Computer krijgt soms geen ip adres

Vragensteller: 
JvdStegen
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 11
Toelichting op vraag: 

Sinds de update naar Windows11 krijgt één van mijn computers regelmatig geen IP Adres meer toegewezen en kan dus niet op internet. Ik gebruik die computer alleen om muziek af te spelen met RoonLabs en die bedien ik dan weer met mijn tablet. En dat gaat dus niet zonder IP adres.
Het is compleet willekeurig, soms weken geen probleem, dan weer bijna elke dag. Ik moet dan alle computers en Wifi punten uitzetten, het hele Ziggo in de meterkast uitschakelen en alles een voor een weer opstarten dan werkt het weer een paar dagen. Het heeft jaren zonder problemen gewerkt.

Waar kan het aan liggen dat één computer soms heel willekeurig geen IP adres meer krijgt?

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

afbeelding van Postbus

Het probleem van Ziggo is, dat ze dynamische IP-adressen hebben. Daardoor kunnen ze meer klanten aannemen dan ze IP-adressen hebben, omdat niet iedereen tegelijk op internet zit...en dat verdient lekker extra.

Regionaal kan er op enig moment een tekort aan IP-adressen zijn, omdat te veel mensen online zijn en dan heb je gewoon pech. Ik had het zojuist ook: ik heb mijn PC 2x moeten herstarten om eindelijk een IP-adres te krijgen. Geduld is bij Ziggo soms een schone zaak.

Het kan gewoon ook zijn dat je netwerkkaart het aan begeven is. Ziggo geeft iedereen twee ip-adressen, een ipov4 en een ipv 6. Ik heb nog nooit gezien in het modem dat ik een ander ip adres toebedeeld kreeg. In het modem staat het ipv6 adres standaard niet actief.

Ik heb op alle computers (6 stuks) thuis een intern en extern IP adres, het extern IP adres is op alle computers gelijk, het intern IP adres is bij alle computers verschillend. De betreffende computer is nog geen 2 jaar oud, netwerkkaart zit op het moederbord. Ik heb nog nooit een defecte netwerkkaart gehad vanaf 1994. Het is dus alleen deze ene computer die heel willekeurig helemaal geen IP adres krijgt zowel intern als extern. Als ik het hele netwerk, alle computers en wifi punten en het modem in de meterkast uitschakel en weer inschakel werkt het meestal weer. De dan toegewezen IP adressen intern zowel extern zijn dan weer hetzelfde als altijd. Het gebeurd dus maar bij 1 van de 6 computers vanaf dat deze is overgegaan naar Windows 11, en het gebeurd dus heel willekeurig.

Lijkt me duidelijk dat het probleem bij die ene computer is te vinden. Nu levert Windows 11 wel eens problemen op wat betreft het netwerk.
Probeer eens of er een oplossing bij zit: https://www.pc-tips.info/...

Ik heb weer eens nieuwe Realtek netwerk drivers geïnstalleerd, eens kijken of het nu beter gaat.

Dit werkt dus ook niet, ik krijg nu helemaal geen IP adres meer wat ik ook doe, alle computers werken behalve deze. De netwerkkaart is niet kapot want ik kan WEL de gedeelde mappen op de andere computers benaderen. Ik krijg gewoon op die ene computer wat ik ook doe geen IP adres meer.
Ik ga nog eens proberen een back-up van 2 weken geleden terug zetten.

Probeer eens in Windows de optie "Netwerk opnieuw instellen". Dat wil nog wel eens helpen.

Edit: wat ik vreemd vind, is dat je wel de andere computers kan benaderen. Dat betekent dus dat deze computer een IP adres moet hebben, want anders zou die in het locale netwerk niet te vinden zijn en geen verbinding hebben met je andere computers.

Ik kan de computer niet bereiken of overnemen met een VNC programma, maar de gedeelde mappen van die computer kan ik wel op de andere computers binnen het thuisnetwerk benaderen.

Dan krijgt die computer dus wel een ip adres toegewezen, want anders is hij niet door de andere computers benaderbaar.
Ligt dus ook om dezelfde reden niet aan je switch, want als er 1 poort defect is dan "bestaat" de daarop aangesloten computer niet eens voor de andere computers.
Ik heb je op 4 december een link gegeven. Heb je alle stappen daarin doorlopen? Wat voor meldingen krijg je in de probleemoplosser?
 

Je leest niet goed, ik zeg hij is met een VNC programma niet te benaderen of over te nemen, maar ik kan wel de gedeelde mappen binnen het thuisnetwerk gewoon bereiken, dus ZONDER IP adres! Maar de computer kan ik dus NIET overnemen met mijn VNC software omdat er géén IP adres is.

Ja hoor, ik lees wel goed, maar jij begrijpt mijn reactie niet. En of ik nu wel of niet goed lees, ik probeer je wel te helpen om tot een oplossing te komen.
Ik heb je daarom een link met oplossingsmogelijkheden gegeven en je een aantal vragen gesteld, maar daar reageer je verder totaal niet op en zo komen we niet verder.

Ik wens je veel succes met de oplossing van je probleem.

Sorry, het was niet de bedoeling dat je boos werd.
Het probleem is inmiddels opgelost, de switch die ertussen zat is blijkbaar defect, ik heb de computer nu rechtstreeks op de router aangesloten en nu werkt het al een paar dagen wel goed.

Het is oké. Fijn dat het probleem is opgelost.

Ik heb het hele netwerk losgekoppeld en weer opnieuw aangesloten en het probleem lijkt te komen van een switch die ertussen zit. Ik heb deze nu overgeslagen en een rechtstreekse kabel aangesloten van de router naar die computer en dan werkt het wel (tot nu toe). Vreemd is dat alle andere computers op die switch wel werken. Misschien dat één poort het heeft begeven van die switch, de netwerkkabel kabel zit nu dus rechtstreeks van die computer naar de router en tot nu toe werkt het weer.

Dat valt eenvoudig te testen door een andere computer op de verdachte poort aan te sluiten. Als die dan dezelfde problemen vertoont ligt het inderdaad  aan de switch.
Is het een managed switch?

Reageer