Opera 60 met nieuw ontwerp en cryptowallet 'klaar voor Web 3.0'

Opera is de op vier na (Internet Explorer/Edge, Google Chrome, Firefox en Safari) meestgebruikte browser. De van oorsprong Noorse browser is halverwege 2016 in Chinese handen gekomen (maar het hoofdkantoor zit nog wel altijd in Oslo).

Opera 60 is gisteren verschenen. Opera 59 is geheel overgeslagen, dus we gaan van 58 direct naar 60. Waarschijnlijk omdat de makers deze versie presenteren als de eerste browser die klaar is voor 'Web 3.0: the web of the future'.

In de aankondiging van Opera 60 volgt dan een - ons inziens - nogal wollig verhaal over de overgang van Web 2.0 (het sociale web dat we nu hebben) naar Web 3.0 dat volgens Opera gebouwd zal zijn rond Cryptovaluta (Bitcoins en dergelijke) en Blockchain (een decentraal systeem om gegevens vast te leggen die - ook zonder centrale autoriteit - niet vervalst kunnen worden).

Opera 60 is klaar voor Web 3.0 omdat het nu een geïntegreerde Crypto Wallet heeft waarin je je Bitcoins en andere cryptovaluta kunt opslaan. En deze kun je vervolgens synchroniseren met je wallet in Opera voor Android. Ook kun je je identificeren met de Crypto Wallet door middel van blockchain technologie.

De Crypto Wallet lijkt ons een functie die momenteel nog maar voor een kleine groep gebruikers interessant is (maar wellicht nuttig als cryptovaluta meer voor online betalingen gebruikt gaan worden of blockchain voor identificatie).

Ook het uiterlijk van Opera 60 is vernieuwd: na het opstarten kun je kiezen voor een licht of donker thema dat wat minimalistischer is. Zo zijn alle lijntjes tussen de elementen van de Opera-interface verdwenen. Dus bijvoorbeeld geen lijntjes meer tussen de menubalk, zijbalk en adresbalk. Zoals de Opera-makers zeggen:

We’ve removed dividing lines between sections so you can browse without borders and unhindered by unnecessary distractions.


Een plaatje dan maar (klik voor groter):

Verder zie je aan het einde van de adresbalk de knop om schermafbeeldingen te maken en links daarachter een knop voor snelle instellingen.

Na het opstarten wordt verder benadrukt dat Opera een Ad Blocker heeft en ingebouwde VPN. Ook de Crypto Wallet kun je hier desgewenst aanzetten. En WhatsApp Web en Facebook Messenger zijn al enige tijd geïntegreerd in de zijbalk.

Opera 60 heeft als fundament Chromium 73, waardoor alle beveiligingslekken die de afgelopen tijd in Chrome dichtgeplakt zijn eveneens in Opera zijn gerepareerd. En veel fouten en crashes worden verholpen in deze uitgave.

Laat in de reacties hieronder weten wat jij vindt van Opera 60 voor Web 3.0!

Opera is te downloaden voor Window, macOS en Linux. Je kunt ook updaten vanuit de browser zelf.

Reacties

Gisteren kreeg ik de melding binnen van Opera v60.0 en heb hem direct geüpdatet.
Hij is inderdaad weer een stuk beter geworden, alleen spijtig dat de tegels van de Speed Dial zo klein zijn geworden, op een groot scherm zijn ze nogal moeilijk te bekijken.

Ik zal er waarschijnlijk even moeten aan wennen maar een mogelijkheid om ze toch iets groter te kunnen maken zou handig zijn.
Voor de rest ziet Opera er weer gelikter uit, zeker met dat donkere zwarte thema dat ik steeds gebruik, zachter voor mijn ogen.

Bitcoins, dat is niet aan mij besteed, ik geloof nog steeds dat dit vroeg of laat een luchtbel gaat zijn dat catastrofaal uit elkaar zal spatten.
Ik hou het bij mijn veilige Euro's.

Precies, Writer. Mijn gedachten! Ik heb, overigens, gemerkt dat het een heel eind scheelt, als je de speed dial tegels achtergrond zwart in vinkt bij de instellingen. Inderdaad veel rustiger voor de ogen. Maar de grotere tegels vond ik ook beter, grafisch gezien. Die mening deel ik volledig.

Beste Writer,
Als u de tegels als startpagina heeft , Open Opera klik links bovenaan op menu en dan op zoom + , de tegels worden groter , zoals u wilt .

WAT een snelheid, zeg! Opera 60 is weer een sterke verbetering, ten opzichte van de voorgaande al zo fantastische versies. Alleen die crypto munten, daar doe ik niet aan. Geloof er absoluut niet in! Nee! Ik houd het maar bij mijn Eurie´s.

De opmaak is ff wennen. Beetje kleiner uitgevoerd, maar komt vanzelf wel. Is allemaal wat strakker, qua layout geworden. Echter; snelheid en toegankelijkheid weer sterk verbeterd. Die Chinezen weten er raad mee! De Noren hebben ´t nakijken.

Slimme jongens die nu achter Opera zitten. Telkens denk je dat ze nu wel het maximale eruit geperst hebben... Firefox krijgt meer en meer klop! Ook hiermee gaan de Chinezen de markt ´´veroveren´´, als ze niet oppassen. Maar in dit geval juich ik het toe!

Even nog. Ahh!!! Heb de achtergrond in zwart veranderd. Vind ik persoonlijk toch rustiger en mooier. Net even gekeken bij ´´eenvoudige instellingen´´. Mooi zo!!!

Ik gebruik Opera ook alweer aantal jaren naar tevredenheid

Ik gebruik ook zelden een andere browser. Wel af en toe Firefox of Brave. Firefox ondersteund bijvoorbeeld sommige webpaginafuncties, gebruikmakend van Javascript, die Opera niet kan weergeven.

Oef:-( ondersteunt met een t natuurlijk!

Het was een topbrowser en wordt alleen maar beter. Gebruik hem al jaren!

Misschien een wollig verhaal maar de browser gaat van kracht tot kracht. Wissel om de dag of 2 dagen van browser, maar dan is het toch echt wel weer tijd voor de browser der browsers. Wat een schitterende, rustige layout en wat een snelheid. Het is vreemd, maar ik heb het idee dat de Chinezen Opera naar een nog hoger niveau brengen dan de bedenkers en ontwikkelaars van deze kolos.

Reageer

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <br> <br /> <i> <b> <p>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • <img> elements are lazy-loaded.
Controlevraag tegen spam
zuid-kor_a