Privacy instellen in Android en iOS: locatie, camera en contacten

Zowel op Android als iOS heb je uitgebreide instellingen voor je privacy en kun je de machtigingen die apps hebben om activiteiten op je apparaat uit te voeren (camera/microfoon gebruiken), services te gebruiken (locatie) en toegang te krijgen tot foto’s, contacten en agenda intrekken of wijzigen.

Onder iOS (iPhone en iPad) kun je dit vinden in de Instellingen-app onder het toepasselijke kopje Privacy (scroll wat naar beneden).

In Android (wij gebruiken een kale – stock – Android versie, zonder schil zoals Samsung en anderen vaak toevoegen) vind je dit iets meer verborgen onder Instellingen | Apps en meldingen | Geavanceerd | App-machtigingen. Als je een andere Android-versie hebt of een schil van de fabrikant erom dan kun je in Instellingen zoeken naar App-machtigingen.

Privacy: app machtigingen

Bij zowel Android als iOS krijg je een lijst te zien met belangrijke machtigingen voor apps, zoals Locatie, Agenda, Contacten, Camera, Microfoon, Foto's, Gezondheidsgegevens en meer.

De meeste apps vragen niet voor niets toestemming om toegang tot je gegevens te krijgen of bepaalde services te gebruiken. Maar je kunt per categorie alle apps bekijken die machtigingen hebben en deze eventueel intrekken. Het kan zijn dat apps daardoor niet meer (goed) werken, maar dat merk je snel genoeg. We lopen enkele categorieën bij langs.

Locatie

Kaarten, navigatie en hardloop- of wielren-apps hebben bijvoorbeeld toegang tot je Locatie nodig om zinvol te functioneren, maar Facebook, LinkedIn en WhatsApp bijvoorbeeld niet echt. Handig is dat in iOS apps vaak alleen toegang tot je locatie kunnen krijgen als je ze gebruikt. De rest van de tijd kunnen ze dan geen locatiegegevens opvragen.

Contacten

Apps als WhatsApp en Skype hebben toegang tot je Contacten nodig zodat je chats of gesprekken met je vrienden, familie, kennissen en collega’s kunt beginnen, maar andere apps hebben misschien minder te zoeken in je contacten.

Camera en Microfoon

Toegang tot de Camera en Microfoon op je tablet zijn noodzakelijk voor video- en audiobellen met WhatsApp en Skype. En als je met je bank-app QR codes wilt kunnen scannen moet je camera-toegang hebben.

App machtigingen Android 9

Enzovoort. En als je zaken uitzet vragen de apps meestal wel weer opnieuw toestemming als ze bepaalde machtigingen nodig hebben. Je kunt in zowel Android als iOS eens kritisch alle machtigingen en toestemmingen doorlopen en zien wat apps allemaal van je willen en of dat terecht is.

In de reacties hieronder horen wij graag hoe je de privacy en app machtigingen hebt geregeld op je Android telefoon of tablet, iPhone of iPad!

Deel dit artikel: 

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
oosten_ijk