Zijn goedkope Windows 10 licenties legaal?

Windows 10 Home en Pro licenties kun je officieel kopen voor bedragen rond de 130 euro tot 250 euro. Niet goedkoop dus. Op diverse websites op internet kun je echter goedkope licenties voor Windows 10 kopen. Voor 10 tot 20 euro krijg je vaak al een product sleutel. Maar zijn deze goedkope Windows 10 licenties wel legaal? En hoe kun je gewoon gratis en legaal upgraden vanaf Windows 7/8.1?

Korte samenvatting

De goedkope productcodes voor Windows 10 zijn niet legaal (soms grijs gebied), maar ze blijven vaak wel werken. Maar soms ook niet en dan kan Microsoft jouw Windows 10 versie als 'pirated' of illegaal betitelen, met vervelende zwarte schermen als gevolg. Gratis legaal upgraden vanaf Windows 7/8.1 kan echter nog altijd.

1. Zijn goedkope Windows 10 productcodes (licentiesleutels) legaal?

De product codes van 10 tot 20 euro die je op veel websites kunt kopen, zijn die legaal?
Volgens de AskWoody-nieuwsbrief, How-To Geek en The Windows Club niet. Deze goedkope Windows 10 versies zijn dus NIET LEGAAL.

Deze licentiecodes zijn vaak:

  • Product codes die gekocht zijn in landen waar de prijs voor Windows 10 heel laag is

How-To Geek noemt dit 'grijze markt' licenties. Deze product codes zijn niet voor de westerse markt bedoeld.

  • Licenties voor meerdere apparaten: MAK (Multiple Activation Keys) of KMS sleutels

Dit zijn volumelicenties voor bedrijven om tientallen of honderden apparaten mee te activeren. Niet bedoeld om individueel doorverkocht te worden.

  • OEM licenties (die bij specifieke hardware horen)

Alleen geldig voor een pc die door een fabrikant verkocht wordt, niet voor andere apparaten.

  • Gebruikte product codes

Tweedehands sleutels die kunnen werken. Of niet.

  • Licenties voor onderwijs-versies

Voor studenten en onderwijzers. Niet voor thuisgebruik.

  • Gestolen licentiecodes

Dit kunnen product codes zijn die met gestolen credit cards zijn aangeschaft (en als Microsoft het ontdekt gedeactiveerd worden) of die op een andere manier illegaal verkregen zijn (cracks).

2. Werken illegale product codes voor Windows 10 überhaupt?

Je weet nu dat als je een licentiesleutel/productcode voor tien of twintig euro online hebt gekocht deze niet legaal is. Maar werken ze eigenlijk?

Illegale product codes werken in het begin vaak wel (hoewel ook niet altijd, dan ben je echt flink belazerd), maar je weet niet voor hoe lang!

Als Microsoft achter de fraude komt dan kan je product code gede-activeerd worden en bezit je een illegale ('pirated') versie van Windows 10. Sommige product codes werken enkele maanden. Sommige misschien een jaar en andere misschien voor altijd - alleen weet je van tevoren niet of en hoe lang jouw product code zal werken!

Je weet namelijk niet wat soort illegale product code (zie hierboven) je gekocht hebt. Gestolen product codes worden gede-activeerd bij ontdekking, volumelicenties en onderwijslicenties blijven vaak wel werken.

3. Wat gebeurt er als mijn licentie/activatie voor Windows 10 niet meer werkt?

Door Microsoft ontdekte illegale versies van Windows 10 kunnen worden gede-activeerd (via de activatie-servers van Microsoft). Je kunt Windows 10 dan nog wel gebruiken, maar je krijgt meldingen te zien dat je een illegale, niet legitieme versie gebruikt en het kan gebeuren dat Microsoft je pc elk uur op zwart zet. Microsoft zegt hierover:

Zolang het probleem niet is verholpen, blijft u regelmatig de melding ontvangen dat uw versie van Windows niet legitiem is. Uw bureaublad wordt mogelijk ook zwart om de berichten te benadrukken. U kunt dit herstellen, maar het bureaublad zal elke 60 minuten weer zwart worden totdat het probleem is verholpen.

