Opera 47 is update met kleine verbeteringen

Opera is de op vier na (Internet Explorer/Edge, Google Chrome, Firefox en Safari) meestgebruikte browser. De van oorsprong Noorse browser is halverwege 2016 in Chinese handen gekomen.

Opera 47 is gisteren uitgebracht. Deze versie van de browser is na een kortere ontwikkel-cyclus dan de gebruikelijke zes weken verschenen en heeft dus ook minder nieuwe functionaliteit. Het is voornamelijk een onderhoudsupdate die nog wat plooien gladstrijkt en kleine verbeteringen kent.

Zo kun je nu al je bladwijzers exporteren naar één html-bestand. Verder wordt de nieuws-feed regelmatiger ververst, is de lijst met onlangs gesloten tabbladen (die je weer kunt heropenen) langer en worden video's soepeler - zonder horten en stoten en flikkeringen - afgespeeld. Ook zijn kleine verbeteringen aan het uiterlijk van Opera doorgevoerd.

Ten slotte is Opera 47 gebaseerd op Chromium 60, waardoor alle beveiligingslekken die de afgelopen tijd in Chrome dichtgeplakt zijn ook in Opera zijn verholpen. Opera 47 is niet spectaculair, maar wel een nuttige update met kleine verbeteringen.

Opera is te downloaden voor Window, macOS en Linux. Je kunt ook updaten vanuit de browser zelf. Het mailprogramma van Opera is tegenwoordig losgekoppeld en apart te downloaden.

Bron: 
Tags: 
Deel dit artikel: 

Reacties

De op 4 na gebruikte browser... Onbegrijpelijk dat dit 'monument' onder Edge en Google gerangschikt staat.

Niet zo verwonderlijk, Edge is de standaard browser in Windows en Google Chrome de meest gebruikte ivm veiligheid en stabiliteit. Opera draait op dezelfde motor als Chrome, maar als het om veiligheidsredenen gaat zou ik voor Chrome kiezen. Het aantal malen gevonden veiligheidslekken in Chrome moet je juist heel positief zien, men zit er bovenop om deze browser veilig te houden. De vele berichten over de privacy is een ander verhaal, je kan Chrome heel goed privacygevoelige informatie minder goed aar Google laten doorstromen, instellingen veranderen en plug-ins gebruiken de je privacy garanderen. Overigens, wat weten we nu werkelijk van die gasten die Opera nu in handen hebben?

Ja; ik snap je redenatie, rr. Chrome is zeker ook niet slecht, net zo min als Firefox. Ik vind Opera, qua die diagrammen waarin je je favoriete sites onder kunt brengen, juist zo verdomd handig. (Meen dat Chrome dat ooit ook had, of nog immer heeft? Weet ik niet?

Jarenlang geen Google meer gebruikt. Ga het weer eens proberen, denk ik. Ben toch wel nieuwsgierig hoe het met hun ontwikkelingen staat. Dan weet ik het.) Over dat laatste zinnetje; ´´wat we nu werkelijk van die gasten weten die Opera nu in handen hebben?´´

Nouww; twee dingen sowieso. 1. Het zijn nu Aziaten geworden (Chinezen) en 2. Het zijn, merk ik in de praktijk, verdomd goeie browser ontwikkelaars om die oorspronkelijk Noorse opzet zo goed aan te pakken. Sneller te maken, etc. Sinds die overdracht zie en merk ik alleen maar structurele verbeteringen. Writer, een van de mensen die hier ook vaak post en zijn mening en ervaring ook over Opera deelt, merkt het ook. Dus veel vooruitgang.

Maar inderdaad; als het kennelijk zo is dat updates bij Opera wat laat komen en Opera daardoor iets kwetsbaarder zou kunnen zijn voor eventuele veiligheidslekken, dan is er nog wel een slag te staan in Azië. Maar dat die gasten op de goede weg zijn, is evident!

Bedankt voor je reactie, rr. Denk dat je wel een punt hebt.

Inderdaad, Opera voor de desktop wordt gelukkig nog steeds beter.
Zelf had ik ook wel wat angst van wat er ging worden van Opera sinds het was overgenomen door de Chinezen, maar dat valt tot hiertoe nog allemaal zeer goed mee.
Opera wordt er tot hiertoe nog steeds beter van.

Helaas kunnen we dat niet zeggen over Opera Mini voor Android, daar ligt de ontwikkeling precies grotendeels stil.
Heb ik altijd in het Nederlands kunnen downloaden of instellen maar het Nederlands zit er al niet meer bij sinds de laatste updates, wel 47 andere talen.

Veel sites werken niet of niet goed via Opera Mini, en bij een cookie vermelding is het in verschillende gevallen niet mogelijk om dat weg te klikken met als resultaat een niet werkende website.

Daarnaast, als je mogelijkheid kiest om in de startpagina het laatste nieuws te lezen, wordt er sinds kort om de zoveel items reclame toegevoegd om de een of andere nutteloze app te installeren, dat vind ik helemaal niet kunnen maar gelukkig kun je dat nieuws nog wel uitschakelen.

Met andere woorden, de desktopversie wordt steeds beter, helaas is de Android versie een heel ander verhaal geworden.
Daar zit ik eigenlijk te wachten op een Vivaldi versie, of hopelijk komt bij Opera Mini daar snel verandering in.

Het is onvoorstelbaar hoe de Chinezen nog zoveel uit deze browser weten te persen, qua stabiliteit, qua snelheid, etc. Opera lijkt nu nog sneller. Toch een klein detail; de ondersteuning van bepaalde sites, zoals marktplaats.nl, verloopt nog met een banner van m.p., dat deze site, als gezegd, problemen zou hebben met de ondersteuning van Opera?

Dat lees je dan op hun banner, dat steevast na het eerste bezoek op m.p. weer oppopt. Daarna, na weg klikken, blijft het weg, zolang de computer niet wordt afgesloten. Hier blijkt uit, volgens mij, dat bepaalde sites nog geen ondersteuning van Opera (kunnen of willen) geven en geen 100 % goede werking van hun site met Opera kunnen garanderen.

Overigens; als ik dat bannertje weg klik heb ik geen cent last en kan ik gewoon op marktplaats surfen, zonder enige storing. Dus waarom m.p. Opera niet wil of goed kan ondersteunen snap ik niet? Met Firefox, Edge en Google geen meldingen. Bij Opera wel?

Het dichten van veiligheidslekken gebeurt sneller in Google Chrome dan in Chromium of Opera. Google stopt enorm veel geld om hun browser veilig te houden, de andere browsers liften mee, en de broodnodige updates laten soms te lang op zich wachten. Zo komt Google vaak eerder met een update voor flash dat Adobe zelf.. zie verder m'n reactie op bezoekertje

Inmiddels is al weer een update naar versie 47.0.2631.55 verschenen.

Reageren

Plain text

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong>
  • Adressen van webpagina's en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
Controlevraag tegen spam
gri_kenland