Schijf c en bestanden verwijderen

Vragensteller: 
egje
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
windows 10
Toelichting op vraag: 

hier nu de vraag waarom ik wilde inloggen .

ik heb 2 schijven een ssd 120 gb c schijf  waar windows op staat en een 500 hd d schijf wat mijn opslag is .

als ik van de d schijf wat delete komt het eeret in de prullen bak en die kan ik dan legen , maar als het dan eerst naar de prullen bak gaat , word het dan ook eerst voor verwijdering op de c schijf gezet ?

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

afbeelding van redactie

Allereerst: je hoeft niet in te loggen om een vraag te stellen! Iedereen kan nog altijd zonder registratie een vraag stellen.

Dan je vraag. Ik weet het niet zeker, maar bestanden die worden verwijderd ([aanvulling:] uit de prullenbak) worden aangemerkt als ruimte op de schijf die overschrijfbaar is. De plek op de schijf wordt niet gelijk vrijgemaakt. Het lijkt me dat het bestand daarom gewoon op zijn plek blijft en niet voor verwijdering naar een andere partitie wordt versleept.

Maar misschien weten anderen dat beter en willen die uitleg geven.

Net zoals bij een externe HDD( via Usb aansluiting) blijven de verwijderde bestanden op dezelfde schijf staan.
Zoals door de redactie aangegeven : bij het leegmaken van de prullenbak , is die ruimte
overschrijfbaar .

afbeelding van Postbus

Een bestand wordt bij verwijderen verplaatst naar de prullenbak op dezelfde harde schijf/SSD. De oorspronkelijke plaats van het bestand kan worden overschreven.

Wanneer een bestand in de prullenbak wordt gezet, dan wordt niet het hele bestand daar ingeplaatst, maar alleen de verwijzing naar dat bestand.
De ruimte op de schijf wordt niet vrijgegeven voor overschrijving. Zodoende kan het verwijderde bestand nog worden hersteld als verwijderen niet echt de bedoeling was.
Pas wanneer de prullenbak wordt geleegd, wordt de ruimte die het oorspronkelijke bestand op de schijf had, vrijgegeven en kan met andere gegevens worden overschreven. Eenmaal overschreven kan het bestand niet worden hersteld.

Samengevat: een bestand wordt dus niet verplaatst naar de prullenbak, alleen de verwijzing naar dat bestand wordt in de prullenbak gezet..

afbeelding van Postbus

In de  Help-functie van Windows 7 staat dit te lezen: "

Bestanden herstellen vanuit de Prullenbak

Wanneer u een bestand van uw computer verwijdert, wordt het eigenlijk gewoon naar de Prullenbak verplaatst waar het tijdelijk wordt opgeslagen totdat de Prullenbak wordt geleegd. Hierdoor hebt u de mogelijkheid per ongeluk verwijderde bestanden te herstellen en ze op de oorspronkelijke locatie terug te zetten."

Conclusie: de waarheid blijkt in het midden te liggen: het bestand wordt verplaatst naar de prullenbak, maar de oorspronkelijke locatie van het bestand blijft gereserveerd.

Via "Eigenschappen" van Prullenbak (rechtslikken op Prullenbak) kan de grootte van de Prullenbak worden ingesteld voor alle schijven en is standaard al vrij groot, hetwelk voor alleen enkele verwijzingen niet nodig zou zijn.

Even een proef: maak van een groot bestand (bijvoorbeeld  Windows11.iso -ruim 4Gb-) een kopie. Het schrijven duurt bij mij op een SSD 39 sec.
Verplaats deze kopie naar de prullenbak. Als het letterlijk zou worden verplaatst, dan duurt deze handeling meer dan 39 sec. : het opnieuw schrijven naar de prullenbak + het wissen op de bestaande locatie.
De handeling duurt echter maar een fractie van die tijd.
Conclusie is dus, dat niet het bestand is verplaatst maar alleen de verwijzing.
Dat de handleiding van Windows 7 hier iets anders over zegt is om het simpel te houden voor de wat mindere computernerds onder ons.

Edit:
nog even gegoogeld: https://dut.digitalentert...

afbeelding van Postbus

Tja, die proef lijkt mij duidelijk, Ed W. We zullen de toelichting van Microsoft dus met een flinke korrel zout moeten nemen, maar dat past wel bij hen... Het is eigenaardig, dat er nauwelijks iets te vinden is over deze materie.

Afijn, onze pogingen om de waarheid te achterhalen, heeft Egje in ieder geval geholpen, zoals hij heeft bevestigd.

Edit:
Toch blijf ik twijfels houden. Ik heb in het verleden, toen nog werkend met Windows 7, een keer een groot bestand niet naar de prullenbak kunnen verplaatsen, omdat de prullenbak te klein was, aldus de melding. Door de prullenbak te vergroten, lukte het daarna wel. Dat duidt dus niet op alleen een verwijzing.

Mogelijk heeft Microsoft in latere Windows-versies het systeem veranderd: van verplaatsen naar de prullenbak in nu alleen een verwijzing naar de prullenbak, want dat legt minder beslag op de ruimte op de harde schijf/SSD.

dank allen voor de antwoorden , ik heb inderdaad een test gedaan en het komt niet op de c schijf te staan

Als je Shift+Del (dus shift ingedrukt houden als je delete) dan gaat het bestand niet eerst naar de prullenbak en wordt direct definitief verwijderd. Bij grote bestanden gaat verwijderen zo veel sneller.

Reageer