Peiling: Wat vind je op dit moment de beste gratis virusscanner?

Er is een groot aanbod aan gratis virusscanners voor Windows en Mac OS X. Welke zijn de beste?

AVG Anti-Virus is al jarenlang de nummer één virusscanner op GratisSoftware.nl: veruit het meest gedownload van alle gratis anti-virus software. Nadeel is dat de applicatie steeds logger is geworden en gemiddelde bescherming biedt.

Het hoogst gewaardeerd is avast! Antivirus, dat van onze bezoekers een 8,5 krijgt, en waarschijnlijk de uitgebreidste beveiliging biedt met al zijn schilden, sandbox en cloud-integratie. Het programma is hierdoor wel zwaarder geworden en upgrades leveren soms problemen op.

In opkomst is Microsoft Security Essentials (MSE) dat met een 8,4 wordt gewaardeerd door bezoekers van GratisSoftware.nl. Met name het gebruikersgemak van MSE - dat geen registratie vereist en na installatie gewoon zijn werk doet zonder gebruikers lastig te vallen - lijkt voor dit hoge cijfer te zorgen. Uit tests van virusscanners komt echter wel naar voren dat de beschermingsgraad iets minder is dan die van concurrenten.

Het beste gratis anti-virus programma in tests is vaak Avira Free AntiVirus. De bescherming is heel goed, maar de gratis versie heeft minder mogelijkheden en kent als nadelen de soms zeer trage updates en het popup-venster met reclame dat vaak geopend wordt.

Interessante outsider is Panda Cloud Antivirus dat heel licht is en met behulp van de cloud behoorlijk goede bescherming geeft.

Complete gratis beveiligingspakketten, met anti-virus en firewall, zijn Comodo Internet Security en Outpost Security Suite Free. Verder zijn er bijvoorbeeld nog de laag gewaardeerde scanners Immunet Protect, PC Tools AntiVirus, ClamWin en Rising Antivirus. Bekijk hier het overzicht van gratis virusscanners.

Ook voor Mac OS X zijn er gratis anti-virus producten beschikbaar - en gezien enkele recente bedreigingen voor de Mac is dat misschien geen overbodige luxe. avast! heeft net zijn eerste editie voor Mac OS X officieel uitgebracht en Sophos en ClamXav hebben eveneens gratis virusscanners voor Apples besturingssysteem.

Heel veel keuze dus, voor zowel Windows als Mac. Onze vraag is daarom:
Wat vind je momenteel de beste gratis virusscanner?

Deel dit artikel: 

Reacties

Ik gebruik niets (win 8.1) en nog geen problemen.
Vaak meegemaakt met Norton, avg en etc. dat er iets is gevonden wat achteraf niet schadelijk bleek te zijn.

Devender doet ook het een en ander natuurlijk en poortjes dicht timmeren.

Free AVG het meest gebruikt overigens en niet echt een trage pc gehad. :)

oeps Defender

Bitdefender free.
M.i. maatje sterker dan AVG, Antivir, ...

ik moet zeggen dat ik op mijn smartphone avast absoluut de beste vind, ook gratis, maar ook een heel erg superhandig systeem bij diefstal. je moet het bijna wel terugkrijgen van de dief. op de laptop windows defender, is dat het zelfde als MSE?

Ik had een proefversie van Norton Internet Security, maar die is verlopen. Heb wel MS Security Essentials maar die is ook verouderd, want ik vergeet altijd mijn pc te updaten.

Deze verwijst ook naar handige gratis sites www.virustester.nl

Via deze site vind je ook veel gratis antivirustesters
www.virustester.nl

Personally, I use avast! Antivirus, and so far it did serves it's purpose perfectly. It works great and I do not have problems updating it because it updates automatically. - Jeffrey Nimer

Ik gebruik op dit moment Malwarebytes anti malware, Fijne virusscanner en verwijderd echt bijna alles gratis!:)

Malwarebytes is geen virus scanner, maar meer voor spyware en rootkits... dus beter wel een antivirus gebruiken!

Bedoel de free versie van emsisoft foutje ;)

MSE + EMSISOFT ANTI-MALWARE FREE VERSION : MSE voor realtime bescherming, maar zoals hierboven ook staat aangegeven, ziet het niet alle virussen, daarom scan ik daarnaast nog 1x in de 2 weken met de free versie (In de free versie kun je alleen handmatig scannen, de betaalde versie is een realtime versie).

Ik heb onlangs Bullguard IS 2012 aangeschaft. Ben er zeer tevreden over. Je merkt er nagenoeg niets van dat ie draait. Bullguard gebruikt de Bitdefender engine en dat geeft een veilig gevoel. Daarnaast draai ik HitmanPro voor een goede second opinion.
Heb ook de nieuwe Panda geprobeerd, maar die vond ik niet echt licht draaien. MSE is daarentegen wel lekker licht en biedt een goede beveiliging voor de gemiddelde gebruiker.

AVG gestemd.

Avast! en Avira mogen dan beter en lichter zijn, ik heb een gruwelijke hekel aan het me moeten registreren voor software.
Zolang dat het geval is bij Avast! en Avira, blijf ik bij AVG.

Overigens is AVG bij mij niet zo zwaar, omdat ik hem uitgekleed installeer, dus alleen antivirus, anti-rootkit, identity protection en pc-analyser (die ik nooit gebruik, omdat imo Ccleaner beter is).

Ik gebruik naar tevredenheid Kingsoft Antivirus

Forticlient Lite

Juiste opmerking van de redactie over Panda en MSE; beide zijn licht zonder poespas en geven goede bescherming. Voor mij geen AVG of Avast (want zwaar en traag!)

nou avast is niet zwaar en traag hahahah hoe je daar bij komt geen idee

Avast is zeker niet traag. Mischien is je PC traag. Avast werkt bij mij perfect. Alleen de belangrijkste onderdelen installeren (webschild (web shield) en bestandsschild (file shield)) en de rest weg laten. Goed instellen en daarna werk ie perfect en snel. Ik gebruik Avast op een Windows 10 PC. Niks mis mee. Top.

Er zit een doublure in uw toelichting. "Complete gratis beveiligingspakketten, met anti-virus en firewall, zijn Comodo Internet Security en Comodo Internet Security". U bedoelt Outpost Security Suite Free?

Bedankt, is aangepast.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
n_derland