20 jaar geleden introduceerde Windows 95 het startmenu, onmisbaar?

Het is vandaag precies twintig jaar geleden dat Microsoft Windows 95 uitbracht. De grootste blikvanger was het spiksplinternieuwe startmenu, dat gepresenteerd werd onder de klanken van het Rolling Stones nummer 'Start me up'. Toen revolutionair, nu in Windows 10 weer teruggekeerd na een absentie in Windows 8... Hieronder tonen we verschillende besturingssystemen met startmenu's, docks, launchers, home screens en meer. Welke is het handigste?

Startmenu - van Windows 95 en Windows 10:

Toch hebben lang niet alle besturingssystemen een startmenu. Windows 8 had natuurlijk het startscherm met gekleurde tegels:

Mac OS X heeft een dock aan de onderkant van het scherm:

Ubuntu heeft een launcher aan de zijkant:

En iOS en Android hebben gewoon schermen met apps:
  

Onze vraag is:
Is een startmenu onmisbaar of kun je ook prima werken met een startscherm met gekleurde tegels, Dock of Launcher of Home screen met apps?

In de reacties horen we graag een toelichting van je voorkeur!

Deel dit artikel: 

Reacties

Amiga OS pulldown menu

ik gebruik al van oudsher tot volle tevredenheid snelkoppelingen (al dan niet in groepen) op het bureaublad.

Vreemd dat niemand het over het, toen, sterk verbeterde startmenu heeft van Windows XP t.o.v. ´95 en ´98, toen dat uitkwam. Windows ´95 en ´98 waren als destijds unieke besturingssystemen een verbetering, ten opzichte van de rechtstreekse DOS bediening van de pc´s van het 1e uur. Ik weet nog dat ik op mijn allereerste DOS computer (IBM PS 2 model 30 met Intel 2086 CPU uit 1989)een programma gebruikte, ´´DOSMENU´´ geheten. Je kunt dit als de rechtstreekse voorloper van het latere Windows zien.

Dat zette al een mooie ´´schil´´ om DOS heen. Windows is nog steeds, in feite, een ´´schil´´ om DOS heen. Maar je moest toen aardig wat DOS kennis hebben. Windows ´98 werd weer beter dan ´95. Het startmenu werd wat strakker van layout, weet ik nog.

Maar de grote doorbraak met Windows besturingssystemen kwam absoluut, vind ik, met Windows XP. Het meest stabiele Windows besturingssysteem van allemaal. (Vista reken ik niet mee. Heb ik altijd een ´´slap aftreksel´´ van XP gevonden.) Ikzelf vind dat het startmenu van Windows XP zelfs prettiger was (en is) dan latere Windows 7 en 8. Ik gebruik nog steeds Windows XP, maar op een nieuwe computer neem ik Windows 10!

Gelukkig gaat Windows 10 weer een eind richting het klassieke startmenu, zoals gewend. Ik vind dat mooi, moet ik eerlijk zeggen. Waarom by-passen wat altijd goed werkte? Nou ja; beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, moeten ze bij Microsoft hebben gedacht. Men lijkt eindelijk naar de markt te hebben geluisterd.

Ik voorzie een goede toekomst voor Windows 10. Microsoft heeft het volgens mij nu veel beter aangepakt. De verkoopcijfers lijken die gedachte al te onderbouwen. We weten zelfs al nu, hoelang de updates zullen worden verstrekt. Dus weten we gelijk hoelang Microsoft vindt dat we met onze Windows 10 computers mogen gaan werken...

ClassicShell is mijn favoriet. Ook het startmenu van Windows10 heb ik inmiddels toch vervangen door ClassicShell. Geen flauwekul met al die verspringende tegels.

Het startmenu van Win-7 vind ik handig. Voor mij hoeft er niet of nauwelijks iets te veranderen. Je gaat de deurklink op een deur toch ook niet steeds verplaatsen? De mens is een gewoontedier, doet het liefst veel op de automatische piloot, zodat hij zijn aandacht kan richten op echt belangrijke dingen. Misschien dat ik uit gewoonte ook wel nog steeds Windows gebruik. Hoewel ik 8 expres heb overgeslagen en nog geen behoefte heb om 10 te installeren. Eerst maar eens even afwachten wat de ervaringen zijn van degenen die wel overgestapt zijn.

Het Startmenu zoals we dat gewoon zijn, verbeteren mag natuurlijk maar geen nutteloze fantasietjes.

Het Vista/Win7-Startmenu (en de Sidebar gadgets) ben ik zelf nog gewend en is gewoon handig. Elke keer die grote veranderingen en wéér opnieuw moeten leren hoe alles werkt vind ik niet fijn (de meeste mensen hebben wel andere dingen te doen in hun leven dan zich steeds weer in Windows te verdiepen), gewoon bij een beproefd concept/systeem (Startmenu enz.) blijven en daarop voortgaan, daar is niets mis mee...

Behalve de classic startmenu heb ik ook op mijn Windows 10 de snelstartbalk,vind ik handiger als het aan de taakbalk plakken van programma's

Ik vind het startmenu van win95 enz een verschrikking. Met Win8 kwam er verbetering, makkelijk aan te klikken iconen ipv die pietepeuterige dingen van de eerdere versies. Het startmenu was bovendien zeer onoverzichtelijk. Win10 is gewoon Win8 met tegeltjes en heeft zeker niet het startmenu van de eerdere versies. De meest noodzakelijke programma's plaats ik op het bureaublad. Met mapopties één keer klikken inschakelen en je hebt het allerbeste startmenu ooit gemaakt. Overigens was Windows 3.11 for Workgroups misschien nog wel de beste Windows ooit. Zeer innovatief en makkelijk te benaderen om zelf te bepalen hoe Windows werkt. En ook daar plaatste je iconen op je werkblad om snel aan de slag te kunnen.

Het Windows 10 menu is prima. Ik vind echter linux met de grafische schil Cinnamon (Mint) het prettigst werken, vooral na installatie van het "Configurable Menu". Het Configurable Menu is al ingedeeld met categorieën en je kunt er zelf nog heel veel instellingen aanpassen. Binnen elke categorie staan de apps in volgorde van alfabet. De alfabetische indeling van Alle apps, zoals bij Windows, vind ik minder zinvol. Een prachtig dock is toe te voegen met Cairo, zodat de linux PC veel op een OS X gaat lijken.

Op een andere laptop gebruik ik in dualboot windows 7 home premium (alleen voor Adobe) en Linux Mint 17 voor de rest. Inderdaad is de Cinnamon versie daarvan erg aangenaam om gebruiken. Voeg daar bij gelegenheid om te proberen maar eens het Cairo Dock aan toe, dan wordt het helemaal mooi!

ik vind het menu van mint prima

Snelkoppelingen voor de meestgebruikte programma's op de taakbalk. de minder gebruikte via het startmenu. Bevalt me prima zo. i g v kleine icoontjes kun je er heel veel op de werkbalk kwijt.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
_uid-korea