Extensions in Firefox worden automatisch (?) weer enabled, hoe kan dat?

Vragensteller: 
George
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10
Toelichting op vraag: 

Na in CCleaner (CC) bij 'Tools', 'Browser Plugins' meerdere extensions zoals Marktplaats ge-disabled te hebben, blijken deze na het opstarten van Firefox (FF) weer ge-enabled te zijn. Ik gebruik de laatste versie van zowel CC (5.71) als FF (81.0). Wie weet hoe ik deze extensions ge-disabled kan houden?

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

afbeelding van redactie

Misschien helpt het om ze in Firefox zelf uit te schakelen ipv in CCleaner?

Ik kan de betreffende extensions zoals Marktplaats niet disablen in FF, want ze zijn niet zichtbaar bij 'Add-ons', 'Extensies'. Dit itt bijvoorbeeld uBlock Origin

afbeelding van redactie

Volgens mij gaat dit ook om zoekmachines. Die kun je verwijderen onder Opties | Zoeken onder het kopje één-klik-zoekmachines. (hoewel bij ons Marktplaats ook in CCleaner zichtbaar is maar niet in Firefox onder zoekmachines, misschien geeft CCleaner het wel niet goed weer)

@redactie ,

Onder zoekmachines stond bij mij : Marktplaats> Ebay > Bing > Bolcom > Wikipedia (nl) > Google > Duckduck Go
Verwijderen helpt niet .
Exact hetzelfde staat ook bij Ccleaner Plug-ins FF .

Beste George ,

Ik heb de Browserplug-ins bij FF verwijderd , maar dit helpt niet .
De plug-ins bij Ccleaner uitgeschakeld , bij opnieuw opstarten worden de plug-ins weer ingeschakeld

Vreemd; in Firefox 81.0 (64-bits) kan ik onder Linux Mint bij Eén-klik-zoekmachines zonder meer blijvend zoekmachines verwijderen. Kies voor Standaardzoekmachine bijvoorbeeld: startpage.com, zodat de rest eruit kan. "Marktplaats zonder spam" als extensie is bij mij in FF zichtbaar als extensie en kan ook weer probleemloos worden verwijderd. Het lijkt dus een Windows 10-probleem te zijn.

Beste Postbus,
Jouw bevinding helpt bij het ontrafelen van dit probleempje. Afhankelijk van de manier waarop Firefox omgaat met de diverse platformen als Windows en Linux, kan het ook de Windows versie van Firefox zijn. Of wordt voor alle platformen dezelfde code gebruikt?

afbeelding van redactie

@Mickey en @George
Voor de duidelijkheid, welke mogelijkheid is het?

1. zijn de extensies/zoekmachines niet meer zichtbaar in Firefox en nog wel in CCleaner? Dan lijkt het me een CCleaner-probleem.

2. zijn de zoekmachines ook in Firefox weer zichtbaar na verwijdering door CCleaner? Lijkt me een CCleaner probleem

3. zijn de zoekmachines ook in Firefox weer zichtbaar na verwijdering vanuit Firefox? Dat lijkt me een Firefox probleem

Optie 1. Op de site van CCleaner heb ik de volgende entry gevonden: https://support.piriform....
Ik vraag me af of dit het huidige issue beschrijft

afbeelding van redactie

Ik geloof dat dat over een ander probleem ging (dat nu als het goed is opgelost is).

Maar het lijkt me een CCleaner probleem. Dus als de zoekmachines in Firefox zelf verwijderd zijn lijkt me dat afdoende (en dat CCleaner ze dan nog wel ziet zal een probleem van CCleaner zijn).

(En verder doen die zoekmachines ook niks zolang jij er niet mee zoekt. Ze verzamelen dan geen data ofzoiets, dus daar heb je ook geen last van. En als ze in Firefox niet zichtbaar zijn dan zijn ze ook weg en kun je er ook niet mee zoeken)

Goedemorgen redactie,

Een mooie analyse, waar ik me in kan vinden. Ik ga dit issue voorleggen aan de makers van CCleaner.

Redactie, Mickey en Postbus, dank voor jullie bijdrage.

