Geschiedenis: Wat vind jij de beste Windows-versie ooit?

Windows bestaat al meer dan eenderde eeuw. Vanaf versie 1.0 uit 1985 tot Windows 10 nu. De verschillende versies hadden allemaal hun sterke en zwakke punten en werden wisselend ontvangen.

Het begon met Windows 1.0 in november 1985 dat een logo had dat de huidige Windows 10 gebruikers enigszins bekend zal voorkomen:

Windows 2.0 verscheen in 1987 en was de eerste Windows-versie waar Word en Excel op draaiden.

In 1990 kwam Windows 3.0 uit met een sterk verbeterde user interface:

Een grote upgrade voor versie 3.0 was Windows 3.11 uit 1993, dat het besturingssysteem een stuk stabieler en populairder maakte.

In 1995 verscheen een van de belangrijkste Windows-versies die veel elementen introduceerde die we tegenwoordige nog kennen. Windows 95 had als eerste de Startknop en de Taakbalk met programma's. En later kreeg Windows 95 ook Internet Explorer.


Windows 95 was het begin van de moderne Windows-interface

In 1998 volgde het notoir instabiele Windows 98 dat de mogelijkheden van Windows 95 uitbreidde en pas met de Second Edition uit 1999 (Windows 98 SE) wat stabieler werd.

Windows 2000 (zakelijk) en Windows ME - beide uit 2000 - waren echte tussenversies voordat in 2001 de computer echt gemeengoed werd bij het grote publiek met Windows XP. Het iconische bureaublad met de achtergrond met groene heuvels en de blauwe kleuren staan in ieders geheugen gegrift:

Windows XP (2001) was een stuk stabieler dan 98 en Me en heel succesvol. Bijna iedereen zal ooit wel eens een pc met XP hebben gehad.

Windows Vista, dat pas in 2007 verscheen, was een niet geheel gelukte opmaat voor Windows 7 uit 2009, dat nu geldt als de rots in de Windows-branding - en dat pas januari 2020 niet meer ondersteund zal worden.

Windows 8 en 8.1 uit 2012 met zijn rare tegel-interface wil iedereen, inclusief Microsoft, zo snel mogelijk vergeten.

Windows 10 kwam in 2015 uit en is de basis waarop Microsoft weer jarenlang kan voortbouwen.


Windows 10 1903 (dat mei 2019 verschijnt)

Onze vraag is:
Welke Windows-versie vind jij de beste ooit?

En in de reacties horen we graag waar je met weemoed of ergernis op terugkijkt als je aan jouw Windows-ervaringen denkt.

Deel dit artikel: 

Reacties

Windows XP zal ik nooit vergeten, mooie tijd en mooie herinneringen, maar nu eenmaal gewend aan windows 10 vind ik windows 10 de beste,

Windows 98 SE lekker stabiel en snel
Voor die tijd echt perfect

Windows XP pro en Windows 7 pro waren voor de de beste en meest stabiele versie.

Begin 1986 kreeg ik van een collega Windows 1. Geïnstalleerd, getest en ijlings weer verwijderd. De Word Perfect Shell werkte oneindig veel beter. Later toch noodgedwongen overgestapt op Windows toen de elektronische woordenboeken van Van Dale verschenen, die ik nodig had voor mijn werk en die alleen onder Windows werkten.

Win XP en Win 7 waren voor mij de beste. Bij w 10 was voor mij ff wennen, maar eenmaal gewend vind ik deze versie ook goed.

Als je én met een Mac werkt én met Windows lijkt 7 de meest logische keuze. Geen vreemde tegels of blokken of zegels of what ever. Je ziet snel waar wat staat, zonder maskeringen of ongevraagde meuk.

Win XP! Heb ik nog steeds draaien naast een win 7 laptop (goede tweede). Alles na win 7 brandt ik mijn handen niet aan. Allemaal rechtstreekse lijntjes naar de overheid controle diensten, en aangezien ik toch niets te verbergen heb, hoef je mij ook niet te volgen. Voor het serieuze werk dus nog steeds XP.

