Wanneer had jij je eerste internetverbinding thuis?

Tweakers meldt dat het vandaag precies 30 jaar geleden is dat Nederland werd aangesloten op het netwerk dat we tegenwoordig internet noemen (10 jaar terug berichtten wij over het twintigjarig bestaan). Vanaf 1991 (HCC), 1992 (IAF) en 1993 (XS4ALL) kregen ook particulieren in Nederland de mogelijkheid om internettoegang thuis te krijgen. Dat ging toen nog met veel herrie makende inbel modems.

Hier het geluid van zo'n inbel modem, ken je het nog?

Onze vraag is:
In welk jaar had jij voor het eerst een internetverbinding thuis?

En in de reacties horen we graag je herinneringen aan die tijd en je ervaringen met internet toen. Zowel van onze Nederlandse als onze Belgische bezoekers horen we dat graag!

Deel dit artikel: 

Reacties

Het jaar 1988 belde ik al in via DDS = De Digitale Stad, een initiatief in Amsterdam van onder andere HackTick, een groep enthousiate internet pionieren.
Dit initiatief leidde daarna tot de oprichting van Xs4all.
Maar zelfs vóór de DDS kon ik via enkele Digitale Switchboards inbellen en was er een keuze om ook door te lussen naar een internet link.
Dit gebeurde alles met een op MS DOS gebaseerd programma genaam Telix. Niets met mooie graphics vanuit Windows zoals tegenwoordig, maar met basale ASCII-plaatjes.
Waar blijft de tijd...

Volgens Wikipedia ging DDS in 1994 van start:
https://nl.wikipedia.org/...

Edit:
Dit is niet om flauw te doen hoor, maar het is grappig om te zien dat veel mensen dachten dat ze al eerder internet thuis hadden dan daadwerkelijk het geval was.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dacht dat ik jonger was. Volgens mij was het in 1990 ik zat in de eerste van de middelbare school.

Ik weet ook niet beter dan dat wij thuis altijd een computer hadden.
wij logde in met een inbel modem naar Amsterdam/Purerend en dan mochten we chatten op DDS. De Digitale Stad. Dat was echt zo gaaf!! Maar omdat mijn vader een eigen bedrijf had kregen we super snel een 2e telefoonlijn. EN in het weekend mochten we dan een half uurtje. Want het was best duur! Over het algemeen kwamen we als jonge tieners alleen maar in aanmerking met studenten informatica ofzo. EN voor ik het wist hadden we eigenlijk allemaal een eigen p.c. thuis. deze bouwde we dan zelf. we struinde dan met 3 zussen, de buurjongen en mijn vader allerlei p.c. beursen af! kaartje hier, kastje daar, snoertje zus... etc.... typen deden we op WP51 ofzo... echt zo gaaf!

In in 1991 was mijn huisgenoot er als de kippen bij om thuis in te bellen. Daarvoor was er tussen universiteiten (en instellingen) al wel internetverkeer. Hij kende "iedereen op internet" haha! Het bezet houden van de telefoon was altijd een punt van discussie. Onder gepaste druk werd betrokkene verbannen tot de nachtelijke uren. En wel na 2 uur, want studenten kregen voor die tijd nog wel eens een telefoontje.

Zelf in 1997 (inmiddels eigen woning) gaan inbellen, en net als anderen toch ook veel geld kwijt geweest aan telefoonkosten. Er was hier al vroeg kabelinternet van @home, in 1999. Ben er in 2000 aan begonnen. De eerste jaren ging de snelheid er een paar keer per jaar flink op vooruit. Eerste pc was een heuse Pentium 133Mhz, met maar liefst 16MB RAM.

Grappig om te zien dat 1995 en 1998 piekjes laten zien in de Poll. De introductie van Windows zal daar in niet geringe mate aan hebben bijgedragen.

PC's/Computers belichamen de moderne tijd, maar zijn nu al zo lang gemeengoed dat we er nostalgisch over kunnen gaan doen. Best leuk.

In 1997 gestart met Het Net van KPN voor 5 gulden per maand.

Vanaf 1991. Mijn eerste maandelijkse telefoonrekening voor inbellen bedroeg 440 gulden weet ik nog.
Daarna drastisch minder ingebeld. Het moest nog even wennen.