Prettige dag, George

@George ,

Ik heb de Plug-ins verwijderd bij FF , daarna uitgeschakeld bij CCleaner .
Tot mijn verbazing blijven nu de Plug-ins bij Ccleaner uitgeschakeld .
Of dit iets te maken heeft met de nieuwe versie van Ccleaner weet ik niet .

Te vroeg gejuicht , op het moment dat je FF opent worden de Plug-ins bij Ccleaner opnieuw ingeschakeld .

Bij mij is dit niet zo`n probleem , ik gebruik de browser Opera .

afbeelding van redactie

Maar het gaat erom of ze in Firefox nog zichtbaar zijn. Als dat niet zo is dan is het blijkbaar een fout in CCleaner. (Waar je als Firefox-gebruiker verder geen last van hebt)

Bij Firefox zijn de plug-ins verwijderd , niet zichtbaar
Het probleem ligt dus bij Ccleaner

Inmiddels heb ik het issue bij Piriform, de makers van CC, gemeld. Ik hou jullie op de hoogte als er reacties komen

afbeelding van redactie

Ben benieuwd.

afbeelding van Léon

Exact deze vraag heb ik gesteld op het Mozilla forum, een paar weken geleden.
Geen nuttig antwoord gekregen.

 

Het lijkt er sterk op, dat CCleaner een cache heeft en daarmee de boel verziekt. Zou er in dat geval een programma zijn, zoals CCleaner, om de cache van CCleaner leeg te maken?

Ik ben er overigens voorstander van om zaken van Firefox binnen Firefox-zelf te regelen en niet via een ander programma zoals CCleaner, want dat zijn onnodige omwegen en nu zelfs verwarrend.

@Postbus, het gaat over zoekmachines, die ik in FF uitgeschakeld heb. Dat is dus binnen FF geregeld. Het probleem lijkt te zijn dat CC er niet goed mee omgaat. Ik wacht op een reactie van Piriform

ik wist niet dat je met CCleaner ook extensies in oa Firefox zou kunnen in of uitschakelen. Maar ik heb het nu ontdekt, en zie naast de door mij zelf toegevoegde extensies ook extensies van oa eBay en Marktplaats. Ik heb hun sites zelfs nog nooit bezocht, dus hoe zijn die extensies dan in Ff gekomen!?

voor de duidelijkheid: ik zie die extensies bij mij ook niet in Ff ....
Neemt CCleaner dan zo maar aan dat alle Ff gebruikers die geïnstalleerd hebben!?

@JD, zie de reactie van de redactie: 'Volgens mij gaat dit ook om zoekmachines. Die kun je verwijderen onder Opties | Zoeken onder het kopje één-klik-zoekmachines. (hoewel bij ons Marktplaats ook in CCleaner zichtbaar is maar niet in Firefox onder zoekmachines, misschien geeft CCleaner het wel niet goed weer'

afbeelding van Léon

Het gaat niet om extensies maar om browser plug-ins: zoekmachines/zoek plug-ins.
Op het CCleaner forum is de overheersende gedachte dat het aan Firefox ligt. 
Die zou de plug-ins op de achtergrond draaiende houden om ze instant weer te kunnen inschakelen als de Firefox gebruiker daarom vraagt.

afbeelding van redactie

Heb je ook een linkje van de discussie daarvan op het CCleaner-forum Léon?

Ik denk trouwens niet dat dit gaat om het 'draaiende houden op de achtergrond' want die zoekmachines doen niks als je ze niet gebruikt. Kan zijn dat er een soort 'placeholders' blijven staan: de naam van de zoekmachine zodat je die weer snel terug kunt zetten als je wilt. Of dat de zoekmachines wel bewaard worden voor snel terugzetten, maar dat ze niet ingeschakeld zijn (en dat zijn ze ook niet, want na verwijderen/uitschakelen zie je niet terug in Firefox als optie om mee te zoeken).

En ik zie nu inderdaad dat er een knop zit voor het 'Standaardzoekmachines terugzetten' in Firefox. Waarschijnlijk staat hier een lijstje van de standaardzoekmachines vermeld. Dit zal CCleaner wel abusievelijk aanzien voor geactiveerde zoekplugins. Dus ik denk dat dit het probleem is.

