Firefox PDF-lezer opent bestand met onbeveiligde verbinding

Vragensteller: 
Ida
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10
Toelichting op vraag: 

Als ik de PDF-lezer in Firefox gebruik en ik het PDF bestand open, dan krijg ik een melding bij het hangslotje. Door het hangslotje komt dan steeds een rode streep te staan, met de mededeling : onbeveiligde verbinding. Hoe kan ik dit oplossen, wat dat lijkt me niet echt veilig.
Bij de toepassingen staat dat Firefox de PDF bestanden mag openen en al mijn privacy en beveiligingsinstellingen staan hoog ingesteld. Bedankt alvast voor het meedenken.

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

afbeelding van redactie

Als het een pdf-bestand is op een website met een onbeveiligde http-verbinding dan zal Firefox dat openen. Net als dat websites met onbeveiligde http-verbindingen ook geopend kunnen worden.
Dit zegt overigens niet dat het pdf-bestand of de website zelf onveilig of schadelijk zijn maar dat de verbinding dat niet is (en anderen de gegevens die verstuurd worden zouden kunnen bekijken). Onbeveiligde verbinding begint met http, beveiligde verbinding met https.

In de Instellingen van Firefox onder Privacy & beveiliging kun je helemaal onderaan (naar beneden scrollen) onder Alleen HTTPS-modus nog wel inschakelen dat alleen websites met beveiligde verbindingen (https) openen en dat je anders een waarschuwing krijgt.

Maar zoals gezegd: websites met onbeveiligde http-verbindingen zijn niet per definitie schadelijk (meestal niet, alleen kan de verbinding afgeluisterd worden).

Hartelijk dank voor jullie reactie, redactie! Echter ook deze optie, alleen https heb ik altijd aanstaan en toch blijft het hangslotje met een rode streep erdoor staan. Dit is ook het geval bij het openen van een PDF bestand van bijvoorbeeld een instelling, die dus via een https beveiligde verbinding, gedownload en geopend is. Overigens gebruik ik ook uBlock Origin, Ghostery en ClearURLs. Ik hoop dat iemand nog een oplossing heeft, anders stap ik vermoedelijk over naar een andere PDF reader. Bedankt voor het meedenken.

afbeelding van redactie

Kun je een voorbeeld geven van een website-adres van zo'n pdf-bestand?

afbeelding van redactie

Ik geloof dat ik al zie wat je bedoelt. Als je een lokaal op je pc opgeslagen of gedownload pdf-bestand opent dan geeft Firefox dat hangslotje met rode streep aan. Dat geeft aan dat de verbinding niet beveiligd is en dat klopt ook want het bestand staat op je eigen pc en je hebt geen beveiligde verbinding met je eigen pc! Het slotje met rode streep erdoor betekent in dit geval dus niks eigenlijk. Het is gewoon een lokaal pdf bestand en daar heb je geen verbinding, laat staan een beveiligde verbinding voor nodig.

In dit geval kan Firefox dat slotje met rode streep dus beter weglaten. Maar je kunt prima Firefox als pdf-lezer gebruiken want dat is verder wel veilig.

Hartelijk dank voor jullie duidelijke en heldere uitleg, redactie! Ook een opluchting, want het voelde echt niet veilig, tijdens het downloaden en openen van bepaalde PDF bestanden.
Bedankt weer en tot een volgende keer !

Reageer