Van de windows 9x series was natuurlijk 98SE de beste/stabielste... XP was ook goed en ben nog steeds van mening dat win 7 een van de beste systemen is die microsoft ooit heeft uitgebracht... (zit ook nog wel wat te klooien met windows 10, maar elk halfjaar die zogenaamd verplichte updatepacks die veelal alleen maar meer eycandy toevoegen vind ik niet zo een vooruitgang! )

Windows 8.1, het beste onder de zon van Windows. Ook 3.11 Windows for Workgroups was niet te versmaden. Vanaf Windows 95 begon de ellende dat je Windows niet meer helemaal naar de eigen hand kon zetten. Win.ini en System.ini waren makkelijk instelbaar, maar in Win95 was dat al moeilijker. Bij XP ging het al heel erg hard bergafwaarts. Windows 8.1 is nog steeds de snelste, maar met iedere update van Win10 wordt deze laatste iets sneller. Ook de overzichtelijkheid van Windows 8.1 met die grote en duidelijke start omgeving, nu eens niet met kleine knopjes maar met grote en kleine tegels!

Eerst een Tandy TRS-80 met BASIC, dan even met MS-DOS 2.0 gestart, redelijk snel naar MS-DOS 3.1 overgestapt, daarna lang MS-DOS 5.0, heel even DR-DOS 6 denk ik, Windows 3.1, 3.11, Windows 95, 98, 98SE, Windows XP, Windows 8.1 en nu Windows 10.

De beste Windows versies waren voor mij Windows XP en nu 10, Windows ME en 7 nooit gehad wel sporadisch eens mee gewerkt maar te weinig om daar een oordeel over te kunnen vellen.

Een internetverbinding instellen in Windows 98 en 98SE was een ramp en koste mij steeds veel bloed en tranen, wat een verademing was dat met Windows XP en zeker nu met Windows 10.

Windows XP had een interface die je kon aanpassen en was veel mooier dan die vlakke saaie interface van Windows 10 met die lelijke iconen.
Een nut heeft het niet, maar het zou fijn zijn moest er in een volgende update eens een mogelijkheid komen om die lelijke interface aan te kunnen passen zonder gebruik te moeten maken van externe programma's die mogelijk de boel kunnen verknoeien.

Windows 3.0 was m'n eerste ..daarna alle versies gehad, maar zonder twijfel Windows 10 de beste

wat is het nut van deze peiling ?
appels met peren vergelijken, vroeger was alles beter .... technisch gezien zijn deze versies niet eens goed vergelijkbaar, de ontwikkeling in de IT kan je nu al niet vergelijken met 2 jaar geleden, onzin deze peiling.
leuk voor de inbelgeneratie maar totaal overbodig

Gelukkig hoeft niet alles nut te hebben... ;-)

Nou ja , je hoeft toch niet mee te doen.
Sommige mensen houden van alles afkraken.

Wat is het nut van deze reactie???

Windows XP was een revolutionaire stap vooruit en krijgt daarom mijn stem, eindelijk een stabiel besturingssysteem. Geliefd, duurzaam en niet kapot te krijgen, ook niet door Microsoft!

Gewerkt met Windows 2, 3, 3.1, 95, 98SE, XP, 7 en 10. Kortdurend met Vista, 8 en 8.1. Alleen met ME totaal niet.
Alle voldeden voor die tijd aan de wensen met elk zijn eigen tekortkomingen en voordelen. Zie wel een voortdurende verbetering in stabiliteit.
Wat wel opvalt is dat het visueel steeds minder wordt. Vista was heel erg mooi, tegenwoordig met Windows 10 is alles heel simpel en hoekig met ronduit lelijke pictogrammen.
Dus wat functionaliteit en stabiliteit betreft komt bij mij Windows 10 op de eerste plaats, maar visueel Vista en Windows 7.

Heb jaren prima met Vista gewerkt! Er moest wel een drastische update komen om het werkbaar te maken maar daarna, zelden problemen gehad buiten gebruikelijke verstoppingen en nieuwe installatie na een paar jaar! W10 ook prima alleen die updates mania is vooral voordeel voor MS. Een één laag systeem blijft tobben maar Windows 10 werkt prima.

Van MSDOS af aan met dosshell en zo'n beetje alle Windows versies met plezier gebruikt. Laten we Windows NT 3(.51) en NT 4 niet vergeten.

