Wat heb je aan 'Beveiliging toegevoegd' in de adresbalk van Edge?

Als je Microsoft Edge als web browser gebruikt in Windows dan is het je misschien opgevallen dat er sinds enige tijd soms de melding 'Beveiliging toegevoegd' in de adresbalk verschijnt. Wat is dit voor melding, wat heb je aan deze beveiliging en hoe schakel je deze in (of uit)?

Beveiliging toegevoegd

De melding in de adresbalk van Edge ziet er als volgt uit (klik voor groter):

En volgens Microsoft is deze extra beveiligingslaag in Edge bedoeld om je te beschermen tegen 'geheugengerelateerde beveiligingsproblemen op onbekende sites'. Je surft hierdoor veiliger en je bent beter beschermd tegen malware op websites.

Voor de goede orde: met de versleuteling van de verbinding (https) heeft dit niks te maken, het gaat om extra bescherming tegen tegen geheugengerelateerde beveiligingsproblemen door JavaScript-compilatie op schadelijke websites.

Deze toegevoegde beveiliging staat standaard ingeschakeld in de modus Gebalanceerd (zie hieronder voor uitleg).

Per website uitschakelen bij problemen

De meeste websites blijven goed werken met deze extra beveiliging (GratisSoftware.nl wel in elk geval) maar mocht je problemen ondervinden - Microsoft waarschuwt dat 'delen van websites mogelijk niet werken' - dan kun je de toegevoegde beveiliging ook per site uitschakelen:

1. Klik in de adresbalk van Edge op Beveiliging toegevoegd | De beveiliging voor deze site verbeteren

2. Zet de schakelaar uit bij Verhoogde beveiliging voor deze site gebruiken

Instellen verbeterde beveiliging Edge

Onder Driepuntjes-menu | Instellingen | Privacy, zoeken en services - Beveiliging - Verbeter uw beveiliging op het web (scroll bijna helemaal naar beneden) kun je deze toegevoegde beveiliging nog verder instellen. Standaard staat deze beveiliging op Gebalanceerd (wat voor veel gebruikers prima zal zijn).

Wij leggen uit wat je verder kunt instellen in de verbeterde beveiliging:

1. Je kunt de gehele beveiligingsfunctie uitschakelen als je er last van ondervindt of er geen belang bij hebt

2. Je kunt de verbeterde beveiliging ook op 'Strikt' instellen zodat deze geldt voor alle websites. Bedenk wel dat sommige websites hierdoor niet meer goed functioneren (schakel de functie dan voor die website uit zoals hierboven uitgelegd of via 3)

3. Als je op Uitzonderingen klikt kun je voor specifieke websites de toegevoegde beveiliging uitzetten

4. Je kunt bij InPrivate browsen (privé browsen) de beveiligingsfunctie altijd op Strikt zetten

Aanbeveling

Waarschijnlijk werkt de toegevoegde beveiliging het beste als je gewoon de standaardinstellingen van Microsoft aanhoudt. Dus gewoon op Gebalanceerd laten staan.
Update: Tegenwoordig is Basis de (nieuw toegevoegde) aanbevolen instelling. Bij problemen dus voor Basis kiezen.

Mochten sommige websites niet meer naar behoren werken dan kun je de beveiliging per website uitschakelen.

Als je je beveiliging juist zo streng mogelijk wilt in Edge dan kun je voor de modus Strikt kiezen.

Gebruik jij de Verhoogde beveiliging voor websites in Microsoft Edge? Of schakel je de functie liever uit? Laat het weten in de reacties!

Deze uitleg geeft Microsoft


Wat is de uitgebreide beveiligingsmodus?

Hiermee worden uw onbekende sites uitgevoerd zonder de JIT-compilatie (Just-In-Time) om extra beveiliging te bieden. Het uitvoeren van JIT-minder vermindert de kwetsbaarheid voor aanvallen, waardoor het lastig is voor kwaadwillende sites om misbruik te maken.

De aanvullende beveiliging omvat Windows beperking van het besturingssysteem, zoals Hardware Enforced Stack Protection, Arbitrary Code Guard (ACG) en Control Flow Guard (CFG)

En verder:

Verbeterde beveiliging in Microsoft Edge helpt bij bescherming tegen geheugengerelateerde beveiligingsproblemen door JavaScript-compilatie (Just-In-Time) uit te schakelen en aanvullende besturingssysteembeveiligingen voor de browser in te schakelen. Deze beveiligingen omvatten Door hardware afgedwongen Stack Protection en Randomy Code Guard (ACG). Met deze beveiligingsmaatregelen vermindert Edge het risico op een aanval door automatisch strengere beveiligingsinstellingen toe te passen op onbekende sites terwijl ze zich in de loop van de tijd aanpassen aan uw browsegewoonten.

Bron: 

Reacties

Ik kan geen streams meer kijken, het blokkeert ZiggoGo en EurosportPlayer. Ik moet dan de website deblokkeren, maar de volgende keer staat de beveiliging weer aan. Ik wil niet bij elk bezoek deze functie moeten uitschakelen. Dus dan helemaal uit...

Bij mij staat Edge niet op mijn PC. Die gooi ik er gelijk af.

Effe met Revo Uninstaller al die opdringerige Edge rotzooi eruit.

@Redactie
Ongelofelijk dat er nog websites zijn die beginnen met http:// DUS zonder S. Op laten zouten of zorgen dat er een S bij komt.

afbeelding van redactie

Voor de goede orde: dit heeft niks met https en versleutelde verbindingen te maken. Deze beveiliging in Edge beschermt tegen geheugengerelateerde beveiligingsproblemen door JavaScript-compilatie. (Toegevoegd aan de tekst)

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
wit-rusl_nd