Naam D:-schijf wijzigen

Vragensteller: 
JD2
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10
Toelichting op vraag: 

Door een kennelijk ongelukkige handeling bij het verplaatsen en uitpakken van een .zip-bestand is de naam van mijn D:-schijf onbedoeld gewijzigd.
Nu wil ik de oude naam weer terug, maar bij alle pogingen daartoe krijg ik steeds de mededeling dat dat alleen als Administrator kan. Nu ben ik de enige gebruiker (lokaal) en daarmee tevens ook administrator. Hoe kan ik dan toch de naam weer terug wijzigen? NB: onbedoeld is dat dus wel gebeurd met mijn eigen (lokale) administrator-account ......

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

Het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat de naam van de D: schijf per ongeluk wordt gewijzigd, daar zijn toch wel een aantal handelingen voor nodig, die ook bevestigd moeten worden.
Dat is zo verdacht dat ik als ik jou was de virusscanner maar eens zou gebruiken.

Als ik de vraag hierboven goed heb gelezen, gaat het om de naam van de D: schijf. Die is eenvoudig weer aan te passen door met de rechtermuisknop in de Verkenner op de D: schijf te klikken en kiezen voor Naam wijzigen. Dit zou moeten werken. Gaat het om de schijfletter D: die is veranderd, lees dan de antwoorden hieronder.
MVG.

afbeelding van Cornelis

Hier kun je lezen hoe je de schijf weer zijn originele letter kunt geven:
https://computertotaal.nl...

Probleem is niet dat JD2 niet weet hoe een driveletter te veranderen, maar wel dat hij dan de melding krijgt dat het alleen als Administrator kan en die rechten zou hij moeten hebben als enige gebruiker.

afbeelding van Cornelis

Als je bent ingelogd als gebruiker/administrator dan is de UAC nog altijd actief. Deze verhindert sommige handelingen op de computer.
Dus óf UAC (tijdelijk) uitschakelen óf inloggen als administrator.

Met maar 1 account word je automatisch als administrator ingelogd!

afbeelding van Cornelis

Dan word je ingelogd als gebruiker met administrator rechten.
Als administrator inloggen iis toch wel even iets anders.

Akkoord, maar vertel er dan ook even bij dat dat via de opdrachtprompt gaat met net user administrator /active:yes.

Daar heeft vragensteller dan wat aan.

afbeelding van Albert

Raar dat een zip bestand de drive letter kan veranderen, nog vreemder dat jij het niet kunt.
Vraagje, heb je een eigen en originele versie van Windows ? Het kan zijn dat als je een (bedrijfs) installatie versie hebt je toch niet de rechten hebt op bepaalde acties uit te voeren.

Alles komt goed, en anders maar niet :-)

Probeer eens vanaf de opdrachtprompt diskmgmt.msc uit te voeren als administrator.

Ed W./Cornelis, mijn probleem is inderdaad het kennelijke feit dat ik als lokale, enige gebruiker onvoldoende administrator-rechten heb.
Ik vind mede gezien jullie berichten dat het mij toch een beetje te link is om hieraan te gaan sleutelen, want dit is één van de naweeën van een teruggezette systeem backup, waarvan de aanleiding hiervoor (het niet kunnen updaten van Win10 omdat er enkele belangrijke bestanden zouden ontbreken ....) overigens wel verholpen is. En het probleem van de naamwijziging van mijn D:-schijf is in feite niet meer dan (een beetje) irritant.
Toch bedankt voor jullie meedenken.

Graag gedaan. Maar waarom zo vlug opgeven?

Probeer het volgende eens: Windowstoets + X. Selecteer Schijfbeheer. Rechtsklik op de D: drive --> Eigenschappen. Probeer nu de naam de wijzigen. Lukt dat niet kies dan voor Beveiliging. Hier kan je alle rechten instellen voor je gebruikersaccounts. Selecteer  "Volledig beheer" en "Wijzigen".

Pas als dat niet lukt heb je een serieus probleem. Maar ik blijf er ook bij, dat het eigenlijk niet zou moeten kunnen dat door een zip bestand spontaan de naam van de D: drive is gewijzigd.

Ed, toch nog maar eens dit advies opgevolgd. Ik heb alle gebruikers(groepen) volledig beheer gegeven, maar toch kan ik de naam niet wijzigen.
Het gekke is evenwel dat in het Schijfbeheer de oude naam er nog steeds staat (en die kon ik in het Schijfbeheer ook 'gewoon' aanpassen, maar ook na opnieuw opstarten blijft in de Verkenner de verkeerde naam zichtbaar, en laat zich daar nog steeds niet aanpassen ('Administrator bevoegdheden nodig') .......

