Probeer Firefox OS voor smartphones gratis uit in je browser

Mozilla (maker van Firefox en Thunderbird) is al een tijdje bezig met de ontwikkeling van zijn eigen besturingssysteem voor smartphones. Firefox OS, zoals het heet, zal begin 2013 voor het eerst moeten verschijnen in Zuid-Amerika en de concurrentie aangaan met goedkope smartphones met Symbian en Android.

Vorige week heeft Mozilla een add-on voor browser Firefox vrijgegeven waarmee je Firefox OS kunt uitproberen. Je installeert de Firefox OS Simulator extensie in Firefox (andere browsers werkt niet) en gaat naar Firefox-knop | Webontwikkelaar | Firefox OS Simulator. Op de pagina waar je komt zet je de simulator aan door in het menu links 'Stopped' om te zetten in 'Running'.


Firefox OS draait in de simulator (klik voor groter)

De Firefox OS Simulator start nu in een klein venster en je kunt nu zien hoe Firefox OS (wat dus een compleet mobiel besturingssysteem is zoals iOS en Android) in grote lijnen werkt op een smartphone.

Je kunt veel apps uitproberen (bellen lukt natuurlijk niet met de simulator), zoals de Firefox browser, Messages, Contacts, Gallery, E-Mail, Calendar, Calculator, Video, Music en veel meer. Ook is er een Market Place van waaruit je apps kunt installeren.

Je kunt wisselen van scherm door je linkermuisknop ingedrukt te houden en het scherm weg te vegen naar een volgend scherm met apps (het oranje balkje bovenaan geeft aan waar je bent). En je kunt altijd terug naar het startvenster door de Home-knop helemaal beneden (huisje) aan te klikken. Zo kun je zien hoe telefoons met Firefox OS eruit zien en gaan werken. Bedenk dat dit natuurlijk een demo is waar veel fouten in zitten en waarin nog lang niet alles werkt. Het geeft echter wel een aardige indruk van waar Firefox Phones toe in staat zullen zijn.

Wat ons betreft ziet Firefox OS er veelbelovend uit. Er zal nog veel werk verricht moeten worden aan Mozilla's mobiele besturingssysteem, maar de eerste stappen zijn gezet. En het is prettig dat de keuze in smartphone-land steeds groter wordt. Naast iPhone, Android, Windows Phone en BlackBerry straks dus ook Firefox Phones.

Installeer Firefox OS Simulator add-on voor Firefox
(kies je besturingssysteem en download en installeer de extensie - meer dan 90 MB)

Wat is jouw eerste indruk van Firefox OS? Zou je een Firefox Phone gaan kopen? Laat het weten in de reacties hieronder!

Deel dit artikel: 

Reacties

Inmiddels heb ik nu ongeveer een maand de ZTE Open C Firefox phone.
Ik heb deze via internet in Frankrijk besteld voor ongeveer 60,- euro plus 20,- euro verschepingskosten.
Het bellen,versturen van sms,mailen alsmede het browsen op internet werkt perfect. Daar is de telefoon snel genoeg voor.
Als "vervanger"van WhatssApp hebben ze OpenWapp gebouw die verbinding maakt met de server van WhatssApp. Als minpuntje kun je geen gesproken boodschap versturen. De goede vervanger van WhatssApp is Telegram die perfect werkt ! Helaas zijn er teveel apps die werken alszijnde webversie, zodat je geen notificatie van twitter en Facebook krijgt. Dat is dus jammer.
Verder is de camera niet van hoogstaande kwaliteit.
Al met al genomen ben ik redelijk tevreden. Zeker als er meer goede vergelijkbare apps gebouwd worden van Android.

Meanwhile I have about a month now the ZTE Open C Firefox phone .
I ordered it over the internet in France for about 60 , - Euro plus 20 , - Euro shipping costs.
The call, send SMS , email and browsing the Internet works perfectly. Since the phone is fast enough.
If "replacement" of WhatssApp they OpenWapp building that connects to the server WhatssApp . As a downside , you can not send a voice message . Good replacement for WhatssApp Telegram is working perfectly ! Unfortunately there are too many apps that board as web version , so you get no notification from twitter and Facebook. That is unfortunate.
Furthermore, the camera is not of high quality.
Already taken in all I'm pretty happy . Especially when there are more good comparable apps are built of Android.

Oeps,werkt wel nadat ik de uitleg van jullie heb opgevolgd:)

Dank je gratissoftwaresite,echt leuk!!!

Jammer,werkt voor geen meter!!

Werkt niet in Pale Moon............

er staat: "Je installeert de Firefox OS Simulator extensie in Firefox (andere browsers werkt niet)". Misschien ... heel misschien is Pale Moon zo'n andere browser.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
_ongarije