CoronaMelder app werkt nu in heel Nederland

Update 25 februari 2021

De CoronaMelder-app van de Rijksoverheid is nu ook beschikbaar voor de oude iPhones 5s en 6 die nog op iOS 12.5 draaien. Dus ook op je iPhones uit 2013 en 2014 kun je nu de CoronaMelder-app gebruiken.

Update 10 oktober 2020

Het is 10-10 2020 en de CoronaMelder-app van de Rijksoverheid is landelijk geactiveerd. Iedereen met een Android-smartphone of iPhone (met Android 6 of iOS 13 en nieuwer) kan de Corona-melder-app downloaden en gebruiken.

Je wordt gewaarschuwd als je langere tijd in de buurt bent geweest van iemand die (zo blijkt later) besmet is met Corona. De app werkt met bluetooth om dit te meten en vergelijkt elke dag de willekeurige codes die telefoons genereren om te kijken of er bij de mensen die je ontmoet hebt iemand tussen zat die besmet is.

Je locatiegegevens, naam en adres worden NIET geregistreerd. De privacy lijkt dus zeer goed gewaarborgd te zijn. Als je zelf getest bent en besmet blijkt te zijn kun je ervoor kiezen dit in de CoronaMelder app in te voeren (maar dit hoeft niet) zodat anderen die bij jou in de buurt zijn geweest ook gewaarschuwd kunnen worden. Anderen die een melding ontvangen weten niet wie jij bent of waar ze je tegengekomen zijn. Dit gaat geheel anoniem dus. Lees hier de technische uitleg over hoe de app werkt.

> Onderaan dit artikel kun je de peiling invullen of je de CoronaMelder-app gaat installeren

Update 6 oktober 2020

De Tweede en Eerste Kamer hebben de Tijdelijke wet notificatieapplicatie Covid-19 goedgekeurd en de Coronamelder-app wordt nu op zaterdag 10 oktober landelijk ingevoerd. Vanaf zaterdag kun je dus op je Android-telefoon (Android 6 of nieuwer) en iPhone (6s of later) de Coronamelder-app downloaden voor Android en voor iOS.

Update 4 september 2020

De landelijke introductie van de CoronaMelder-app van de Nederlandse overheid (die 1 september zou plaatsvinden) is uitgesteld totdat de Tweede en Eerste Kamer hebben gestemd over de Corona-noodwet, zo heeft minister Hugo de Jonge maandag bekendgemaakt. Wanneer de noodwet behandeld gaat worden in de Kamers is onduidelijk.

Bij de testfase van de CoronaMelder-app zijn ook enkele problemen en kinderziektes naar boven gekomen. Zo draait de app niet altijd correct op de achtergrond op Android en iOS en moet je soms de app handmatig openen om meldingen te krijgen. Ook kan het advies om je - ook als je geen klachten hebt - te laten testen na blootstellingsmeldingen (wat in de proeffase enkele keren gebeurd is) tot overbelasting van de GGD leiden. Bovendien is het testen zonder klachten in strijd met de landelijke richtlijnen.

De test-versie van de officiële CoronaMelder-app is al wel te downloaden voor Android en voor iOS, maar werkt alleen in bepaalde gebieden in Oost-Nederland waar een proef loopt.

Oorspronkelijke bericht 16 juli 2020

De Nederlandse overheid is bezig met de ontwikkeling van de CoronaMelder app. Deze kan - geheel anoniem - door middel van bluetooth aangeven of je langer dan tien minuten dicht in de buurt bent geweest bij iemand die (later) Covid-19 blijkt te hebben. Je krijgt dan een waarschuwing dat je mogelijk besmet bent met het coronavirus.

Het proces verloopt geheel anoniem en er worden geen persoons- of locatiegegevens vastgelegd of bewaard. De app produceert elk kwartier een willekeurige, anonieme code en als andere telefoons in de buurt komen (dit wordt door middel van de sterkte van het bluetooth-signaal gemeten) dan worden de codes uitgewisseld en opgeslagen.

Pas als iemand (later) positief getest is op Covid worden de codes via een centrale server vergeleken en kun je een melding krijgen als je lang in de buurt van een besmet persoon bent geweest. Je krijgt nooit te horen wie de besmette persoon was of waar de besmetting heeft plaatsgevonden.

Op deze wijze kun je je eerder laten testen op het Coronavirus en moeten de uitbraken beter onder controle worden gehouden.

De volgende uitleg wordt gegeven over de werking van de CoronaMelder:

 • Jouw app maakt elk kwartier een unieke, willekeurige code aan.
 • Komt iemand die ook de app heeft dicht bij jou in de buurt?
  • Dan ontvangt de app van die persoon jouw willekeurige code en slaat deze op.
  • Andersom slaat jouw app ook de willekeurige code op van deze persoon.
 • Blijkt die persoon later het coronavirus te hebben? Dan kan diegene dit vrijwillig melden in de app, samen met een medewerker van de GGD. De persoonsgegevens en locatie zijn niet bekend bij de app. Je weet dus niet wie de persoon met het coronavirus is of wanneer en waar je die ontmoet hebt.
 • De app van die persoon stuurt dan alle willekeurige codes die het afgelopen 14 dagen heeft uitgezonden naar een centrale server.
 • Jouw app controleert elke dag een paar keer de codes op de centrale server. Als één van die codes hetzelfde is als een code op jouw telefoon, dan geeft de app een melding. De melding betekent dat je in de afgelopen dagen langere tijd dicht bij iemand in de buurt geweest bent met het coronavirus. Lang genoeg om misschien besmet te raken.
 • De persoonsgegevens en locatie zijn niet bekend bij de app. Je weet dus niet wie de persoon met het coronavirus is of wanneer en waar je die ontmoet hebt.
 • De app geeft je advies wat je kunt doen om te voorkomen dat je anderen besmet, zoals familie en vrienden.

En over privacy wordt vermeld:
De app werkt zonder persoonsgegevens of locatiegegevens. Als je telefoon via Bluetooth met andere app gebruikers in de buurt contact maakt is dit via een willekeurige code.

De CoronaMelder app weet dus niet wie je bent en ook niet waar je bent.

Ook als je het coronavirus krijgt en dit via de app meldt, is dit niet aan jouw persoonsgegevens te koppelen en is het gebruik helemaal vrijwillig.

De CoronaMelder-app wordt nu nog getest, maar zal als het goed is per 1 september te downloaden zijn voor telefoons met Android en iOS. De app is niet verplicht.

Onze vraag is:

Ga jij de CoronaMelder app downloaden?

Ja, ik wil graag weten of ik mogelijk besmet ben
27% (160 stemmen)
Nee, ik wil die app niet
60% (351 stemmen)
Ik heb geen Android-telefoon of iPhone
10% (56 stemmen)
Anders, namelijk... (laat weten in de reacties)
3% (20 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 587
Deel dit artikel: