Ik heb nog nooit een backup kunnen maken van Windows 10. Hoe kan dat?

Vragensteller: 
Lize
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10
Toelichting op vraag: 

Als ik een backup maak via Configuratiescherm, dan blijft die na 97 % hangen. Een aangeschafte backup software krijgt het ook niet voor elkaar.Dat is een groot probleem. Bij de laatste onderdelenupdate van Windows crashte de PC en het kostte me vele uren om hem weer aan de gang te krijgen. Vraag maar niet hoe, want dat weet ik niet meer. Ik had de PC juist enkele dagen eeerder naar fabrieksinstellingen teruggezet voor een frisse start.

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

Heb je Macrium Reflect geprobeerd? Werk bij mij al jaren als een tierelier.

Ik ga het proberen. Alvast bedankt.

Voor een backup van Windows heb je een backup programma nodig, dat in staat is ook geopende bestanden te backuppen.
Ik weet niet of Macrium Reflect dat kan. Lukt het niet dan kan je met dit programma wellicht een kloon van drive C: maken, dan lukt het wel.

Edit: even nagekeken: met Macrium Reflect heb je de optie om Windows te backuppen! Goede tip geweest van Anoniem!

Heel hartelijk bedankt voor uw hulp. Voor het eerst kon ik een fatsoenlijke Backup maken met Macrium. Pak van mijn (virtuele) hart.
Weet u soms ook waarom ik de onderdelenupdate van Windows niet geïnstalleerd krijg? Ik heb alle apparaten losgekoppeld, Windows fabrieksinstellingen geïnstalleerd en nog lukt het niet. Hartelijke groet, Lize

Moeilijk om dat op afstand te zeggen. Maar als ik in je vraag lees, dat je Windows naar fabrieksinstellingen hebt gezet en dat een backup op 97% blijft hangen en een update niet lukt, dan denk ik aan:
- of een beschadigd bestand
- of een defecte harddisk
- of een virusscanner die dwarsligt. Maar ik neem aan dat je Windows Defender gebruikt? Dan zal het niet de virusscanner zijn.

Je zou een schone installatie van Windows kunnen uitvoeren: Windows 10 op een USB stick zetten en de computer opstarten van deze stick. Alle partities weggooien, nieuwe partitie maken en dan Windows installeren.

Dank je wel, Ed.
Dat heb ik allemaal gedaan, behalve partities weggooien. Ik ga uitvogelen hoe dat moet. Groet, Lize

Plus alle apparaten verwijderd (opslag, printer, enz)

Inmiddels heb ik wel een perfecte ImageBackup met macrium, dus dan zal toch de harddisk niet stuk zijn? Is het dan de bedoeling dat Windows op een ander deel van de harddisk geïnstalleerd wordt? Ik ben maar een amateurtje hoor.

Als je een installatie vanaf een USB stick doet, dan kom je op een gegeven moment bij een scherm waarop alle partities vermeld staan. Je kan dan een partitie selecteren en op "Verwijderen" klikken. Doe dat met alle partities die je ziet totdat allen weg is. Selecteer dan "Nieuw". Je kan nu de grootte van de partitie zelf instellen. Heb je een grote harddisk dan kan je twee partities maken (1 voor Windows en 1 voor data), heb je niet zo'n grote dan maak je 1 partitie. Verder laat je het aan Windows over: die maakt een extra kleine systeem partitie en alle partities worden geformatteerd.

Dat je een perfecte backup hebt zegt niet zoveel, want sommige backup programma (waarschijnlijk dus ook Macrium Reflect) slaan defecte sectoren op een disk over. Dan mis je wel de bestanden van die defecte sectoren, maar je hebt van de rest wel een backup. Bij backup programma's die op tilt slaan op zo'n defecte sector heb je helemaal niets, zoals je als hebt ervaren.
Bij een schone installatie worden bij het formatteren die slechte sectoren op een disk uitgeschakeld en dan heb je er geen last meer van. Gaat helemaal automatisch, daar hoef je zelf niets aan te doen.
Veel succes en na verloop van tijd worden amateurtjes van zelf ervaren computeraars.

