Hoe kan ik secure boot uitschakelen op mijn Asus laptop K756U?

Vragensteller: 
Alver
Windows
Linux
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 10 1909, Linux Mint 19.2
Toelichting op vraag: 

Mijn laptop heeft een ssd C-schijf met Windows 10 erop en een gewone harde schijf D voor allerlei gegevens. Ik heb Linux Mint op de D-schijf gezet en ik kon dit os opstarten vanuit het BIOS (keuze om op te starten via ssd, of harde schijf, of dvd, of usb. Allemaal bekend). Na een recente firmware upgrade die ik nietsvermoedend uitvoerde is die keuzemogelijkheid niet meer beschikbaar! Ik kan dus niet meer aan mijn Linux installatie. Nazoeken op het internet leerde me dat ik Grub2Win zou kunnen gebruiken om terug aan mijn Linux os te geraken. Dit programma werkt echter enkel als secure boot is uitgeschakeld. En ook daar kan ik niet meer aan, alles is dichtgetimmerd nu. Wie kan helpen??

Status: 
Vraag is nog niet beantwoord

Reacties

Misschien heb je hier wat aan .
https://www.youtube.com/w...
Bij de reackties onder dit filmpje staat : de optie voor Secure Boot wordt alleen weergegeven wanneer een externe USB-schijf / stick is aangesloten.

Je zou de firmware update kunnen terugdraaien via het herstelpunt en dan in de BIOS secure boot uitschakelen. Daarna uiteraard de firmware update opnieuw binnenhalen en uitvoeren. Met een beetje geluk werkt het dan wel.

Je had Linux Mint beter dual-boot kunnen installeren ná Windows (je kunt dan de harde schijf kiezen voor Linux Mint). zodat je tijdens het opstarten kunt kiezen voor het besturingssysteem via het opstartmenu.

Je kunt via Bijwerkbeheer Linux Mint upgraden van versie 19.2 naar versie 19.3,

Je kunt de opstartvolgorde in de BIOS beter instellen in de volgorde:
USB-DVD-SSD-harde schijf, want dan kun je gemakkelijker een probleem herstellen.

Uitleg over wat Postbus al voorstelde wat betref dual-boot . https://computertotaal.nl...

Ik verwijs ook meestal naar Pjotr:
https://makkelijkelinuxti...

Misschien heeft @Alver ook nog iets aan deze tip:
https://www.timdehoog.nl/...

Een dualboot W10/Linux lijkt mij ook niet handig,als er een upgrade van W10
is, word opstartlader Grub verwijderd.

Met andere Windows-versies kan het wel, want daar heb je geen last van upgrades.

Daar heb ik geen last van . Ik heb dualboot op twee schijven staan .
Windows 10 op C-schijf en Linux Mint op D-schijf .
Werkt prima , ook na een upgrade van W10 .

@aan allen die hebben meegedacht mijn dank.

Uw commentaren hebben me een beter inzicht gegeven in de BIOS materie. Het breken van de secure boot versleuteling zat er echter nog niet in. Ik ben dan ook nog naarstig verder gaan zoeken naar mogelijke inbraakwegen. Ik heb dit artikel gevonden: https://www.techjunkie.co.... Dit ziet er veelbelovend uit maar ik heb geen ervaring in het rommelen met de BIOS instellingen. Daarom mijn dringende vraag aan de deskundigen: Wie heeft dit soort ingrepen al eens uitgevoerd en wat waren de resultaten?

Bedankt voor een mogelijk antwoord

Alver

Hoe kan ik het bios van mijn asus laptop instellen zodat ik acronis kan opstarten met een bootable usb. Dit dienst om bij een panne mijn image van de C schijf terug tre zetten zodat de laptop weer in orde is. In het bios is niets te vinden van usb of cdrom. Het is een uefi bios.

Hoe kan ik het bios van mijn asus laptop instellen zodat ik acronis kan opstarten met een bootable usb. Dit dient om bij een panne mijn image van de C schijf terug te zetten zodat de laptop weer in orde is. In het bios is niets te vinden van usb of cdrom. Het is een uefi bios.

Klik eens op de bovenstaande link van timdehoog.nl van 12 maart 2020 - 23:03

Reageer