Hoe computer wissen met DBAN?

Vragensteller: 
JanB
Windows
Versie van je besturingssysteem: 
Windows 7
Toelichting op vraag: 

Ik ben bezig een oude computer te wissen voordat hij weg kan. Ik probeer DBAN te gebruiken zoals beschreven bij GratisSoftware.nl. Windows herkent de schijf niet en wil niet vanuit de schijf opstarten. Heeft iemand een idee hoe ik DBAN toch kan activeren en of er misschien een alternatieve methode is om de computer 'schoon' af te leveren?

Status: 
Vraag is beantwoord

Reacties

afbeelding van redactie

-  Als eerste moet je ervoor zorgen dat je de DBAN-iso als image op een schijf brandt en niet als data. Anders wordt de cd/dvd niet opstartbaar (je kunt trouwens ook een usb gebruiken).
- Ten tweede zul je wellicht in de bios moeten kijken of je pc staat ingesteld om ook van cd op te starten.

Download DBAN en lees meer:
https://www.gratissoftwar...

Ik heb alle aanwijzingen uit jullie artikel onder DBAN uitgevoerd. Dus DBAN-iso als image op een schijf gebrand. En in het BIOS de opstartinstelling veranderd naar cd en dat ook opgeslagen. Opstarten vanuit cd wil maar niet lukken, maar misschien moet ik het eens met een usbstick proberen.

Hoi JanB,

Je kan het beste DBAN installeren op een bootable USB-stick. Hiervoor moet je eerst een programma downloaden wat ervoor zorgt dat de USB-stick bootable wordt. Hieronder zie je hoe je dat doet:

DBAN Live USB Flash Drive Creation tutorial

Download (https://www.pendrivelinux...) and run Universal USB Installer, select DBAN from the drop down list and follow the onscreen instructions
Once the installation to USB is complete, restart your PC and set your BIOS or Boot Menu to boot from the USB device, save your changes and reboot

Wanneer je je USB stick bootable met DBAN hebt gemaakt herstart je computer met de USB-stick nog in de computer. Tijdens het herstarten moet je aangeven dat je vanaf je USB-stick wil opstarten omdat hier DBAN opstaat. Hiervoor moet je tijdens het opstarten een toets indrukken. Per moederbord verschilt dit. Vaak is het F1, F12, DEL of ENTER. Daarna verschijnt er een keuzemenu. Selecteer hier je USB-stick en DBAN wordt opgestart.

Reageer