Trage NAS?

Vragensteller: 
Jan D.
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Win 10
Toelichting op vraag: 

Ik heb een NAS (QNAP TS-210, 256 MB Ram, met één 500 GB HD).
Het opstarten duurt ca. 10 en het afsluiten ca. 6 minuten.
Zijn dit 'normale' tijden, of is vooral dit model zo traag?
Ook de bestandsoverdracht vanaf mijn laptop (met Wifi aangesloten op het netwerk) lijkt me nogal traag: 16 GB (weliswaar vele kleine bestanden) in ca. 2,5 uur.
Nu overweeg ik een 2e HD bij te plaatsen, maar ik vraag me af of ik, gezien de (door mij veronderstelde) traagheid niet beter een nieuwe (veel) snellere NAS kan aanschaffen.
NB: ik gebruik de NAS totnutoe eigenlijk alleen als (backup) opslag, en is deze daarom meestal uitgeschakeld, ook al om de backup te beschermen tegen malware c.a.

Status: 
Vraag is nog niet beantwoord

Reacties

Gebruik je goede kwaliteit netwerkkabel, CAT-5, heb je deze vervangen?
Je kunt je NAS rechtstreeks aansluiten op je pc, verhoogt dat de performance?
Is je modem/router in orde, heb je daarvan de snelheid gecontroleerd?
Heb je op je pc, onder Instellingen - Netwerkeigenschappen gecontroleerd wat de snelheid van de verbinding is? Datzelfde geldt voor de netwerkinstellingen op je NAS.

Het plaatsen van een tweede HDU versnelt het opstarten van je NAS niet, wel wordt het schrijven en lezen sneller als je beide HDU's (bijplaatsen 2e HDU) in RAID 0 schakelt.
Opstarten van een NAS kost wat tijd, het niet uitschakelen zorgt dat je NAS sneller start.
Vaak is er een mogelijkheid om de HDU('s) in standby te zetten of ná een bepaalde tijd uit te schakelen. Ook is het meestal mogelijk om de HDU('s) in een vooraf ingesteld tijdvenster in en uit te schakelen ('s nachts uit, overdag aan).

De kabel is een CAT-5 en snelheid is ook in orde; bij testen heb ik wel gemerkt dat de wifi-verbinding van mijn laptop een stuk trager (factor ca. 1,5) is dan een kabelverbinding met de router. Rechtstreeks verbinding NAS met laptop heb ik niet kunnen testen (geen gechikte kabel).
Een directe verbinding van de laptop met een gewone externe HD-schijf (USB-2.0) is ca. 3x sneller dan de wifi-verbinding (en 2x dan de kabelverbinding) van de laptop met de NAS.
Ik denk dat ik voor grotere backups maar overga op een externe SSD-schijf via usb-3.0, dat zou veel sneller moeten gaan. De NAS houd ik dan voor kleinere opslag.

blijft nog de vraag of het normaal is dat een NAS zo traag is bij opstarten en afsluiten.

Reageer