Sterk verbeterde Unity 5 is in Ubuntu 11.10 uit te proberen

Unity is de nieuwe, revolutionaire desktop interface van gratis Linux-distributie Ubuntu, met de kenmerkende launcher aan de linkerkant van het scherm.

Unity is in Ubuntu 11.04 geïntroduceerd als vervanger van de Gnome desktop. En zoals bij zoveel nieuwe software-projecten is Unity nog niet zonder fouten en problemen.

Behalve dat de desktop-vernieuwingen met de Launcher en Dash (dashboard) even wennen zijn, en een nieuwe manier van werken vergen, is Unity soms wat traag en werken sommige functies nog niet naar behoren.

Daar wordt echter hard aan gewerkt en voor de Long Term Release (LTS) Ubuntu 12.04 - die in april uitkomt - moeten alle oneffenheden gladgestreken zijn. Dat de Unity-ontwikkelaars op de goede weg zijn blijkt uit de pas verschenen Unity 5.0 desktop die tientallen bugs oplost en veel responsiever is.

Unity 5.0 is bedoeld voor Ubuntu 12.04, maar is voor enigszins avontuurlijk ingestelde Ubuntu 11.10 gebruikers ook al uit te proberen. Het Unity Team heeft zijn eigen PPA (personal package archive) die als repository (softwarebron) kan worden toegevoegd met de volgende twee terminal commando's:

  • sudo add-apt-repository ppa:unity-team/staging
  • sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Na opnieuw opstarten is Unity 5.0 de desktop - gelijk te herkennen aan de naam Ubuntu Desktop linksboven. Unity 5 werkt veel beter en heeft meer mogelijkheden om instellingen aan te passen (zoals achtergrondkleur).

Ook heeft de Dash-knop (Ubuntu-logo) nu een quicklist met zoekmogelijkheden, kunnen iconen binnen de Launcher makkelijker op een andere plek worden gezet en kun je met Alt+F1 met de pijltjestoetsen door de Launcher navigeren. Verder zijn de rechtsklik menu's uitgebreid en werken ze nu zonder fouten (soms lukte het niet om menu-items te selecteren met één keer rechtsklikken op de iconen in de Launcher).

Unity 5 is, kortom, een grote verbetering. Dat geeft hoop voor de kwaliteit van Ubuntu 12.04 (dat vooral inzet op stabiliteit, snelheid en afwerking). En ook in Ubuntu 11.10 is Unity 5 al prima te gebruiken.

Ubuntu Unity

Deel dit artikel: 

Reacties

Geniaal! Met name het wisselen van de ene naar de andere applicatie vond ik echt een tijdrovende misser. Nu kun je dus wellicht zelfs in een keer naar een belangrijke functie uit een ander programma schakelen. Heeee, handig. Dank voor de suggestie, die gaan we gelijk uitproberen!

Nu maar hopen dat Unity 5 ook nog goed samen kan werken met de Compiz Fusion Settings manager, waar Unity zelf trouwens ook gebruik van maakt en waarmee je de oude Unity kon instellen.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oosten_ijk