Hoe los ik bios probleem op?

Vragensteller: 
Bigjim
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10/versie 1909
Toelichting op vraag: 

Hallo,ik zit met een vervelend probleempje,iedere keer als de pc opstart gaat er een bios waarschuwing af dat de ventilator van de processor niet draait en de temperatuur veel te hoog is.Als ik dan F1 druk en daarna F10 start de pc normaal op.Ik heb het batterijtje als verwijderd,heb oude defaults geladen,maar niets helpt.Iedere keer als hij opstart krijg ik dit vervelend bericht terwijl alles normaal werkt,na het indrukken van F1 en F 10.Ik kan geen schermafdruk maken omdat de fout in de bios zit.Weet iemand raad?
Bijvoorbaat dank.

Status: 
Vraag is nog niet beantwoord

Reacties

Kijk op de website van de fabrikant, of er een BIOS-update is en pas die toe; mogelijk is het probleem dan verholpen. Volg de update-instructies nauwkeurig op.

Hahahahaha, niet doen .

Er zit geen fout in het Bios , blower (= ventilator) storing (laten) repareren.
Indien spanning op aansluiting van blower, blower vervangen, anders temperatuur sensor controleren.

Vraagsteller schreef: "terwijl alles normaal werkt", dus ...

Bedankt voor de goede raad en vlugge reactie,ik ga er volgende week aan beginnen.Bedank.

hij schreef wel dat alles normal werkt maar dat doet het niet , anders ook die waarschuwing niet . het kan zijn dat de fan het gewoon doet maar geen rpm doorgeeft ( gele draadje van de 3 pin stekker ) .
zodat die waarschuwing te voorschijn komt .

De sensor meet het stroomverbruik op de ventilatoraansluiting. Geen stroom betekent geen verbruik en dus een waarschuwing. Om logische beveiligingsredenen is er meestal in het BIOS geen mogelijkheid om dit uit te schakelen.
Bij het vervangen van de ventilator moet men dus ook altijd kijken hoeveel stroom de nieuwe ventilator verbruikt. Er is dus steeds een minimum aan ampère nodig op de stekker! Ik probeerde onlangs een ventilator te vervangen door een lekker zuinige fluisterstille Noctua. Het verbruik was zo weinig dat het moederbord dacht dat er geen koeler was aangesloten!

Hoeft niet altijd , de fan gaat sneller draaien bij oplopende temperatuur van processor.
Vragensteller kan beter even aangeven wat voor pc/laptop hij heeft.
Er zijn websites met service-manuals.

Vandaag een nieuwe ventilator gezet waardoor de desktop helemaal niet meer opstarte.Verder kabels losgemaakt en opnieuw verbonden,geen reactie.Enkel de melding: processor overheat please load default settings.De nieuwe ventilator er uit gehaald en de oude terug gezet,pc start op met vermelding processor overheat.Ik druk F1 voor de bios en dan op F5 voor de default settings,daarna op F10 save en restart.Na dit gedaan te hebben start de pc normaal op geen enkele meldeing meer.Pc uitgezet en 10 minuten gewacht,opnieuw gestart met weer hetzelfde liedje Processor overhead plaese enter F1 to load defauld settings.F10 voor te saven en opnieuw opstarten zonder probleem.Het is een rare bedoening ik snap er niets meer van.Maar ik zoek verder.
Bedankt voor de goede raad.

@Bigjim
Is het moederbord l oud? Vervang anders de knoopcel CR2032 eens.

Knoopcelbatterij vervangen,ben nu bezig met backup terugzetten van mei 2019,kijken welk effect dat heeft.

Heb backup van mei 2019 terug gezet,het resultaat blijft hetzelfde.Jammer dat ik geen foto kan toevoegen.In ieder geval de rest werkt 100´% dat is voor mij voldoende.
Bedankt voor jullie reacties,ikzelf zoek nog wat verder.

Reageer