O ja: dat opstarten vanaf USB: vaak moet je dat eerst in het bios aangeven of met een toets (kan je op het opstartscherm zien welke: F2, F12, Del of zoiets) eenmalig selecteren. Die toets moet je wel indrukken -soms een paar keer- voordat de computer verder opstart.

Dan mis je wel de bestanden van die defecte sectoren,
Valt wel mee, want als er een deel van de hd defect is ben je die nu ook al kwijt.
Alleen weet je dan pas welke.
Als macrium bestanden weglaat kun je dat zien door het backupbestand te koppelen, het krijgt dan een driveletter, dan kun het zien als een Hd.
Dubbeklik op het backupbestand (ik gebruik Total commander, geen verkenner)

Ik gebruik Macrium al jaren en nog nooit een fout.
Ik houd de c: schijf klein en als ik iets nieuws wil maak ik eerst even een backup, dat is echt snel gebeurt.
Terugzetten 10 minuten of minder. DATA wel op een andere partitie.

Jaap

@Jaap:

"Valt wel mee, want als er een deel van de hd defect is ben je die nu ook al kwijt."
Uiteraard, maar dat je ze kwijt bent valt dus niet mee.

Het punt is dat je dan bij bepaalde backup programma's helemaal geen backup hebt omdat die niet voorbij de defecte sector komen, terwijl andere backup programma's zoals Macrium Reflect na die defecte sector verder gaan en je toch een backup hebt van de goede sectoren met alles wat daar op staat.
Dat je naderhand kan uitzoeken welke bestanden ontbreken is erg fijn, maar als je van die ontbrekende bestanden geen goede backup  hebt dan schiet je met die kennis niets op.
En hopen dat er een goede log is welke bestanden niet zijn gebackupt, want anders wordt het wel erg veel zoekwerk.

Ik bedoel te zeggen dat er niets veranderd als je nu een backup maakt want wat weg is is weg.
Heb je trouwens helemaal geen kopien van je bestanden die kennelijk belangrijk voor je zijn?

Er zijn nog mogelijkheden, Kopieer gewoon alle bestanden:
Dat kan evengoed lukken ook al zitten er beschadigde tussen, anders meld de pc dat niet alles gaat.
Daarna vergelijk je de bestandenlijst en zie je wat er eventueel mist.
Je weet dan in ieder geval welke weg zijn.
Die zoek je op en kijkt of je er nog iets van kan maken.
ook  bestanden kun je editen in een teksteditor en mogelijk de tekst zien.

Maak zowieso een backup VOOR het nog erger wordt, niet boos zitten zijn maar aktie.
een nieuwe hd aanschaffen?
Maak voortaan ALtijd kopien van wat je belangrijk vind.

Dat je naderhand kan uitzoeken welke bestanden ontbreken is erg fijn, maar als je van die ontbrekende bestanden geen goede backup ......etc..................
Dat klinkt een beetje boos maar heb je zelf veroorzaakt.

Jaap

Hallo Jaap, bedankt voor je antwoord. Ik heb alle kostbare bestanden op de harde schijf van mijn oude Vista staan en kan ze zo installeren. Na de crash heb ik ook alles weer terug en het loopt allemaal als een zonnetje. Alleen de onderdelenupdate wil zich niet installeren. Dus ik geloof nu ook dat de harde schijf beschadigd is en laat het verder zo. Wel een spaarrekening geopend voor nieuwe PC. Moet lukiken over een jaartje. Heel erg bedankt voor je steun.

Nog een opmerking is je schijf niet te vol?
Dat kan ook onbegrijpelijke fouten veroorzaken zoals niet updaten. Succes

Neen, dat denk ik niet. Maar ik kan wel even kijken naruurlijk.