Gestemd voor Windows 10 omdat die de modernste, meest veilige, meest compatibele en snelst opstartende Windows versie tot nu toe is. Windows 7 zou nog kunnen, maar XP is echt te oud en zo lek als een versleten kapotte mandje

snelst opstartende Windows... Je kent Win8.1 dus niet. Daar is snel opstarten geïntroduceerd en aangezien Win8.1 kleiner/compacter is, start die nog sneller op dan Win10,

Gestemd voor 95, niet zozeer voor de (in)stabiliteit van de OS, maar voor de innovatie voor de gebruiksvriendelijkheid van de interface. 3.1 leunde mijns inziens nog teveel op CLI via dos.

In W10 zie je nog genoeg elementen voorbij komen welke duidelijk herkenbaar zijn van 95 (en 3.1).

Voor het tegenwoordige netwerkgebruik was en is deze OS echter niet bestand, hetzelfde geldt echter voor 98, 00 en XP (sp0)

NB: Geen ervaring met Windows 1 en 2.

Ik heb vanaf 3.0 op Vista na ze allemaal gebruikt.
Over smaak valt te twisten en ook de programma updates hoeven van mij niet zo veelvuldig maar technisch is Windows 10 toch echt superieur vergeleken met de eerdere versies.

Windows xp en windows 7, 2 topperd

Mee eens elke os heeft ze voordeel welke is de beste is vragen om welke auto is het beste tja hankt er van af waar je het voor gebruikt toch.

Maar idd de meeste zullen kiezen voor 10 of 7 en zelfs sommige voor xp of 2000

Ik was zeer tevreden over XP, daarna bij aanschaf van een nieuwe pc gekozen voor win 7 {win 8.1 zag ik niet zitten). Bij uitkomen van w10 overgestapt echter wel een klein probleem bij bestanden, ik kon niks meer opslaan. De leverancier van mijn pc heeft dat toen goedkoop opgelost. Wat ik fijn vind aan w10 is z'n eigen beveiliging,al die gratis antivirus programma's zijn echt niet meer nodig en hoe je alles makkelijk kunt regelen via de instellingen, deze zijn duidelijk en je hebt eigenlijk ook geen opruimprogramma's als ccleaner of privazer nodig.

D'r zijn er 3 die erbovenuitstekken: Win98 SE, Win XP en Win7. Voor Win10 is het nog even afwachten.

Ik zou in dit blog graag eens een vraag stellen. De redactie schrijft, dat Windows 2.0 in 1987 uitkwam. Zo´n beetje de eerste computerbesturing, neem ik aan?

Wat ik wil vragen; ik herinner mij nog dat ik op mijn werk in 1989 met een IBM PS2 model 30 computer werkte om er o.a. jaar en kwartaalverslagen op te tikken, werkte bij een bedrijf als administratief medewerker, waarop DOSMENU was geïnstalleerd, als een soort schild om DOS heen.

Was dit ook een soort van ´´alternatieve besturing´´ van Microsoft? Of had DOSMENU niets met Windows te maken. Het maakte werken met DOS overbodig. Kan iemand mij dat eens uitleggen? Werkte best wel goed. DOSMENU was wel een vreemde eend in de bijt maar wel een effectieve, weet ik nog. Alvast dank voor de uitleg!

Wel off-topic, maar vooruit: MSDOS was de voorloper van Windows en kende vele versies. DOSMENU had niets met Windows te maken, maar alles met MSDOS. Veel "oude" MSDOS-opdrachten zitten nog steeds in Windows, via de Command Prompt. Windows kwam dus na MSDOS.

Dank voor je reactie, Postbus. Ik begrijp, denk ik, dat Dosmenu in zekere zin een eenvoudige ´´schil´´ om MS Dos heen was. (Of PC Dos, bij IBM geheten.) Je hoefde niet meer rechtstreeks te programmeren in Dos. Velen hadden daar een probleem mee en was ook een ramp. Goed! Ik zal er niet verder op door gaan. Klopt. Beetje off topic en valt wellicht buiten de bandbreedte van deze blog. Ik weet genoeg, voor zover.

Een erg leuk historisch overzicht! Bij mij vanaf Windows: 3.11 -> 98SE -> Vista -> Win7 (voor mij de beste ooit). Nu: Linux Mint voor weer echt ouderwets ontspannen computerwerken ;-).

Toch echt Windows 8(.1)
Blijft voor mij de mooiste en snelste windows versie om te gebruiken in tegenstelling tot Windows 10, die zelfs op een nieuwe laptop slecht runt.

Ik heb 10 er af gehaald. Geregeld vastloper. Vandaarweer op 7pro

Amiga Workbench 3.1 met Windows 3.1 emulatie in PCTask. Dat waren nog eens leuke tijden.

