Populairste zoekopdrachten in 2014 (wat blijven we lui) en de populairste tech gadgets

Gisteren heeft Google de lijstjes bekendgemaakt van de populairste zoekopdrachten in 2014. In Nederland zochten we het meest naar de volgende woorden.

Top tien zoektermen Google in Nederland in 2014 en 2013

  2014 2013
1 Facebook Facebook
2 YouTube Marktplaats
3 Google YouTube
4 Marktplaats Hotmail
5 Hotmail Google
6 Telegraaf Buienradar
7 Buienradar Telegraaf
8 ING ING
9 Gmail Nu.nl
10 Rabobank Rabobank

Wat natuurlijk gelijk opvalt is dat dit meer een lijstje is van de populairste websites. Ofwel: we zijn te lui om een volledig adres van een website in te typen in de adresbalk en doen het dan maar via Google. Zoeken met Google naar het trefwoord Google gaat ons echter boven de pet...

In vergelijking met vorig jaar zijn de populairste zoektermen bijna hetzelfde gebleven. Alleen Nu.nl is ingeruild voor Gmail. Facebook blijft het populairst en YouTube en Google stijgen ten koste van Hotmail en Marktplaats. Verder nog twee banken, een krant en regenvoorspellingen.

Interessanter is het volgende lijstje met de top tien van snelst stijgende zoektermen in de Verenigde Staten in de categorie Tech Gadgets (helaas geeft Google dit jaar geen lijstje voor Nederland meer in de categorie Technologie).  Dit geeft dus de trends in de technologische producten over het afgelopen jaar aan, nieuwe apparaten die snel populair werden.

Snelste stijgers zoektermen in categorie Tech Gadgets bij Google in 2014 (trends)

1 iPhone 6
2 Samsung Galaxy S5
3 Nexus 6
4 Apple Watch
5 Chromecast
6 Xbox One
7 Samsung Galaxy Note 4
8 LG G3
9 Moto 360
10 Surface Pro 3

In de top tien staan zes telefoons en de iPhone 6 was toch de meestgezochte smartphone van 2014 - waarmee het won van een legertje aan Android-telefoons en ook de eerste plaats in de top tien opeiste. Ook de nog niet eens uitgekomen smartwatch van Apple wekte veel interesse. En Chromecast van Google, waarmee je video kunt streamen naar je tv, kreeg veel belangstelling. Verder doet Microsoft het aardig met de Xbox One en - verrassend wat ons betreft - de Surface Pro 3.

Deel dit artikel: 

Reacties

Die mensen hebben schijnbaar ook nog nooit van bladwijzers gehoord. Wel zo'n handige functie, die iedere browser biedt.

Er zijn hele volksstammen die niet eens weten dat ze iets in een adresbalk kunnen typen. Ik krijg er op mijn werk minimaal 2 per dag aan de telefoon. Voor die mensen is Google het internet en het internet heet Google. Die typen dus echt alles (letterlijk) in Google en vandaar dus die fantastische zoektermen lijst. Ik heb ze dus echt aan de lijn gehad die op Google zochten naar Google en op die manier naar Google.nl gingen en dan hun zoekterm intypten. Mijn vader (80 jaar) begrijpt ook niet wat een adresbalk is en doet hetzelfde op startpagina.nl.
Ik denk dat er hele volksstammen zijn die dit doen, als ik de gebruikers van mijn werk als een gemiddelde neem. En nee, die mensen zijn niet dom of leven onder een steen, dat zijn psychologen, psychiaters, doktoren en verpleegkundigen, allemaal mensen met een middelbare of hogere opleiding.
Sterker nog, ik heb een paar maanden geleden een Arts in opleiding gehad die niet wist hoe ze met Word om moest gaan. En die hebben dus al 8 jaar studie achter de rug, op hoog niveau..... Die deed al haar werk voor haar studie nog op een typemachine of handgeschreven. Ik weet dat bijna niemand dit zal geloven maar ik zweer dat het waar was. Als ze iets moest doen via de computer (inloggen op school o.i.d.) deed haar vriend dat, ze had geen idee hoe ze met een computer om moest gaan. Ze was nog geen 27 jaar. Daar zijn er nog veel van en die zorgen voor dat lijstje wat we nu zien.

Via Google zoeken naar Google zal het zoeken zijn naar informatie over het bedrijf zelf in plaats van zoek naar de website... Tenminste dat mag ik hopen...

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
Controlevraag tegen spam
denem_rken