@Jaap:
Je reageert op een reactie van mij aan de vragensteller en zo lijkt het net alsof IK geen backups maak en dat vragensteller die reactie geeft in plaats van ik. Maar ik kan je verzekeren dat ik net als vragensteller wel backups maak: op verschillende NASsen, externe harddisks en in de cloud.
Het antwoord van mij was dus een reactie op jouw opmerkingen van het valt wel mee. Dus het valt niet mee ALS je geen goede backup hebt. Heb je die goede backup wel, dan kan je zeggen dat het wel mee valt als in een backup bestanden ontbreken.
Het nadeel van programma's als Macrium Reflect is dat het wel lijkt alsof de backup is geslaagd, maar dat er even zo goed bestanden kunnen ontbreken. Dus altijd de log bekijken.

sorry, ik heb het op de verkeerde plek gezet.
Mijn reacties waren natuurlijk voor  vraagsteller bedoeld.
Ik heb wel eens moeite met de structuur

Ontbrekende bestanden moet ik eens op gaan letten bedankt voor de waarschuwing, ik mis nog niks (zover ik weet)

Ik backup trouwens alleen de windows struktuur en programma,s.
Bestanden dubbel ik op een andere schijf.

Jaap

Oké, kan gebeuren, overkomt mij ook vaak!
Als er bestanden niet gebackupt kunnen worden en dus ontbreken, zou er in het logbestand daarvan een vermelding moeten staan.
Mij lijkt als er geen vermelding staat dat alle bestanden wel zijn gebackupt.

[naam]@outlook.com melding, dat er iets was overgeslagen in de Backup, maar ik kon het logboek niet vinden. Waar zit dat?

Die staan in C:\ProgramData\Macrium\MacriumService
En ik zou je email adres weghalen als ik jou was!

afbeelding van redactie

Heb mailadres weggehaald.

Dank je wel, Ed. Ik ga weer aan de slag ermee. Ik weet alleen niet hoe ik Windows op een USB stick moet zetten. Ik heb er wel een u voor een recovery met macrium backup.

Zie: https://www.microsoft.com... en kies"Het hulpprogramma voor het maken van installatiemedia".

Back-up of image?:
https://www.clickx.be/win...

In 10 stappen Windows 10 opnieuw installeren vanaf USB-stick:
https://www.personalcompu...

Alle mensen van GratisSoftware bedankt, jullie hulp en uitleg zijn tenminste begrijpelijk. Dat Macrium is een uitkomst, ik ga dat kopen, want als ik een nieuwe PC aanschaf, mag ik het meenemen. Hartelijke groeten, Lize

Lize,

Macrium kopen is echt niet nodig. De gratis versie werkt als een tierelier.

Goedenavond, anoniem. Heel erg bedankt nog, het werkt idd voortreffelijk. Maar het is een tijdgelimiteerde proefversie.
Wat ik opeens bedenk over die Windows update :andere updates gaan probleemloos, alleen die onderdelenupdate niet. Misschien laat ik het wel zitten. Ik heb zelf ooit de partities ingesteld (1Tbschijf) maar ik durf er niet meer zo aan te rommelen. Ik weet niet of die onderdelen interessant zijn. Fijne avond, Lize

""Maar het is een tijdgelimiteerde proefversie.""
Nee hoor ik gebruik het al Jaaaren

Jaap

Ik heb inmiddels antwoord van Macrium. Als de proefversie afloopt wordt het, met wat beperkingen) een gratis versie. Daar hoef ik niets voor te doen.Oh, en er zijn geen partities op mijn harde schijf. Deze is 1000GB en er is nog 92% vrij.
Ik kan natuurlijk mijn zware 3D en muziekprogramma's verwijderen, maar ik twijfel of ik ze dan weer goed terug krijg.Ik durf het niet zo goed. Bedankt Jaap.
Lize

Nou te weing HD ruimte is het dus niet.
Als je een grote partitie hebt moet je ook altijd alles backuppen en dat is mogelijk heel veel.
De meeste hebben een aparte partitie voor data van de programma's , foto,s en muziekbestanden etc.(b.v.   D:)
Op de C: staan dan alleen windows en de programma.s, ikzelf heb nog een aparte partitie F: om dingen te proberen/bekijken en daarna gewoon, alles wissen of zelfs  deze partitie formateren.

Als je dingen eng vind maak je een totale backup en als het fout gaat zet je die terug.  Dan is alles weer normaal zoals voor die tijd.

Jaap

Goed idee, ga ik proberen. Groetjes, Lize

Reageer