In 1995 mijn eerste computer gekocht (inmiddels afgedankt); in 1999 een desktop die ik nog steeds gebruik. In 1997 thuis met internet gestart; aanvankelijk een inbelverbinding (Wish). Het opstarten van internet maakte veel lawaai; ook kon ik niet bellen of gebeld worden. De latere ADSL-aansluiting betekende voor mij een enorme verbetering. Sindsdien maak ik gebruik van een - relatief veilige - vaste kabelverbinding via Telfort. Aanvankelijk was deze aan de trage kant maar later veranderde dit gelukkig. In 2017 een snellere laptop gekocht. Dagelijks controleer ik mijn computers met een virusscanner en een defragmentatieprogramma. Ze doen het allebei goed, dus ik ben tevreden.

Mijn allereerste internet ervaring was bij een kameraad van mij. Die had in 1998 het gloednieuwe fenomeen internet in huis. Inbel modem, etc. Heel traag, maar werkte. Op mijn eerste pc., een IBM PS2 model 30 met IBM pro printer (zo´n ´´matrix krasser´´) kon geen internet aan. Ik had pas internet in, meen, 2002. Toen kocht ik mijn eerste echte internet computer. Een Dell Dimention 4100 standalone computer. Speedtouch modem erbij. Het werkte, maar vaak uitval/traag internet. Was dus echt die begintijd van internet.

Daarna een Mycom Tower computer overgenomen van eerdergenoemde kameraad van mij. Dat was zo rond 2005 a 2006, dacht ik? Mooi ding, maar maakte veel lawaai met die koelvin. Later van provider veranderd. UPC verruilde ik voor KPN. Sinds, meen, 2 jaar met hun Alles in 1 pakket. Ik zit dus alweer 5 jaar bij KPN en het bevalt mij prima. (Ja, okay! Ze hadden gisteren een flinke storing met interactieve tv. Dat kan ieder provider wel gebeuren.)

Ik heb de Experiabox V10 als modem en is een stuk beter als de oudere Experiabox 7, welke ik eerst had. Wat ook erg scheelt voor internet. De oude wandcontactdoos laten vervangen door een contactdoos waar een dubbele UTP verbinding in kan, in plaats van een telefoonplug. Veel beter en stabieler internetsignaal en een nog scherper televisiebeeld was het resultaat. Ik doe niet aan WIFI. Niks door de lucht! Alles is bekabeld. Minste kans op internet storingen. IK woon alleen, dus de wat onesthetisch aandoende witte kabels langs de plinten is alleen voor mijn ogen. (Ik heb geen vrouw die zich er aan zou kunnen ergeren.) Heb wel een tijdje WIFI geprobeerd maar telkens onderbrekingen, omdat er veel anderen in de buurt zitten met zware modems en, weet ik veel, ´´boosters´´ erin, die mijn signaal telkens wegdrukten. Dat moet ik niet! Merk het nog wel aan mijn tablet. ´s Avonds zo traag als de neten, want die gaat nog wel met WIFI door de lucht. Een ramp!

Dus bekabeld en sinds die tijd geen problemen meer met internet op mijn (laptop) computer. 1 dingetje nog over internet. Ik heb een Samsung 4 K televisie, maar 4 K uitzendingen kan het modem OF mijn 4 K televisie toch niet lekker bijbenen. Ik houd haperingen in het beeld. (Beeld hapert flink bij 4 K uitzendingen. Werkt helaas niet goed en zie het verschil in kwaliteit pas met OLED en QLED televisies, welke ik nog even niet kan bekostigen. Nu is er al 8 K, maar zinloos als 4 K nog niet eens goed werkt. Er zijn nog nauwelijks 4 K uitzendingen. Alleen Netflix en nog ´n paar. Zie weinig verschil met 1080 P.) Bij 1080 P signaal geen enkel probleem. Glashelder beeld, niet ´´na ijlen´´ en snel internet met de V 10 Experiabox, welke voor mij prima is. (Of toch nog te traag is voor 4 K signaal?) Aldus een overzicht van mijn internet ontwikkeling sinds 2002.

Ik denk dat ik mijn kabel abbo - via A2000 - ergens rond 97/98 heb afgesloten..
na eerst paar maandjes torenhoge telefoon rekeningen met inbel modem gedoe..zonnet dacht ik ..

