Wat kun je doen tegen spam in je mail?

Er is weleens berekend dat meer dan 99% van de mail uit spam bestaat (waarvan de meerderheid gelukkig al door je provider gefilterd wordt). Ongewenste berichten, reclame-berichten en schadelijke berichten - hoe kun je voorkomen dat ze je krijgt, of in ieder geval zorgen dat je er minder van krijgt?

Lees hier onze tips hoe je in mailprogramma Thunderbird het spamfilter aanzet en hoe je er het beste mee kunt werken

Wij geven wat tips om spam de baas te worden.

1. Laat niet overal op het web je e-mail adres achter

Dus schrijf je niet in voor elke nieuwsbrief, maak niet voor alles accounts aan, zet niet je mailadres in reacties op artikelen of op internet fora enzovoort. Wees een beetje selectief of gebruik een wegwerp-mailadres (zie punt 3). Want als je mailadres overal op het web te vinden is dan is het ook voor spammers te vinden. En als je geen mailadres hoeft in te vullen (voor bevestiging registratie en dergelijke) doe het dan ook niet! Of gebruik een nep-mailadres als dat mogelijk is (1@2.com).

2. Reageer NOOIT op spammailtjes in je postvak!

Dit is juist wat spammers graag willen: als je reageert (of je 'uitschrijft') dan weten ze dat je mailadres bestaat en gebruikt wordt en krijg je nog meer spam. Niet doen dus.

3. Gebruik een 'wegwerp-mailadres' of tweede mailadres voor minder belangrijke accounts, nieuwsbrieven en meer

Bij Gmail en Hotmail/Outlook kun je zo extra mailadressen aanmaken en bij je eigen internet provider meestal ook (Ziggo, KPN). Zo houd je je eigen privé mailadres schoon en kun je je tweede mailadres alleen voor fora, nieuwsbrieven en onbelangrijke accounts gebruiken. En tweede mailadressen die veel te veel spam krijgen kun je vervolgens afstoten.

Apple biedt ook de mogelijkheid aan om op je iPhone of iPad automatisch wegwerpmailadressen aan te maken die je mail doorsturen naar je echte mailadres. Zo kun je je overal voor inschrijven en registreren zonder dat je ongewenste mail krijgt (want als je die via een wegwerpadres krijgt kun je die gelijk afstoten). Dit is alleen voor mensen die een iCloud+ abonnement hebben (voor bijvoorbeeld meer iCloud opslag): Verberg mijn e-mail adres.

Mozilla heeft iets soortgelijks met Firefox Relay. Dit is gratis maar voor slechts vijf e-mail-maskers.

4. Gmail, Outlook/Hotmail, Ziggo, KPN en andere providers filteren al heel veel spam voor je

Daar hoef je niets voor te doen. De meerderheid van de spam bereikt zo niet eens je inbox of zelfs maar je spammap (want wordt op de server van je provider al geblokkeerd). Wil je toch nog meer afzenders of mail blokkeren dan kan dit in de webmail van Ziggo, KPN, Gmail en Outlook/Hotmail.

Let wel op met het blokkeren van mailadressen, want spammers 'spoofen' ook vaak mailadressen (doen alsof ze via een ander mailadres berichten versturen). Voor je het weet blokkeer je zo bekenden of legitieme adressen! Kijk dus altijd goed wie de afzender is.

5. Ook in je eigen mailprogramma kun je spamfilters instellen

Bijna alle moderne mailprogramma's hebben zelf ook spamfilters aan boord die ongewenste mail naar de spammap sturen. Je moet ze nog wel even instellen of trainen. Voor ons favoriete mailprogramma Thunderbird leggen we dat uit in de tip hieronder:

Lees hier onze tips hoe je in mailprogramma Thunderbird het spamfilter aanzet en hoe je er het beste mee kunt werken

Conclusie

Met een beetje gezond verstand kun je het aantal ongewenste mailtjes sterk beperken. Let wel op dat als je spamfilters aanzet er soms gewenste mail in je spammap terecht kan komen. Controleer die dus af en toe!

Heb jij nog meer tips om spam te blokkeren? Laat ze weten in de reacties!

Reacties

Ik gebruik al jaren Mailwasher (https://www.mailwasher.net/). Zo kan ik spam zien aankomen voordat het op mijn computer terecht komt. Ik gebruik zelf de Pro-versie maar er is ook een gratis versie.

Thunderbird is uitstekend software en goed beveiligheid. Ik heb een veel SPAM berichten ontvangen, Thunderbird gaat veel snel SPAM berichten naar ongewenst verplaatsen. U hoeft deze SPAM berichten NIET lezen en je kunt een NOOIT web-linkje klikken !!!
Iets later deze Thunderbird gaat ook automatische veel SPAM berichten verwijderen.
Makkelijk instellen.
SPAM berichten is dezelfde vals e-mail berichten !

Ik onderschrijf de tips en ben het dan ook helemaal eens met deze meldingen alhier. Toch kan een zwaar spamfilter, of anti advertentie / anti reclamefilter ook weleens voor vervelende situaties zorgen. Hier een voorbeeld. Ik had het laatst in Marktplaats. Kreeg een betaling niet voor elkaar.

Het betaalverzoek werkte niet, omdat ik in mijn browser Opera een spam en zware antireclamefilter, Ad block suite geheten, heb geïnstalleerd. Ideaal! Ik zie tijdens het surfen op Marktplaats geen enkele van die velen en zo bloedirritante advertenties meer. Heerlijk rustig en ideaal, zonder advertenties, behalve, uiteraard, van de aanbieders van spullen en die wil je JUIST graag zien!

Maar toen ik het betaalverzoek van een verkoper wilde bekrachtigen met een betaling, nadat ik iets wilde hebben, kreeg ik het niet voor elkaar en berichtenuitwisseling werkte ook niet! Ik kan wel op Marktplaats kijken zonder advertenties, met Ad block suite, maar voor de betaling moest ik uitwijken naar Google, waar ik geen antispam en anti reclamefilters op heb zitten. (Wel voor youtube, staat hier buiten.) Ik kijk nooit op Marktplaats, via Google browser. Ineens werkte de betaling weer, proefondervindelijk en ook de berichten werkten weer, met een kopie naar Gmail. Ah, dacht ik! dus zo ´´pakken´´ ze je terug omdat je advertenties uit wil bannen, die je niet wilt!

Dus elk voordeel kent ook nadelen, volgens de wet van Johan Cruyff en hij heeft en had hierin, zoals met zoveel, groot gelijk! Dit wilde ik als kanttekening nog optekenen. De browser Opera wordt, overigens, NIET door Marktplaats geaccepteerd, hoewel je dus wel gewoon kunt surfen op die site. Wel Firefox en Google. Heel vreemd, omdat Opera een van de beste browsers van dit moment is, vind ook ik en helemaal, sinds ze dat vreselijke intro´tje weer hebben verwijderd. Ben ik blij mee!

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
hongarij_