Heb ik voor Linux Mint een antivirus nodig?

Linux
Linux Mint
Ko
11 maart 2020 - 16:03
Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

Anoniem

Die vraag was al gesteld .
https://www.gratissoftwar...

Willem Franssen

Puur afgaand op feiten – en niet op mythes – is mijn conclusie dat geen enkel besturingssyteem veilig is. Ook Linux niet. Linux-ontwikkelaars wordt nogal eens verweten dat zij beveiligingsgaten liever ‘onder de pet houden’, dan dat zij daarover open communiceren en de zaak consequent dichtplakken. Linus Torval, de ‘uitvinder’ van Linux, heeft ooit uitgeroepen veiligheidsgaten te beschouwen als ‘gewone’ bugs. Niks bijzonders vindt hij. In de Linux kernel, het hart van het systeem, zitten doorlopend veel kwetsbaarheden. Twee jaar geleden zelfs twee keer zoveel als in heel Windows 10. Exploits voor Linux bloeien overal op. Linux servers zijn voor hackers en criminelen een geliefd doelwit om botnets te verspreiden. Veel recente malware is zowel geschreven voor Windows als voor Linux. Een phishing mail kun je natuurlijk net zo gemakkelijk verspreiden via een mailprogramma op Windows als op Linux. Google is druk bezig een besturingssysteem te ontwikkelen dat Android (gebaseerd op de Linux-kernel) moet gaan vervangen. Vanwege de doorlopende kwetsbaarheden in de Linux-kernel en de slechte code.
De home map in Linux is niet op alle fronten gescheiden van de systeemmappen. Maar dat wordt een te technisch verhaal. Of je een antivirusprogramma moet gebruiken in een Linux-distributie laat ik over aan hen die graag het vuurtje tussen Windows en Linux brandend willen houden. Zelf heb ik jarenlang OpenSuse gebruikt in dual boot met Windows. Op een oude laptop gebruik ik nog Linux Mint Xfce. Maar ik doe er geen internetbetalingen, of internet bankieren mee. Normaal gebruik ik alleen Windows 10. Uitstekende real time antivirusbeveiliging (Windows Defender), je kunt de firewall in tegenstelling tot Linux op een duidelijke en makkelijke manier aanpassen en ontdekte veiligheidslekken worden maandelijks consequent dichtgeplakt. En verder kun je natuurlijk in Windows werken onder een apart aangemaakte gebruikersaccount zonder administrator rechten (veiligheidsmaatregel). Is Linux niks? Nee hoor, maar laten we het veiligheidsmantra van Linux gewoon naast de feiten leggen. Windows, Linux, Mac OS: het is allemaal dezelfde crap, of het is allemaal even geweldig. Lees ook de volgende artikelen (helaas alleen in het Engels):
https://itvision.altervis... (onder de kop General Linux problems)
https://www.lifehacker.co...
http://mjg59.dreamwidth.o...

Anoniem

Er is toch minstens één verschil: Linux (Mint) krijgt door de week in principe dagelijks updates, terwijl je met Windows één volle maand moet wachten op updates, die dan nog vaak grote problemen veroorzaken, zoals op deze website telkens weer blijkt...dus kies maar...

Reageren