A2000 was toen ik dacht 89 gulden per maand en had ik toen al iets 768 Kb/s down en 128 up! hi!
Wat ook scheelde; ik zat in een gemeente wat toen pilot/test project was als voorloper Amsterdam.. dus alles was hier al verglaasd.. dus geen brak coax netwerk meer naar de wijk kasten!
Inmiddels is het van A2000 via UPC naar Chello gegaan maar nog steeds geen spijt van!

ergens begin 90'er jaren, vrnl. Girotel

Rond 1994 met een gratis CD van 12move. Via inbellen en een keer een hele hoge telefoonrekening gekregen omdat ik via het Stille Oceaan eiland Tuvalu verbonden was. KPN heeft na mijn klacht de helft voor hun rekening genomen.

Mijn eerste verbinding met het internet was omstreeks 1997/8. Dit deed ik met een inbel modum dat mij met veel gepiep en gekraak verbond met een voor mij onbekende wereld dat internet heet. Chriet Titulaer zag er weinig in, dingen kunnen verkeren. Later overgeschakeld naar isdn, tegelijker tijd bellen en internetten ( Rijk en Maarten) De techniek stond voor niets......

Ben begonnen met een inbelverbinding: Telefonisch niet bereikbaar tijdens het internetten. Pc beschermen tegen het Blastervirus van toen... Best veel rompslomp gehad in tegenstelling tot nu, kijk er vaak nog lachwekkend op terug.

Vanaf 1993 of 1994 via de Dos gg van de hcc. Inbellen via Purmerend met een 200/200 modem

Ik begin echt tot de ouderen te behoren: 1989 staat niet eens in de keuzemogelijkheden.

Wat had je dan voor internet? Internet thuis voor particulieren was dus pas in 1991 in Nederland.

Dan heb ik mij vergist. Waarschijnlijk is het 1991 geweest.

Wat cd's uit die tijd:
http://nl.tinypic.com/r/9...

Vanaf 1995 via een gratis cd bij het pompstation. Later via Wanadoo.

Zal ook ergens 1990 geweest zijn, Zonnet CDtje en draaien, werkte eigenlijk wel prima.

Ik had ook zo'n Zonnet cd inderdaad. 1999 kwam dat.

1999 ? ik dacht al eerder. Mijn kinderen waren nog klein weet ik.
Heel vroeger :-) Had ik een P2000 met een miniware modem met wat gekraak kon je al chatten met elkaar via de P2C2 club

Je hebt gelijk, Zonnet was vanaf 1998:
https://werkenbij.tele2.n...

Een jaartje verschil vergeef ik je :-) Ik zat er blijkbaar verder naast.
Wat een tijd was het, inbellen en telefonisch in gesprek zijn of je moest isdn hebben. Het horen piepen van het modem. Nog ooit via Hobbyscoop op de radio programma´s opgenomen met een cassettebandje.

Vanaf 1998 met een inbelmodem, eerst 14K4, later 28K8, via Freeler als provider. Uiteraard in de avond goedkoper inbellen en blij zijn met een snelheid van 5 KB/seconde, nu inmiddels rond 5 MB/seconde. Het was toen hoofdzakelijk emailen, want surfen kostte al snel veel geld. Er waren toen diverse interessante BBS-en, waarop je ook moest uploaden om te kunnen downloaden; gelukkig had ik zelf een aantal programma's geschreven, die ik voor de uploads kon gebruiken.

Dat was in 1999. Toen waren de Gateway computers in de aanbieding bij de KPN-winkels.
In die computer zat een ingebouwde inbelmodem met een vast telefoonnummer en adres om naar te bellen. Met windows 98 se en microsoft works erbij.

Had er toe totaal geen zicht op. Het leek wel allemaal reclame wat men te zien kreeg.

Zo rond 1992 met een modem internetprovider was Compuserve.

Dat moet zo rond 1999 geweest zijn met een inbelmodem van US-Robotics, provider Planet Internet België en was zeer duur om verbinding te maken.
Ik had daar software voor om constant mijn rekening in het oog te kunnen houden, helaas ken ik de naam er niet meer van.

Het was pas na 15u en in het weekend enigszins betaalbaar om verbinding te maken, daar heb ik nog steeds iets van overgehouden, ik ga meestal pas rond 15u op het internet hoewel daar al jaren geen reden meer toe is.
Maar dat is een gewoonte geworden ;-)

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
zwitser_and