4. Waar kan ik mijn product code of digitale licentie controleren?

Ga naar Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Activering en kijk of je een activatie met een product code (zelf nieuw gekochte licentie bij detailhandel of OEM bij aangeschafte pc) of digitale licentie (na upgrade vanaf Windows 7/8.1 of online gekochte licentie) hebt.


Windows 10 geactiveerd met een digitale licentie (na gratis upgrade vanaf Windows 7)

Lees hier de uitleg van Microsoft over activatie en product code of digitale licentie

5. Mijn Windows 10 versie is nog niet geactiveerd, wat nu?

Als je versie (nog) niet geactiveerd is, werkt Windows 10 trouwens wel gewoon. Je kunt alleen Persoonlijke instellingen (thema, achtergrond, startmenu enzovoort) niet aanpassen aan je eigen voorkeuren. En je krijgt meldingen dat je pc niet geactiveerd is.


Windows 10 is niet geactiveerd waarschuwing


Persoonlijke instellingen kunnen niet aangepast worden in een niet-geactiveerde versie

Als je ooit een gratis upgrade hebt gedaan vanaf Windows 7 of 8.1, of nog een product sleutel hebt liggen van een niet meer op een andere computer gebruikte Windows 7 of 8.1 dvd, dan kun je die legaal gebruiken om Windows 10 te activeren.

Ga daarvoor naar Instellingen | Bijwerken en beveiliging | Activering | Productcode bijwerken en kies Productcode wijzigen

6. Gratis upgraden vanaf Windows 7 of 8.1 is legaal en nog altijd mogelijk!

Oké. Het slechte nieuws is dus dat goedkope Windows 10 licenties/product codes niet legaal zijn en soms stoppen met werken na een bepaalde periode. Maar het goede nieuws is:

Officieel kon gratis upgraden tot de zomer van 2016, maar Microsoft heeft deze upgrade-route nooit afgesloten. Daardoor kun je nog altijd een geldige digitale licentie krijgen als je van Windows 7 of 8.1 gratis de upgrade naar Windows 10 doet!

Reacties

De drie links in dit artikel verwijzen allemaal naar websites die actief zijn buiten de EU. Goedkope licenties mogen binnen de EU onder voorwaarden verkocht worden, zie dit artikel:
https://www.wisemen.nl/nl...

Zolang je bij een fatsoenlijke webshop koopt die deze voorwaarden respecteert is er niks aan de hand en doe je niks illegaals.

in de allereerste plaats; waarom denkt microsoft zelf dat mensen hun producten, zoals voornamelijk windows 10 gaan lopen piraten ? OMDAT ZE HET ALLERMAXIMAALST VRAAGBARE BEDRAG VRAGEN VOOR EEN ENKELE LICENSIE DIE TE VRAGEN IS.
hoe fu* veel $$ hebben ze wel niet al gemaakt tot op heden en dan nog een belachelijk bedrag van boven de 100 euro vragen voor een licensie. ik zou zeggen iedereen zal het ermee eens zijn dat als de licensie voor de officiele windows 10 pro maar 50 euro zou kosten, of zelfs minder, dat dan de problemen met piraterij op dit gebied minder groot zouden zijn,

Laatst was ik op zoek naar een nieuwe Windows licentie voor mijn nieuwe game pc. Na veel websites te hebben bezocht en reviews gelezen ben ik uiteindelijk bij http://licentieverkoop.nl/ beland, waar ik tot heden nog steeds mijn licenties inkoop.

heb er pas een gekocht voor 13.95 euro en werkt perfect.............

Beste mensen,

Al sinds MS veel te veel vraagt voor een licentie (al jaren dus) koop ik veel software grijs, zoals dit in dit artikel genoemd. het volgende heb ik grijs gekocht:
Microsoft Office
Windows 7
Windows 8
Windows 10

Alles werkt nog steeds, dus laat je niet gek maken door dit artikel.

Werk al tijden met een niet geactiveerde versie, gewoon gedownload via MS site en blijft werken en updaten! MS wil zo veel mogelijk gebruikers houden, daarom laat men dit toe, reclame, data en markt zijn strategisch belangrijk en ze weten dat maar al te goed! Legaal of niet legaal maakt steeds minder uit omdat het steeds meer om andere zaken gaat.