Vreemd en het is geen virus in het zipbestand, want ik neem toch aan dat je mijn alleerste advies van 18 januari hebt opgevolgd.
Ik zou het verder ook niet meer weten. Misschien toch maar het feit accepteren zoals je al van plan was.

windows is zeer beperkt  met beheer.
beter gebruik je een serieus programma als b.v. AOMEI Partition Assistant.
Mischien weten andere nog een alternatief.
ER zijn vaak probeer pakketten mogelijk voor 1 of 2 weken

of lees dit eens,
https://www.schoonepc.nl/...

Jaap

Jaap, bij jouw link naar Schoone PC stond een eenvoudige oplossing, nl. het bestandje autorun.inf verwijderen. Dit leek mij vrij onschuldig en heb dus maar eens gedaan; na opnieuw opstarten was de oude naam van mijn D-schijf meteen weer terug!!
Ik heb dat bestandje ook even geopend; dat bestaat uit een paar regels met in vrijwel elke regel de verkeerde naam. Overigens staat er nu (nog) geen vernieuwde versie van dit bestandje, dus waar dat voor nodig is begrijp ik niet, maar toch weer een ergernis minder.
Jaap, bedankt voor de oplossing, en ook alle anderen voor het meedenken.

Fijn dat het is opgelost. Compliment voor Jaap!

@JD2: even om iets duidelijk te krijgen: is het zip bestand gemaakt van oorspronkelijk een cd of dvd? Want dat verklaart alles natuurlijk.

nee, ik probeerde het Zip-bestand te verplaatsen van 'Downloads' naar D:\ en daar ook uit te pakken. Daarbij kwamen meldingen van mijn virusscanner dat een paar bestanden waren geblokkeerd en/of in quarantaine geplaatst. En dat heb ik vervolgens met enige moeite weer ongedaan kunnen maken. Mogelijk is daarbij iets misgegaan, en is dat bestandje autoruns.inf daarbij op de één of andere manier automatisch aangemaakt. NB: zo'n bestandje staat er nu (nog steeds) in .....

Autorun.inf is een bestand om een cd, dvd, diskette of usb usb stick automatisch taken te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld een programma te starten.
Een cd of dvd en andere drives met verwisselbare media hebben geen naam, dus kan autorun.inf er voor zorgen dat die drive een tijdelijke naam krijgt. Tijdelijk, omdat als je een ander medium gebruikt dan die naam getoond kan  worden. Dat is fijn, want dan kan je altijd zien wat er in de drive aanwezig is.
Als je dan van zo'n medium een zip bestand maakt, dan komt daar ook dat autorun.inf bestand in en die heb je met het uitpakken naar de D: drive dus in de root gezet, met als gevolg dat steeds als je dan die D: drive gebruikt de naam uit dat autorun.inf bestand verschijnt.
Dus dat zip bestand is hoogst waarschijnlijk oorspronkelijk afkomstig van een verwisselbaar medium zoals een cd of dvd. Wat ik dus zei: dit verklaart veel. 

Maar: je virusscanner is in actie gekomen en heeft bestanden geblokkeerd en/of in quarantaine gezet. Dat doet die dus niet voor niets! Wees voorzichtig.

ja, dat verklaart dus wat er bij mij onbedoeld gebeurd is. Had daar geen idee van ....
Ook voor deze verklaring bedankt.

ah, heb ik ook weer wat geleerd

Jaap

sorry, foutje. Laatste zin moet zijn:
NB: zo'n bestandje staat er nu (nog steeds) NIET in .....

afbeelding van Cornelis

@JD2

Dan zou ik het toch maar eens als administrator proberen:

- rechts klikken op Start, kiezen opdrachtprompt(administrator)

- typ (of kopieer en plak) net user administrator /active:yes
  voor één sessie administrator account activeren

- typ (of kopieer en plak) shutdown -L
 
Om uit te loggen (hoofdletter is alleen voor de duidelijkheid)

Nu kun je inloggen als administrator en schijfbeheer gebruiken om de drive-letter te wijzigen.

Cornelis,
mijn probleem is naar tevredenheid opgelost. Ik ga er dus niet nog een keer aan sleutelen ....

Reageer