Windows 98SE, Windows XP, Windows 7, en tenslotte windows 10 (1810).

Linux Mint

Altijd prima kunnen werken met XP en later met WIN7.
WIN10 opzich tevreden mee, maar de grote update's gaan niet altijd vlekkeloos.

Leuke opfrisser wat ooit op Windows gebied de revue gepasseerd heeft, verder een non-issue.

Non-issue? Je kan het ook van de andere kant bekijken. Omdat Win 10 nu enige jaren te verkrijgen is, hebben meer mensen praktische ervaring met Win 10 kunnen opdoen om de versies met elkaar te kunnen vergelijken. Natuurlijk zullen weinigen met de allereerste Windows versies gewerkt hebben. Die waren zo instabiel dat men meestal met DOS of DR-DOS bleef werken.

Ik ben begonnen met XP, Vista, 7.
Ik heb mij van af dag 1 altijd groen en geel zitten ergeren aan de eindeloze hoeveelheid updates.
Waar je soms uren voor kwijt bent, en dan weinig tot niks kan doen dan.
En dan nog de fouten die later ontdekt worden, wat je ook weer extra tijd kost om windows goed en veilig draaiende te houden.
Als je het allemaal bij kan houden.

Vergelijk dat maar eens met Linux.
Dan snap je precies wat ik bedoel.

Ben ruim 30 jaar een Windows-gebruiker. Het begon allemaal met Windows 2.0.
Windows 7 en 10 zijn voor mij de beste Windows versies ooit.

Windows 10 Home x64 1903 build 18362.53 (de allernieuwste geüpdate build van mei 2019.

Het begon met Windows XP, gevolgd door Window 7 en dan nu Windows 10.

Qua stabiliteit en gebruiksgemak heeft Microsoft in bovenstaande volgorde een grote stap voorwaarts gemaakt. En ja, ze luisteren tegenwoordig gelukkig ook weer wat meer naar de gebruikers!

Xp en nu 10

Windows XP, windows 7 en nu windows 10

Voor mij is dat Windows 10, geïntroduceerd in 2015. Waarom? Twee redenen, wat mij betreft. Ik vond voorheen altijd Windows XP een mooi en lekker werkende besturing. De beste tot dan toe en voor mij veel prettiger dan Windows 7 en 8. De opvolgers Windows 7 en 8 heb ik niet gebruikt, wel bij anderen soms, want vond de interface niet mooi. Geen prettige besturing om mee te werken. Had er een afkeer van.

Windows 10 was voor mij een openbaring om te merken dat het weer heel sterk op Windows XP leek, waar ik zo aan was gehecht en gewend. (Heb dan ook zo lang mogelijk met Windows XP gewerkt.) Voordeel 2; met Windows 10 zet Microsoft dus de traditie van Windows XP heel duidelijk voort, maar is een stuk stabieler geworden, merk ik, dan Windows XP en biedt voor de liefhebber die echt alles wil gebruiken aan mogelijkheden dat zich maar meer uitbreidt, veel meer handigheden en hulpjes.

Voorwaarde is en blijft wel, dat Windows 10 SCHOON (!) op een nieuwe harde schijf geïnstalleerd moet zijn. Kopieer je Windows 10 over Windows 7 of 8 heen, kun je geheid problemen verwachten. Ik heb er in ieder geval een prachtig en echt prima stabiel draaiende besturing in gevonden, zonder 1 mankement. Mijn zegen hebben ze.

Updates gaan hier probleemloos dus voor mij is Windows 10, ook qua zo herkenbare interface dat teruggrijpt op Windows XP, een fijne voortzetting van die oudere besturing, qua diens klassieke interface, welke ik veel prettiger vind om mee te werken dan die rommelige tegeltjes interface, Windows 10 primaire interface, maar dat is mijn mening. Anderen vinden die tegeltjes beter. Prima! Dan gebruik je die!

Windows 8/8.1 maar dan wel met Classic Start Menu.
Snel, stabiel, minder systeemeisen dan Win10, updates kunnen net als bij Win7 handmatig worden gedaan ipv verplicht automatisch. Daarom gebruik ik deze als voorkeurs OS. Win10 alleen op testpc's zodat ik anderen kan helpen hun Win10 problemen op te lossen.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
belgi_