassingen en stuurprogramma's niet allemaal meteen vlekkeloos met Windows 10 kunnen samenwerken.

Heb je helemaal gelijk in. Na de installatie van windows 10 kan ik mijn beeldschermresolutie niet meer correct instellen (alleen te lage resolutie wordt ondersteund) en ook het geluid is niet meer wat het was onder windows 7.

Klinkt alsof de drivers een update moeten hebben.

Nee, de drivers zijn allemaal geupdate.
Ik heb begrepen dat nog niet alles wordt ondersteund in windows 10.
Zo kan ik bv, de resolutie van mijn beeldscherm niet aanpassen naar de maximale resolutie, wat wel ging onder windows 7.
Ook onder linux elementary is dat geen probleem.

logisch. windows is troep

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
wit-rus_and