Heb ik voor Linux Mint een antivirus nodig?

Vragensteller: 
Ko
Linux
Versie van je besturingssysteem: 
Linux Mint
Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

Die vraag was al gesteld .
https://www.gratissoftwar...

Puur afgaand op feiten – en niet op mythes – is mijn conclusie dat geen enkel besturingssyteem veilig is. Ook Linux niet. Linux-ontwikkelaars wordt nogal eens verweten dat zij beveiligingsgaten liever ‘onder de pet houden’, dan dat zij daarover open communiceren en de zaak consequent dichtplakken. Linus Torval, de ‘uitvinder’ van Linux, heeft ooit uitgeroepen veiligheidsgaten te beschouwen als ‘gewone’ bugs. Niks bijzonders vindt hij. In de Linux kernel, het hart van het systeem, zitten doorlopend veel kwetsbaarheden. Twee jaar geleden zelfs twee keer zoveel als in heel Windows 10. Exploits voor Linux bloeien overal op. Linux servers zijn voor hackers en criminelen een geliefd doelwit om botnets te verspreiden. Veel recente malware is zowel geschreven voor Windows als voor Linux. Een phishing mail kun je natuurlijk net zo gemakkelijk verspreiden via een mailprogramma op Windows als op Linux. Google is druk bezig een besturingssysteem te ontwikkelen dat Android (gebaseerd op de Linux-kernel) moet gaan vervangen. Vanwege de doorlopende kwetsbaarheden in de Linux-kernel en de slechte code.
De home map in Linux is niet op alle fronten gescheiden van de systeemmappen. Maar dat wordt een te technisch verhaal. Of je een antivirusprogramma moet gebruiken in een Linux-distributie laat ik over aan hen die graag het vuurtje tussen Windows en Linux brandend willen houden. Zelf heb ik jarenlang OpenSuse gebruikt in dual boot met Windows. Op een oude laptop gebruik ik nog Linux Mint Xfce. Maar ik doe er geen internetbetalingen, of internet bankieren mee. Normaal gebruik ik alleen Windows 10. Uitstekende real time antivirusbeveiliging (Windows Defender), je kunt de firewall in tegenstelling tot Linux op een duidelijke en makkelijke manier aanpassen en ontdekte veiligheidslekken worden maandelijks consequent dichtgeplakt. En verder kun je natuurlijk in Windows werken onder een apart aangemaakte gebruikersaccount zonder administrator rechten (veiligheidsmaatregel). Is Linux niks? Nee hoor, maar laten we het veiligheidsmantra van Linux gewoon naast de feiten leggen. Windows, Linux, Mac OS: het is allemaal dezelfde crap, of het is allemaal even geweldig. Lees ook de volgende artikelen (helaas alleen in het Engels):
https://itvision.altervis... (onder de kop General Linux problems)
https://www.lifehacker.co...
http://mjg59.dreamwidth.o...

Er is toch minstens één verschil: Linux (Mint) krijgt door de week in principe dagelijks updates, terwijl je met Windows één volle maand moet wachten op updates, die dan nog vaak grote problemen veroorzaken, zoals op deze website telkens weer blijkt...dus kies maar...

kan je nagaan wat voor een troep die linux is als die elke een update nodig heeft om gaten dicht te plakken .

In Linux worden programma's regelmatig bijgewerkt, waar Windows je rustig een maand laat wachten, met alle risico's van dien...

Windows werkt geen programma´s bij, hooguit de eigen apps.
Dit in tegenstelling tot Linux die aangeeft dat geïnstalleerde programma´s ge-update kunnen worden en dit voor je regelt.
Dit kun je met 1 druk op de knop voor allemaal doen of per stuk weigeren. Zonder het invoeren van je wachtwoord wordt er totaal niets aangepast.

Voor geïnstalleerde software/programma's op Windows krijg je een melding dat er een update beschikbaar is en browsers worden meestal automatisch geüpdatet.

Dat wordt niet door Windows gedaan maar door programma´s zelf en niet alle programma´s geven dat aan.
Ik zeg alleen dat het anders is, niet beter of slechter.

nee bij linux is dat nodig bij windows niet dat is het verschil , want windows met eigen defender en NORMAAL gebruik zal je geen problemen opleveren

Anoniem, je werkt zeker bij Microsoft? vandaar deze reactie van je!

Ook Windows Defender krijgt dagelijks updates binnen.
(ik spreek hier dus over Defender, maar gezien het hier over security updates gaat, is dit antwoord dus gepast - ik spreek dus niet over de Windows-update-zelf)

Je kan je firewall inschakelen . Typ links onder bij vergrootglas firewall in en je zal het vinden .
Ook kan je Firejail installeren . Dan draait de webverkenner in een veilige virtuele zandbak. Want webverkenners (en hun invoegtoepassingen) zijn verreweg de meest aangevallen programma's die er bestaan.is je browser
https://makkelijkelinuxti...

Je heb zeker aandelen in Microsoft? vandaar die reactie!

Reageer