Jan,zo is het maar net,bang maken en dan de mensen over de streep of het streepje trekken met hun cc of pinpassie of cash.

afbeelding van redactie

Lees vooral ook hoe je legaal en gratis nog kunt upgraden met een geldige Windows 7/8.1 licentie:
https://www.gratissoftwar...

Uiteraard zijn er dubieuze aanbiedingen, maar als je een dergelijke productcode gebruikt kan je niet anders dan je onderwerpen aan de activeringsmethodiek van Microsoft. Je installeert het product altijd binnen je account bij Microsoft, je wil upgraden naar pro, dan ga je via de Microsoft site om je product op te halen. Je geeft aan dat je al een productcode hebt. Je voert de productcode in en vervolgens controleert Microsoft die productcode. Pas als die in orde is, kan je overgaan tot installatie/upgrade van bijvoorbeeld win10Home naar win10Pro. Microsoft controleert je aan de poort en laat je binnen...

Artikel mede mogelijk gemaakt door Microsoft?

Wiens brood men eet diens woord men spreekt:
https://www.gratissoftwar...

afbeelding van redactie

Mwah, daar wordt nauwelijks gebruik van gemaakt. Deze site haalt 99,9% van zijn inkomsten uit advertenties.

Die advertenties met zo'n valse download knop?
https://postimg.cc/LJ87bwL3

Of advertenties van Reimageplus.com:
https://postimg.cc/4YMgbsq9

Over Reimage heeft de Consumentenbond ook nog een artikel geschreven:
https://www.consumentenbo...

Dankzij uBlock Origin heb ik daar geen last van:
https://addons.mozilla.or...

afbeelding van redactie

Reimage staat al op onze blokkeerlijst voor AdSense, dus dat is vreemd dat die vertoond wordt. En we hebben ook honderden valse download-knoppen geblokkeerd. We doen ons best, maar zolang Google daar niet actiever tegen optreedt (die knoppen mogen niet volgens hun eigen richtlijnen) is dat dweilen met de kraan open.

Die advertenties zijn al oud,misschien al net zo oud als deze uitspraak ;)
https://www.agconnect.nl/...

MS heeft ook wel eens goedkope acties gehad:
https://postimg.cc/qNkTq8QR

Ik heb vier keer een licentie gekocht, waarbij ik éénmaal een probleem had met de key en dat werd ,nadat ik een screenshot liet zien, tijdens een chat meteen opgelost.

Na het opnieuw installeren van W7 een paar jaar later is er één geblokkeerd:
https://postimg.cc/Mf8L4SFT

De andere 2 hebben verder geen problemen gegeven, die worden ook nog nauwelijks gebruikt.

Het verkopen van die licenties is dus niet illegaal,die websites leveren
gewoon wat ze beloven,dat doen ze al jaren.

Heel jammer voor jullie, maar door diverse ad blockers te gebruiken zie ik dus absoluut geen enkele reclame. Die worden heel effectief op ALLE websites geblokkeerd. Sommige websites zien dat wel en geven daar een melding van (bijvoorbeeld bij Majorgeeks.Com), maar reclames zie ik dus gelukkig nergens meer, een verademing.

Lijkt er wel op

KMSspicco werkt prefect, al jaren,eens om de 6 maanden ff opnieuw activeren

Ik heb begin 2017 een Windows Vista geupgraded naar 10 met een gekochte Windows 10 licentie bij een Nederlands bedrijf.
Hij werkt nog steeds.
Heb ik mazzel of is het bedrijf niet zo twijfelachtig?

Kostte toen ongeveer €25,-

afbeelding van redactie

Veel goedkope product codes blijven wel werken. Maar geheel legaal is het niet.

Wij kopen deze licenties al jaren voor onze zelfgebouwde computers, deze kunnen gewoon bij Microsoft worden gevalideerd en blijven gewoon werken en worden gewoon geüpdatet. Is een grijs gebied.

bangmakerij

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
oostenri_k