Maar als je in Firefox de zoekmachine hebt uitgeschakeld of verwijderd hoef je echt niet bang te zijn dat die draait op de achtergrond of contact zoekt met de servers van de zoekmachine (Google ofzo). Dat gebeurt alleen als je zoekt met die zoekmachine - en aangezien ze niet meer zichtbaar zijn in Firefox na uitschakeling/verwijdering kun je er niet mee zoeken.

Dus eigenlijk is er geen probleem, behalve dat CCleaner niet goed weergeeft welke zoekmachines ingeschakeld zijn in Firefox.

Na in CC de zoekmachine-extensies gedisabled te hebben, FF in veilige modus gestart (dmv. ingedrukt houden van de shift-toets bij het starten van FF). Het resultaat is hetzelfde: in CC zijn de zoekmachine-extensies weer enabled.

Ik heb in Firefox (in Linux Mint) geen Yahoo als zoekmachine staan, want die heb ik verwijderd en staat ook niet vermeld bij de zoekmachines. De redactie schrijft bovenstaand over: "'Standaardzoekmachines terugzetten' in Firefox." Dus heb ik via "about:config" eens gezocht via de zoekterm "search" en dan komt Yahoo daar enkele keren tevoorschijn. Het probleem lijkt nu dus in FF te zitten. CCleaner leest dus mogelijk de config van FF uit.

Een andere mogelijkheid zou nog kunnen zijn, dat de zoekmachines in het Windows-register staan en blijven staan na verwijdering en dat CCleaner het Windows-register uitleest. Maar ik heb geen Windows draaiend, dus de kans is groter, dat FF de "boosdoener" is.

Kortom: wie het (echt) weet, mag het zeggen.

afbeelding van redactie

Ja Firefox laat blijkbaar de vermeldingen staan om snel weer de standaardzoekmachines te kunnen terugzetten. En CCleaner kijkt niet welke zoekmachines in Firefox uitgeschakeld zijn, maar let alleen op die vermeldingen.

Maar goed: wat betreft dataverzameling hoeven mensen zich geen zorgen te maken. Als een zoekmachine uitgeschakeld is in Firefox dan kun je em niet gebruiken en kan er ook geen data verzameld worden. Eigenlijk niet echt een probleem dus denk ik.

afbeelding van Léon

Hallo redactie,
De CCleaner draad is volgens mij gestart door George, de topicstarter hier.
Het lijkt mij sterk dat het een andere George is.
Zie hier de bewuste draad.

afbeelding van redactie

Dank

Beste redactie, ik zal de supportsite van Piriform de tip geven om, net zoals deze site, een e-mail te sturen als er een reactie is. Dat is handig, zeker voor een 'Newbie', zoals ik daar wordt genoemd ;-)
De opinie binnen deze draad neigt er nu naar dat er nog steeds een of meer bugs in CC zitten, na het wijzigen van de file storage.sync in FF. De vraag is of Piriform deze mening stunt.

afbeelding van Léon

Hallo „Newbie“ George,
Bij elke nieuwe reactie krijg ik een e-mail van het CCleaner forum.
Zoals altijd is het een vinkje kwestie.
Als je klikt op Reply zie je een blauw of grijs schuifje met Follow Topic.

Zie de reacties https://community.ccleane...

FF laat de search-engines niet disablen en het lijkt alsof CC de search-engines kan disablen

afbeelding van redactie

Ja, CCleaner zou dus beter deze functie weg kunnen halen of de status die Firefox geeft aan de zoekmachines (uitgeschakeld, ingeschakeld) volgen.

afbeelding van Léon

Zoals u ziet, redactie, heb ik moeite om op de juiste plaats te reageren.
Je moet niet zomaar reageren, maar klikken onder de juiste reactie.
Dat is uniek voor deze webstek, denk ik.

 

afbeelding van Léon

Wat nog onduidelijk is:
Als CCleaner aangeeft: „Nu uitgeschakeld“, of het dan feitelijk (even) uit is of feitelijk nog steeds aan.
In elk geval gaat alles weer aan zodra Firefox gestart is.
Wat ik mij ook steeds afvraag: waar ziet CCleaner deze informatie?
Ook zei iemand: zoekmachines zijn tegenwoordig big business en dat speelt ook mee, denk ik.
Zie maar bij Opera, al die commerciële toevoegingen.

Reageer